MENÜ
İzmir 11°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan Tugay'dan Karşıyaka'daki 3 bölgeyle ilgili kritik açıklama
Yerel Yönetimler
16 Şubat 2023 Perşembe 18:34

Başkan Tugay'dan Karşıyaka'daki 3 bölgeyle ilgili kritik açıklama

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay Atakent, Bostanlı ve Mavişehir bölgeleri ağırlıklı olarak sahile yakın alanlarda yüksek zemin sıvılaşma riski bulunduğu görüldüğünü açıkladı, söz konusu bölgelerde mikro bölgeleme etüd çalışması yapılacağını duyurdu. Tugay, kısa vadeli bir tahliye ve taşıma olmayacağını belirtti.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, ilçede zemininde sıvılaşma tehlikesi olan başta Bostanlı, Atakent, ve Mavişehir Mahalleleri için flaş bir açıklamada bulunmuştu. Tugay, yerleşim yerlerinin Yamanlar Dağı mevkiine doğru kaydırılması gerektiğini, bu doğrultuda toplantı ve çalışmalara başladığını açıklamıştı.

Belediyeden çıkan haberler sonrası yazılı bir açıklama yayınlandı.Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay Atakent, Bostanlı ve Mavişehir bölgeleri ağırlıklı olarak sahile yakın alanlarda yüksek zemin sıvılaşma riski bulunduğu görüldüğünü açıkladı, söz konusu bölgelerde mikro bölgeleme etüd çalışması yapılacağını duyurdu. Tugay, kısa vadeli bir tahliye ve taşıma olmayacağını belirtti.

AÇIKLAMA ŞU ŞEKİLDE;

Karşıyaka Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay, geçtiğimiz hafta meydana gelen, 10 ilde yıkıma neden olan ve ülkemizi derin üzüntüye boğan Kahramanmaraş depremini bölgede yakından incelemiştir. İlçemize döndükten hemen sonra olası bir deprem öncesi alınacak önlemlerle ilgili olarak, imar planlarına esas jeolojik ve jeoteknik etüdleri gözden geçirme ve yeniden değerlendirme çalışması başlatmıştır. Belediyemiz teknik birimleri tarafından yapılan açıklamada, “Ülkece yaşadığımız büyük deprem felaketinden sonra Karşıyaka ilçemizde imar planlarına esas hazırlanan jeolojik ve jeoteknik etüdler tekrar gözden geçirilmiş ve bu kapsamda Atakent, Bostanlı ve Mavişehir bölgeleri ağırlıklı olarak sahile yakın alanlarda yüksek zemin sıvılaşma riski bulunduğu görülmüştür. Söz konusu etütler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 2016 yılında onaylanmış resmî raporlardır. Zemin sıvılaşmasının yüksek olduğu yerlerdeki bilimsel sonuçlar dikkate alındığında yerleşim alanlarının daha sağlam zeminlere yapılmasının öncelikli tercih olması gerektiği açıktır. Ancak, zemin sıvılaşma riskinin olduğu bölgelerdeki mevcut binaların risklerinin analizi için daha detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu amaçla öncelikle söz konusu bölgelerde ‘MİKRO BÖLGELEME ETÜD ÇALIŞMASI’ yapılacaktır. Mikro bölgeleme etüd çalışmalarında yerleşim alanlarındaki tüm tehlikelerin belirlenmesi, yerel zemin ve tehlike koşullarının yansıtıldığı, fay hatlarının dökümünün çıkarıldığı haritaların üretilmesi, arazinin jeolojik açıdan modellemesinin yapılması ile her türlü araştırma, analiz ve sentezleri yapılacaktır. Bu çalışmalar neticesine göre olumsuz sonuçlar elde edilmesi halinde üst ölçekli planlamaların yeniden değerlendirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüşülecektir” denilmektedir.

Dolayısıyla haberde geçen konudaki gibi bugünden yarına kısa vadeli bir tahliye ve taşıma değil, mümkün olan en kısa zamanda mikrobölgelerin ve üzerinde mevcut binaların yapı niteliklerinin bilimsel çalışmalar neticesinde ortaya çıkarılacak sonuçları doğrultusunda hareket edilecektir. Kamuoyuna yansıyan açıklamada, bölgedeki zemin sıvılaşma riskinin yüksekliğine ve bu durumun olumsuzluğuna dikkat çekilmiş, daha ileri araştırmalara ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir. Deprem bölgesinde gerçekleşen hasarın yoğunluğunun zemin sıvılaşmasıyla bağlantılı olarak arttığına dair bulgular bölgemizde bu soruna odaklanmamızda en önemli nedendir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Sabriye Dinlenmez
 17 Şubat 2023 Cuma 13:03
Yaşananlardan dolayı korku içindeyim Biran önce bina mızın tetkik yapılmasını rica ediyorum..Pr Yusuf Vardar sokak163Göçeli apt Bostanlı
 Mine Tavas
 17 Şubat 2023 Cuma 10:30
Bunca yıldır kurulu olan Mavişehirde,bunlarin kurulmadan önce düşünülüp yapilmasi gerekirken 30 yıl sonra ortaya atılması çok vahimdir.Herkesin evini başka yere taşıması kolay mıdır?Vatandaşa destek olacak devlet mi vardır??Bu vatandaş hiç rahat yüzü görmeyecek mi?
 Mustafa Serdar KARABEL
 16 Şubat 2023 Perşembe 23:33
Sevgili Başkanım,Bu üç mahallemizde yapılan mikro bölgeleme etüd çalışması takdire şayan..Bu çalışmalar Bahçelievler,Bahriye Üçok,Tersane,Alaybey ve Yalı mahallelerimizde yapıldimı? Eğer yapılmadıysa bu mahallelerimizde de ivedilikle yapılmalıdır.Saygı ve sevgilerimle..
 Ali Balak 20402 sok selçuk 3 giriş 2 daire 4 mavişehir
 16 Şubat 2023 Perşembe 21:03
Binalarimız kontrolden geçirilmeli
 Ali Balak
 16 Şubat 2023 Perşembe 20:58
Evlerimizde yaşarken tedirginiz.geçen yaz depremde oldukça çatlaklar vardı.boyanarak kapatıldı.önemli bir şeyler olmadığı söylendi.ama binalar eskidi .stres yüklü bir depreme ne kadar dayanır bilemiyoruz.gerekenin yapılmasını diliyoruz
 Gülser Sezer selçuk 3 Giriş 2 kat 15 Mavişehir
 16 Şubat 2023 Perşembe 19:40
Binalarımızın röntgeni çekilsin en kısa zamanda ki bizler de hareket planımızı yapalım.Lütfen sözde kalmasın
 ALİ İNANÇ ÜLKÜ
 16 Şubat 2023 Perşembe 19:01
Tüm yöneticiler yıllardan beri melı malı olarak konuşur olan hep vatandaşa olur her kez bildigi işi yapsın cemil başkandan sağlık bakanı olur
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir