Manisa Soma’da Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Soma Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) bünyesinde, linyit kömür üretimi yapılan Eynez’deki açık ocak bölgesinin bir bölümü ihale yapılmaksızın özelleştirildi. Soma'daki özelleştirmeye karşı Ankara'ya yürüyen Uyar Madencilik işçilerinin kente girmelerine izin verilmedi. Hak arayan işçilere yönelik yapılan jandarma engeline ve yapılan özelleştirmeye karşı tepki gösteren isimlerden biri de DİSK eski Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko oldu.
İŞÇİLERİN TALEBİ YERİNE GETİRİLMELİDİR
İşçilerle görüştüğünü belirten CHP'li Beko, görüşmeye çağrılan beş kişilik işçi heyetine “Size ödeme yaparsak, diğer rödovanslı sahalar için de emsal olur" denildiğini aktardı.
Beko bu anlayışın kabul edilir bir yanının olmadığı eleştirisinde bulunarak, “işçiler AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile yaptıkları en son görüşmede kendisinin külliyeye geçip konuyu Cumhurbaşkanına aktaracağını ifade ettiğini ancak şimdiye kadar Sn. Elitaş’tan hiç bir ses çıkmadığını dile getirdiler. İşçiler, özelleştirmeye karşı mücadele ettiklerini ve madenlerin devletin yani halkın olması gerektiğini ve özel şirketlere madenlerimizi vermeyi kabul etmediklerini dile getirmişlerdir. Bu oyalama taktiklerinden de vazgeçilmesini talep ediyorlar. İşçiler çözüm için çalmadığımız kapı kalmadı, artık sözün bittiği noktadayız, diyorlar.”
Beko “Biliyorum ki, dün verdiği sözü bugün unutan Saray yönetimi işçi düşmanı yandaş ve sermaye dostu bir yapı haline gelmiştir. Bu durum elbette beni hiç şaşırtmadı. Sarayın kapısına kilidi vurmadan bu haksızlık ve hukuksuzluklar bitmez" dedi.
BİZLER DAİMA İŞÇİLERİN YANINDAYIZ
Emek mücadelesinde yıllardır emeğin ve emekçinin yanında yer alan, işçilerin haklarını savunan ve işçi eylemleri tarihine, “Ölüm Yürüyüşü” olarak geçen yürüyüşün örgütleyici isimlerinden olan CHP’li Beko, 1990’lı yılların özelleştirme ve taşeronlaşmaların başladığı yıllar olduğunu anımsattı. Özelleştirmeyi ve taşeronlaşmayı durdurmak için sürekli eylemler yaptıklarını ifade eden Beko, bugün Soma'da yapılan özelleştirmenin de haksız ve hukuksuz olduğunu vurguladı. Her alanda taşeronlaşmanın yasaklanması gerektiğini belirten Beko, kamuda kamu işçisinin olması gerektiğini savundu.
Yıllardır tazminatları ve alacakları ödenmeyen Somalı işçilerin, AKP’nin verdiği sözleri tutmaması üzerine bir kez daha Ankara’ya geldiklerini belirten CHP'li Beko, işçiler haklarını alana ve hukuksuz özelleştirmelerden vazgeçilene kadar işçilerin yanında olacağını belirterek, "Bugün Türkiye işçi sınıfının karşı karşıya kaldığı sorunların temelinde özelleştirmeler yatıyor. Eskiden 2 buçuk milyona yakın işçi vardı büyük bölümü kamu işçisiydi; TEKEL, Sümerbank, demiryolları tüm kamu kurumlarında işçiler çalışıyordu ve örgütlü davranıyorlardı. Bu örgütlü davranış aynı zamanda Türkiye'de ki işçilerin hak alma mücadelesinde önemli bir işlev görüyordu. Asgari ücret de ona göre belirleniyordu, toplu iş sözleşmelerinde daha insanca koşullarda çalışmak için güçleri vardı. Ama bugün baktığımızda özelleştirmenin sonuçlarını Türkiye işçi sınıfı düşük ücrete, sendikasızlaştırma, güvencesiz çalışma her türlü angaryayla karşı karşıya. Soma'da bu işçiler bunları çok daha derin ve acı biçimde 301 işçi arkadaşlarını kaybederek yaşadılar. Maden işçisinin hakkını yiyenin kalbi kurusun" dedi.