15 Şubat'ta Marmara Denizi'nde batan kargo gemisiyle ilgili yeni ayrıntılara ulaşıldı.
İlk değerlendirmeye göre, gemide taşınan mermer tozunun üzerindeki branda sabitlenmemişti. Fırtınada brandanın bir kısmı ise havalandı.
5 KİŞİ ARANIYOR
Yük ıslandığı için ağırlık arttı ve geminin dengesi bozuldu.
Yük taşıma kapasitesi 1300 ton olan "BATUHAN A" isimli gemide 1250 ton mermer tozu yüklü olduğu ifade ediliyor.
Normal bir yük ile seyir halinde olduğu ifade edilen gemide yük üzerindeki brandanın tam olarak sabitlenmediği öne sürüldü.
Fırtınada brandanın bir kısmı havalandı. Mermer tozunun üzerine yağmur ve denizden su geldi. Bu nedenle ağırlık artınca da dengesi bozulan geminin yan yatıp su alarak battığı düşünülüyor.
Gemide yağcı olarak görev yapan Hüseyin Tutuk'un olay anında kaydettiği görüntülerde de brandanın sabit olmadığı görülüyor.
AŞÇI ZEYNEP’İN DÜMENDE OLDUĞU DEĞERLENDİRMESİ
Deniz Kuvvetleri dalgıçları, gemi enkazında sonar cihazıyla 2 kişinin cansız bedenini tespit etti.
Arama-kurtarma gemisi TCG AKIN'a kurulan asansörle batığa inildi.
Geminin aşçısı 33 yaşındaki Zeynep Kılınç'ın cansız bedeni, kaptan köşkünde bulundu. Kılınç'ın batma anında geminin dümeninde olduğu, 4 mürettebatın ise güvertede brandayı düzeltmeye çalıştığı değerlendiriliyor.
İKİNCİ DALIŞ BU SABAH BAŞLADI
Hava muhalefeti nedeniyle dün gece ara verilen çalışmalar bu sabah yeniden başladı. Deniz Kuvvetleri dalgıçları, gemi enkazında sonar cihazıyla tespit edilen 2 cenazeden 1’ine daha ulaşmak için, TCG AKIN’dan, 51 metre derinlikteki batık gemiye dalış gerçekleştirdi.
Dün aşçı Zeynep Kılınç’ın cenazesinin bulunduğu kaptan köşkünün altında olduğu değerlendirilen cenazeye ulaşmak için süren çalışmalara Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın özel eğitimli 19 dalgıcının katıldığı, Kıyı Emniyeti’ne bağlı 11 dalgıcın da acil müdahale için Nene Hatun römorköründe hazır beklediği öğrenildi.
NE OLMUŞTU?
Marmara Adası Badalan Limanı'ndan Gemlik Limanı'na gitmek üzere 14 Şubat'ta saat 20.30’da kalkış yapan, 1250 ton mermer tozu yüklü "BATUHAN A" isimli gemiden 15 Şubat'ta saat 06.32’de acil durum sinyali alındı, 07.12'de ise sinyal kesildi.
Karacabey ilçesinin kuzeyinde 4 mil açıkta batan gemiyi arama kurtarma çalışmalarını koordine etmek için Mudanya ve Karacabey ilçelerinde Bursa Valisi Mahmut Demirtaş başkanlığında kriz merkezi oluşturuldu.
AFAD, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik, deniz polisi, jandarma, UMKE, ANDA, AKUT VE NAK ekipleri tarafından toplam 6 kurtarma botu, 28 araç ve 1 Sahil Güvenlik korvetinden oluşan 275 personelle kurtarma çalışmaları başlatıldı.
Arama kurtarma faaliyetlerine 1 Sahil Güvenlik korveti, 3 Sahil Güvenlik botu, 1 Sahil Güvenlik helikopteri, 1 Sahil Güvenlik uçağı, 1 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı keşif karakol uçağı, 2 Kıyı Emniyet botu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arama kurtarma gemisi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mayın gemisi, ROV cihazı bulunan deniz polisi ekibi ve Kıyı Emniyeti’nin unsuru olan Nene Hatun römorkörü ile RHIB bot da katıldı. (DHA, NTV)