MENÜ
İzmir 20°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Batur açıkladı: Konak Belediye binası yıkılıyor!
Yerel Yönetimler
1 Şubat 2021 Pazartesi 17:04

Batur açıkladı: Konak Belediye binası yıkılıyor!

Konak Belediyesi’nin şubat ayı meclis toplantısında, Beştepeler Kentsel Dönüşüm Planı, belediye meclis üyelerine video gösterimi ve detaylı sunum ile tanıtıldı. Mecliste yaptığı konuşmada yeni hizmet binasıyla ilgili bilgiler veren Konak Belediye Başkanı Batur, yıllardır kullanılan yapının yıkılacağını ifade etti. Batur ayrıca Roman mahallelerinde elektriklerin borçlardan dolayı kesilmesiyle ilgili de detaylı bir açıklama yaptı.

GERÇEKİZMİR - Konak Belediyesi’nin Şubat ayı meclis toplantısı Başkan Abdül Batur idaresinde gerçekleşti.

Önergelere geçilmeden önce, Beştepeler bölgesinin kentsel dönüşümü için hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonu meclis üyelerine, yapılan sunum ile tanıtıldı. Konak Belediye başkanı Abdül Batur, Beştepeler Bölgesi Kentsel Dönüşümü için hazırlanan planın bölge muhtarları, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti başkanlıklarına da tanıtılacağının altını çizdi. Başkan Batur, Beştepeler imar planının da Gültepe imar planı gibi ortak akıl ile gerçekleşeceğinin sinyalini vererek, “Etüd ve Proje Müdürümüz Neslihan Hanım ve tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederiz. Arkadaşlarımız, o bölgenin ihtiyacı olan dönüşüm ile ilgili kararları, tüm kurumlarla bir araya gelerek, onların da önerilerini alarak, hep birlikte çalışarak bu noktaya getirdiler. Beştepeler planını siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve o bölgedeki vatandaşlarımızın gözü, kulağı olan muhtarlarımız ile paylaşmayı planlıyoruz” dedi.

Sosyal Altyapı alanları iki katına çıkıyor

Beştepeler Bölgesi Kentsel Dönüşümü ile ilgili detaylı bilgiler içeren sunumda, planın uygulanmış halinin canlandırıldığı bir video gösterimi de yapıldı. Yaklaşık 200 hektarlık bir alanı ve 14 mahalleyi kapsayan Beştepeler Bölgesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonu sunumunda özellikle sosyal donatı alanlarının çoğaltılması ve bölgedeki ulaşım sorunlarına getirilen çözümler dikkat çekti. Plana göre, sosyal altyapı alanları iki katına çıkarılırken, mevcut halinde hiç spor alanı ve meydanı bulunmayan bölge, yeni sosyal alan ve yeşil alanlara da kavuşuyor. Sosyal ve kültürel tesis alanları 1.843 metrekareden 14.200 metrekareye çıkarken,  bölgede hiç yer almayan aile sağlık merkezi, semt spor alanı ve meydanlar da bölgeye kazandırılıyor.  38.574 metrekare olan park alanı 132.505 metrekareye, belediye hizmet alanı ise 11.246 metrekareden 62.824 metrekareye yükseliyor.

Ulaşıma raylı çözüm

Havaalanı mania sınırı içerisinde kalan Beştepeler bölgesinin planları hazırlanırken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı dahil yirmi beş kurumdan görüş alındı. Yaklaşık yüzde 27 eğime sahip 19 Mayıs, Hasan Özdemir ve 1.Kadriye Mahalleleri arasında kalan bölge için tasarlanan, iki vagonun birbirini karşı ağırlıkları ile etkilemesi prensibi ile çalışan füniküler sistem çözümü beğeni topladı. Buna göre Füniküler hattın 500 metrelik bir güzergahta hareket etmesi planlanıyor.

Kentsel dönüşüm bölgesine üç emsal

Kuzeyinde Kemeraltı ve Cicipark, doğusunda Kadifekale’ye uzanan; güneyde Buca ve Karabağlar ilçeleri ile komşu olan ve adını içinde “tepe” geçen beş mahalleden alan Beştepeler bölgesinin planı, düzenleme sahaları ile birlikte çalışıldı. İmar uygulama konuları da dikkate alınarak hazırlanan planlar, altı düzenleme sahası ile birlikte yapıldı. Öneri imar planında, Cicipark çevresinde kalan alandaki kat yükseklikleri 5-7 kat olarak belirlenirken Kocatepe Mahallesi’nin Eşrefpaşa Caddesi’ne cephe alan kısmı ticaret konutu olarak belirlendi. Zafertepe Mahallesi’nin Yeşillik Caddesi cephesi de ticaret konutu olarak belirlendi ve 8 kat önerildi. Geri kalan ve kentsel dönüşümün gerekli olduğu alanda “tek ada tek parsel” yaklaşımı ile ortalama 6.500 metrekare büyüklüğünde imar adaları oluşturuldu. Bu alanda mevcut nüfusu da koruyacak şekilde yapılan hesaplamalar sonucu üç emsal, 0,40 taks ve yükseklik de en çok 10 kat olarak planlarda yer aldı.

Belediye Başkanı Batur toplantı başında ilçede yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.  Yeni hizmet binası noktasında açıklama yapan Başkan Batur, geçtiğimiz hafta Tepecik bölgesinde yaşanan elektrik kesintisine de ayrı bir parantez açtı.

Vatandaşın mesajını aldık

30 Ekim’de gerçekleşen deprem sonrasında yeni hizmet binasına geçiş sürecini hızlandıran Konak Belediyesi’nin projesine ilişkin konuşan Başkan Batur, “Belediye hizmet binasıyla ilgili kamulaştırma hizmetine başlamıştık. İyi niyet çerçevesinde vatandaşları çağırdık, uzlaştırdık. Eski hizmet binamızın yarından itibaren yıkımı gerçekleşecek. Uzun yıllar belediyeye hizmet etti. Artık statik ve ekonomik ömrünü tamamladı. Özellikle depremden sonra hizmet binası konusundaki dağınıklığın ortadan kaldırılması düşüncemizi uygulamaya geçiriyoruz. Fuar Palas dediğimiz ön taraftaki parsel ve arkasındaki iki tane parseli kamulaştırma işlemlerini tamamladık. Bir parselin tapusunu aldık. Diğerinin de tapusunu alacağız. Konak Belediyemize ve bundan sonra yapılacak çalışmalara iyi bir mülk kazandırdığımıza inanıyoruz.  ‘Her şeyde bir hayır vardır’ derler. Deprem oldu, deprem bizi güzel bir hizmet binasına kavuşturacak. 35 sene kamulaştırma şerhi olan iki parseli yaptığımız çalışmalarla uzlaşı içinde bitirdik. Sıkıntı yaşamadık, gerildik biraz ama büyük bir anlayışla çalışmamızı bitirdik. Proje çalışmalarına da başladık. Konak Belediyesi denince akla Basmane Meydanı gelir. Basmane Meydanı denince de Konak Belediyesi akla gelir. Vatandaşın mesajını aldık. Gerekli çalışmayı sizlerle paylaşacağız” dedi.

Realist bir yaklaşımla çözülmeli

Tepecik bölgesinde yaşanan elektrik aksaklığına dair konuşan Batur, “ Geçtiğimiz hafta Roman vatandaşlarımızın yaşadığı yerlerde elektrik kesintisiyle ilgili bir sıkıntı yaşandı. Buralardaki vatandaşlarımızın elektrikleri bir gece ansızın kesildi. Daha önce bu bölgelerde elektrik kullanımıyla ilgili şöyle olmuş, kaçak olmuş, saat bağlanmış, borcunu ödeyememiş gibi şeyleri tartışmıyorum. Ama bir pandemi süreci yaşanıyor bu ülkede. İnsani değerlerin, hijyenin en üst noktada olması gerekiyor. Özellikle bu bölgenin seçilerek ansızın böyle bir muameleye tutulmaları insanlık açısından üzücü… Uzlaşı noktasında elimizden geleni yapmaya hazırız. İlgili birimlerle görüştük. Mahalle muhtarlarını çağırdık, nasıl bir yöntemle bu işi çözebileceğimizi konuştuk. Trafoların güçlendirilmesi gerekiyor. Borçların yapılandırılması gerekiyor. Kişilere taksitle ödeme olanağı sağlanıyor. Takside gidene de yüzde 90 indirim uygulanıyor. Böyle bir realist yaklaşımla insanlarımızın yanına gidilerse onlar da hayır demez. Bu pandemiden en fazla etkilenen mahallelerimiz roman mahalleleridir. Bu şekilde yapılandırma gerçek bir yaklaşım olur diye düşünüyorum. Siyasetle işimiz yok. Mühim olan oradaki arkadaşlarımızın sorunu çözülsün. En önemlisi realist bir yaklaşımla olsun. 6 ayda siz bunu ödeyin derseniz, oradaki insanların yaşamla ilgili mücadelesi var. Doğru bir yöntemle yaparsak sonuç alırız” açıklamasında bulundu.

