Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Ürdün'den İtalya'ya, Lübnan'dan Avusturya'ya, Sırbistan'dan, Almanya'ya kadar mülteci sorunuyla baş başa kalan çok sayıda ülkeden belediye başkanları ile temsilcilerin iştirak edeceği 'Çocuk Hakları ve Mülteci Çocuklar Çalıştayı'na katılarak, mülteci sorununa Dikili ölçekli ilişkin çözüm önerilerini ve belediyecilik uygulamalarını anlatacak.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Hameln-Pyrmont Bölgesi Belediye Başkanı Tjark Bartels’in ev sahipliğinde düzenlenecek olan çalıştaya Dikili Belediye Başkan Mustafa Tosun'un yanı sıra Avusturya’dan Marktgemeinde Bernstein Belediye Başkanı Renate Habetler, Neüdörfl Belediye Başkanı Dieter Posch, Sırbistan’dan Sjenica Belediye Başkanı Hazbo Mujovic, Lübnan’dan Naameh Belediye Başkanı Charbel Mattar, Rachaya Alwadi Belediye Başkanı Bassam Dalal, Ürdün’den Greater Ma’an Belediye Başkanı Akram Kreishan, Ramtha Belediye Başkanı Hosain Abu Al Shieh ve İtalya’dan Gioiosa Ionica Kent Meclisi Başkanı Maurizio Zavaglia’nın da katılması, mülteci soruna ilişkin proje ve belediyecilik uygulamalarını anlatması bekleniyor. Başkan Tosun, 8 Kasım ile 11 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek programın 9 ve 10 Kasım tarihlerindeki oturumlarında, mülteci çocukların yaşadıkları sorunlara Dikili penceresinden bakarak, düşünce, görüş ve çözüm önerilerine ilişkin bir konuşma yapacak.
Mülteci sorununun günümüzün en yürek burkan ve acil kalıcı çözüm bulunması gereken sorunların başında geldiğini belirten Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Almanya'nın Hameln-Pyrmont bölgesinde NOW Belediye Başkanları Ağı tarafından düzenlenecek olan çalıştayda ana başlık olarak mülteci çocuklarının yaşadıkları sorunlar ile sosyal uyumu destekleyen çözüm önerilerinin ele alınacağını söyledi. Tosun, NOW Belediye Başkanları Ağı’nın gerçekleştirdiği ilk buluşmadan bu yana tüm buluşmalara katıldığını ve bu buluşmalarda Dikili'yi ve Türkiye’yi, Atatürk'ün, 'Yurtta barış, dünyada barış' şiarı ışığında temsil etmekten büyük bir onur duyduğunu ifade etti.
“Bu Sorun Barışla, Bilimle, İlimle, Eğitimle Çözümlenmeli…”
Çalıştayda yapacağı konuşmasında hem yerel ölçekli düşüncelerine yer vereceğini hem de Türk akademisyenlerin tarafından mülteci sorununa ilişkin hazırlanan çalışmalardan önemli kesitler sunacağını belirten Tosun, “Önceki çalıştaylarda olduğu gibi bu çalıştayda da önsözümüz, ilk sözümüz, son sözümüz hep barış olacaktır. Biz dili, dini, ırkı, rengi ne olursa olsun herkesin barış içerisinde kendi vatanında, kendi topraklarında huzur içerisinde yaşamasını savunuyoruz. Bu sorunun çözümünde denenmeyen tek yol barıştır. Bu sorun topla, tüfekle, silahla çözülemez. Biz bilimle, ilimle, eğitimle ve barışla dünyanın aydınlanacağına inanıyoruz. Bu çalıştayda da yine barışın, kardeşliğin, huzur içinde yaşamanın sesi olacağız” dedi.
NOW BELEDİYE BAŞKANLARI AĞI MÜLTECİ ÇOCUKLAR ALMANYA ÇALIŞTAYI PROGRAMI:
9 Kasım 2018 Cuma
09.00-09.45: Sosyal Kent Kalkınma Ağı, “Begegnungshaus Kuckkuck 14” Projesi Hakkında Bilgilendirme
10.00-10.45: Aşağı Saksonya Federal Yönetim Entegrasyon Ödülü ‘ne layık görülen “İngiliz Mahallesi’nde Renkli Hayat” Projesi Hakkında Bilgilendirme
11.00-12.15: 2017 senesinde “Irkçılığın Olmadığı İnsanlık Okulu” başlığıyla Almanya’nın en iyi okul seçilen Alman Entegrasyon Ödülü sahibi Elisabeth-Selbert Meslek Okulu’na ziyaret.
14.00-17.00: Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun’un da konuşma yapacağı, “Çalıştay Sunumu Üzerinde Yansıma ve Tartışma” bölümü ile Patricia Kahane ve Elke Zuckermann tarafından yapılacak olan çalıştay sunumu
10 Kasım 2018
09.00-09.15: George Antoun ve Uta Zeuge-Buberl tarafından ikinci gün açılış sunumu
09.15-12.15: Proje Baş Menajeri Michael Gansch’ın konuşmacı olduğu “Belediye Projelerinin Finansmanı” başlıklı oturum
14.00-17.00: Viyana Ludwig Boltzmann İnsan Hakları Enstitüsü’nden NOW Çocuk Hakları Çalışma Grubu Yöneticisi Helmut Sax konuşmacı olduğu, “Belediyelerinizde Çocuk Haklarını Nasıl Uyguluyorsunuz?” başlıklı 2’nci oturum.