Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR - 31 Mart yerel seçimlerinde Karşıyaka Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Cemil Tugay, görevde geride bıraktığı 100 günü anlattı.
Zübeyde Hanım Nikah Evi’nde gerçekleşen toplantıya, belediye meclis üyeleri, bürokratlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
100 gün boyunca yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunan Karşıyaka Belediye Başkanı Tugay, göreve geldiğinden bu yana en çok önem verdiği konuların belediyedeki idari organizasyon ve mali yapı olduğunu söyledi. Belediye kadrolarındaki görevlendirmelerde yaptığı değişiklikleri ve mali yapının düzelmesi için gerçekleştirilen çalışmaları anlatan Başkan Tugay, stratejik planda da nasıl bir yol haritası izlediklerini anlattı. Önümüzdeki süreçte yapacağı faaliyetler ve projelerden bahseden Tugay, uzun zamandır tartışma konusu olan Karşıyaka Stadı projesi hakkında da açıklamalarda bulundu.
BU GÖREV, HAYATIMDA YAŞADIĞIM EN BÜYÜK ONUR!
Karşıyaka’da Belediye Başkanlığı koltuğunda 100 günü geride bırakan Tugay, Karşıyaka tarihinde herhangi bir partinin ya da adayın almış olduğu en yüksek oyla belediye başkanı seçildiğini belirterek, “Karşıyaka halkının teveccühleriyle bu onurlu göreve seçildim, 8 Nisan’da görevimi teslim aldım. Bugün 101. Gün. Karşıyaka gibi Türkiye’nin en çağdaş, en aydın, en özel kentinde belediye başkanlığı yapma görevinin verilmiş olması hayatımda yaşadığım en büyük onur! Her günüm her dakikam; bu onurun sorumluluğunu hissederek geçiyor” dedi.
ETKİN BİR MECLİSİN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNA İNANIYORUM
Karşıyaka Belediyesi’nin kurulduğu günden bugüne kadar başkanları ve bürokrasi ekibiyle çok güçlü bir yapı olduğunu belirten Başkan Tugay, "2002 yılından beri siyasi olarak yaşanılan sıkıntılar düşünüldüğünde Karşıyaka’da yaşanan laik, aydın ve çağdaş yaşam şekli, kimsenin kimseyi rahatsız etmediği, kadın hakları ve çevre duyarlılığı açısından her şeyin üst düzey yaşandığı bir yer olmasıyla ilçemiz çok önemli bir kent…Bu kentte CHP’nin savunduğu ilkelerin halkla bütünleşerek ilerliyor olması, laiklikten ödün verme gibi siyasi çabalara direnç oluşturuyor. Karşıyaka’nın entelektüel birikimi, bürokrasi birikimiyle birlikte bir yapısı var. Belediye çalışanlarımızın çoğu da Türkiye’deki pek çok belediyeye göre daha çok bilgi birikimine sahip. Ben belediyemizi onlarla beraber yönetmek istiyorum. Belediye meclisi halkın meclisidir, halkın yansımasıdır. Yüzde 71 oy almış bir temsiliyet ile de etkin bir belediye meclisinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu dönemde istedikleri kadar aktif çalışmaları için her türlü desteği sağlayacağıma söz veriyorum” açıklamasında bulundu.
DENETİM VE MALİ DİSİPLİN
Belediyeyi teslim aldıklarında ilk olarak mali yapıyı düzeltmeye yoğunlaştıklarını belirten Tugay, “Mali yapısıyla ilgili bir sorun olduğunu göreve gelmeden önce duyduk, daha sonra da gözlemledik. Biz teslim aldığımızda belediyenin bir mal disipline ihtiyacı olduğu kesindi, idari olarak da bir revizyon çalışması yapılması gerektiği belliydi. Belediyenin sorunlarını çözmeden hayallerinizi gerçekleştirmeniz mümkün değil. Bunlar bizim ilk 100 günümüzün en önemli çalışmasıydı. Belki çok önemli gelmeyebilir ama 2,5 yıldır insanlar maaşını zamanında ve eksiksiz almazsa çalışanın kurumuna karşı güveni kalmaz. Geçen ay ve bu ay biz bunu değiştirdik. İnşallah benim belediye başkanlığım süresince bu devam edecek. Giderlerde bir tasarruf sağlamak için çalışmalar yaptık. Bunları yaparken belediyenin temel hizmetlerin aksatmadan yapmayı kendimize şart koyduk. Bu süreç içinde önemli olduğunu karar şuydu:3 bin liranın üzerindeki her bir harcama başkanlık denetiminden geçerek yapıldı. İhale ve doğrudan teminlerde yapılan işleri denetleyen bir birim kuracağız. Şu ana kadar her birim kendi iradesiyle yapıyordu ancak şu anda bu birim çalışma yürütecek. Piyasadan alacağımız olan ödemelerle ilgili de Mali İşler Müdürlüğümüz önemli çabalar sürdürüyor. Bu önlemlerle 250 milyon lira olan belediye borcunun 43 milyon lirasını ödedik. Yüzde 20ila 25 arası bir rakama tekabül ediyor.3 ayda borcunun bu kadarını ödemiş olmak dikkate değer bir ilerleme. Bunun için katkı koyan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu. İki tane toplu iş sözleşmesi yaptıklarını da söyleyen Başkan Tugay, “Çalışanlarımızın yararına oldu. Bir tanesi hala devam ediyor, oradan elimiz kolumuzu bağlayan bir KHK var. Onun kalkmasını bekliyoruz. KHK ile süreç yavaş ilerliyor ama elinde sonunda bunu çözeceğiz” diye konuştu.
26 MÜDÜR, 2 BAŞKAN YARDIMCISI İLE YOLLARIMIZI AYIRDIK
Belediye kadrosundaki görevlendirme değişiklikleri hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Tugay, “Gerekli olduğuna inandığımız için 26 müdürün görevine son verip 2 başkan yardımcısı ile de yollarımızı ayırdık. Belediye içindeki kurumsal yapının düzenlenmesi en doğru elen şey. Dışarıdan transfer yapmamız gerekti; bunların da alanında çok iyi insanlar olduğunu biliyorsunuz. Bundan sonra yaptığımız çalışmalar belediye personel ile olacak. Amacımız Karşıyaka içinde birlikte çalışmak” dedi.
UÇUK, KAÇIK PROJELERDE GÖZÜM YOK!
Stratejik planı gerçekçi hedeflere yönelik hazırladıklarını kaydeden Başkan Tugay, “Uçuk kaçık projelerde gözüm yok. Asla mal sıkıntıya düşmeyen bir kurumsal yapı ama aynı zamanda yapacağı yatırımları da insanların ihtiyacını karşılayacak yönde olacak. Stratejik planımızı gerçekçi hedeflerle hazırlıyor, en az yüzde 95 hedefi tutturmak istiyoruz. Karşıyaka’da kentsel dönüşüm ile ilgili 1 ila 2mahallemiz var. Cumhuriyet ve Örnekköy Mahallesi ile ilgili çalışma yapıldı. Bu konuyu sayın il başkanımıza iletmiştik ama ne yazık ki dikkate alınmadı ve planlar askıya çıktı. Bin 92 kişi bu plana itiraz etti. Dolayısıyla biz de itiraz ettik. Ortak bir kararla planı iptal ettik. Ocak ayına kadar çok daha fazla beğenilecek bir plan oluşturacağız” ifadelerini kullandı.
ÇARŞI’NIN KÖKLÜ BİR DEĞİŞİME İHTİYACI VAR
Beş yıl içerisinde Karşıyaka Çarşısı’nda hayal ettikleri dönüşümü gerçekleştireceklerini ifade eden Karşıyaka Belediye Başkanı şunları söyledi: “Eskiden buradan alışveriş yapanların profil ile şimdiki arasında büyük bir fark var. Altyapı problemli, otopark ve tuvalet yok. Temizlik, gürültü, estetik gibi sorunları var. Kendimiz bu konuyla ilgili bir plan yapabilirdik ama Çarşı’nın çok daha köklü bir değişime ihtiyacı var. Kendi dokusuna ihanet etmeden değiştirmek gerekir. Bu ancak uzmanlarla birlikte yapılabilir. Öyle bir şey yapmalıyız ki çarşıda yapacağımız dönüşüm önümüzdeki 50 sene bozulmasın. Bunun için bir çarşı projesi oluşturacağız. Bunun için ulusal bir yarışma yapacağımız. Yarışma şartnamesi için de 9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile oluşturacağız. İnşallah 5 sene içinde çarşıda hayal ettiğimiz dönüşümü gerçekleştireceğiz. Arabacı ve işgalcilerle ilgili sorunlara da çözüm ürettik. Amacımız insanlarımızı önce ikna etmeye çalışmak edemedikten sonra cezai yola gitmek.”
BELEDİYEYE İŞİTME ENGELLİ TERCÜMAN
Yaptıkları çalışmaları anlatmaya devam eden Tugay, şöyle devam etti: “Engelli masası kurduk. ZİÇEV’e bir servis tahsis ettik. Belediyeye işitme engelli bir tercüman tahsis ettik. Aynı zamanda işaret dil kursu açacağız. Kent AŞ. bize ait bir şirket. Borç sıkıntısını o kurum da yaşıyor. Meclis’te bu da konuşuldu. Yeni yönetimle ciddi bir düzelme sağladı. Kent AŞ’nin iki amacı var hem sosyal hizmet etmek hem de belediyeye gelir getirmek. Latife hanım çay bahçesi, zarar ediyordu; burada halkın isteği ile çay fiyatlarını düşürdük. Yani zarar eden bir kurumda daha fazla zarar etmeyi göze aldık ama kar elde ettik. Cumhuriyet Mahallesi’ndeki düğün salonumuzda ücretler yüksekti yüzde 40 civarında indirime gittik. Bunlar sadece biraz anlayış içinde düzelebilecek sorunlardı. Kendi sosyal alanlarımızı kullanmaya başladık. Pek çok Karşıyakalı düğününü burada yapacak.”
KULÜBE TAM DESTEK MESAJI
Karşıyaka Spor Kulübü’nün önemine vurgu yapan Başkan Tugay, kulüp içerisinde de çeşitli çalışmalar yaptıklarının altını çizdi. Kulübün sıkıntılı günler yaşadığını ama iletişimle sorunları çözebileceklerine inandıklarını söyleyen Tugay, “Karşıyaka’nın altyapısı güçlü olduğunda tabi ki çocuklar ve aileleriyle birlikte mutlu olacak. Benim hayalim Karşıyaka Spor Kulübünü, Süper Lig’de görmek ve belki de basketbolda Avrupa Şampiyonluğu yaşamak. Sokak Turnuvası ve Masterlar Futbol Turnuvası düzenledik. Spora çok önem veriyor, destekleyici çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
BU STAT YAPILACAK!
Adaylık sürecinde kendisine en çok iletilen konunun ‘stat’ olduğunu söyleyen Başkan Tugay, “Bu stat eninde sonunda yapılacak. Süreci başından sonuna biliyorum. Bu süreci içinde belediyenin hukuki müdahalesinin olmadığını biliyorum. Çevrede oturan sakinlerin açtığı bir dava ve Büyükşehir de dahildi ancak şu anda Büyükşehir’in de müdahalesi yok. Eski proje biraz hatalıydı. Bu alan Gençlik ve spor bakanlığına devredilmiş. Bu projeyi yapması gereken kurum Gençlik ve spor bakanlığı işin ihalesini TOKİ’ye bırakmış. O da haleye girecek. Bizden istenen sadece yeraltı otoparkı ile ilgili encümen kararıydı. Onayladık, gönderdik. Artık stat için beklenen tek şey ihalenin yapılması ve inşaatın başlanması. Bu tarih 2020’ye dönmüş. Gecikme var. Bunu kulüple birlikte takip ediyoruz. Eğer bakanlık buraya stat yapmayacaksa lütfen o araziyi bize geri versin. Biz bir şeyler düşüneceğiz. Bunun dışında ara çözüm yok. Ya siz yapacaksınız, bizden istediğiniz bir şey varsa yaparız. Yapmıyorsanız araziyi verin biz gereğini yapacağız” açıklamasında bulundu.
GELECEK PROJELER NELER?
Son olarak gelecek projeler hakkında konuşan Başkan Tugay, “Mutfak sanatları akademisi kuruyoruz. Yeri Gondol Kafe’nin olduğu yer. Burada Ege Mutfağı’nı çalışacağız. Bu konuda Yaşar Üniversitesi ile bir anlaşma yaptık. Pek çok Karşıyakalı’nın ilgisini çekecek bir yer olacak. Aynı zamanda bir gastronom festivaline de ev sahipliği yapacak. Belediye binamızda bir hızlı çözüm alanı oluşturuyoruz. Zero Karbon Noktası Projesi ile yenilenebilir enerji ile ilgili birim merkezi kurulacak. Çarşı’da Kent Kütüphanesi yapacağız. Kurtuluş Tarihi Müzesi kuracağız. Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi açacağız. Yeni kooperatifler kuracağız. Fikri Altay Mahallesi ve Latife Hanım Mahalleleri’nde kafeterya açacağız. Yüzme havuzları, buz pateni pisti, tematik park da yapmak istediğimiz projeler arasında” ifadelerini kullandı.