E be vicdansız diyorum

CHP’li Meclis Üyesi Ali Yangir de konu hakkında söz aldı ve “Bu ani baskın kış günü oldu. Bazı mahallelerimizde 1 aydır bir sokak yanıyor, bir sokak yanmıyor. Geçmişten gelen borçlarımız var, biz bunu kabul ediyoruz. Kış günü polisle gelip bizim elektriklerimizi kestiler. Uzun vadede taksit yapalım. Bizim toplumumuz sokak ekonomisiyle geçiniyor. Pandemiden dolayı gelir yok. Yok yani. Ekonomi sıfır Roman mahallelerinde! Büyükşehir aşevinden 500 aileye yemek geliyor. Türkiye tamamen mağdur... En çok zoruma giden kış günü gelip elektrik kesilmesidir. E be vicdansız diyorum! Bu milletin kış günü gelip elektriğini kesmek vicdansızlıktır. 6 ayda hayatta ödeyemeyiz. Bunu uzun vadeli sıfır faizle yapılandırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkan Vekili İsmail Özen de, “Bu olay gerçekleştiğinde bizim ilçe başkanımıza aktarılıyor ve vekilimizle birlikte mahalleye gidiliyor. TEDAŞ müdürüyle konuşulup taksitlendirme sözü alındığı ve elektriklerin açıldığı biliniyor. Vade konusunda görüşmeler yapılabilir. Bu mağduriyet çok kısa süre içinde giderildi” dedi.  

TEDAŞ'ı özelleştirirsen...
Batur bir kez daha açıklama yaptı ve “Bir şey kaçırılıyormuş gibi yapılıyor. Soğukların en yoğun, pandeminin en sıkıntılı olduğu dönemde yapılmaması lazım. Oradaki vatandaşlarımız da bizim insanımız, sizin insanınız. Siz de yardım ediyorsunuz, bizim arkadaşlarımız da gittiler. Gitme noktasına getirmemek lazım. Bu kimin projesidir? Kimin fikridir? Bunu düşünmek gerekiyor” diye konuştu.

AK Partili Özen’in açıklamalarına cevap veren Yangir, “Mağduriyet giderilmedi. Bir sokak yanıyor, biri yanmıyor. Benim evim bile yanmıyor. Cemal kardeşimiz de bir gün sonra geldi. Saatleri bağlananlara elektrik verdiler. Trafo patladı. GEDİZ EDAŞ müdürü bizimle hiç diyalog haline girmiyor” dedi.

Batur bu kez, “Devletin en önemli kamu kurumlarından TEDAŞ’ı sen özelleştirirsen, özelleştirdikten sonra maalesef bunlar oluyor. Biz kurumlar olarak da mağduruz. Bazı mahallelerimizde trafo patlama sıkıntıları var. Yatırımla ilgili bir şey düşünmüyor. Ben faturamı tahsil edeyim, paramı kazanayım, tamamen özel sektör zihniyetiyle yürüyen, vatandaşa hizmet mi, eziyet mi olan bir sistem var. Vatandaşın kurumlarını özelleştirirken bunları düşünmek lazım… Önceden rahatlıkla işlerimizi yaptırabiliyorduk, şimdi ne yatırımı? Özel sektördeki bu durumu geçmen için mücadele, müdahale etmen lazım” ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir