Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - Karşıyaka Belediyesi’nin bünyesinde faaliyet gösteren Kordelion A.Ş. tarafından Çiğli’de bulunan bir arazide, “Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama (2 Adet Sondaj Kuyusu)” faaliyeti gerçekleştirilmesi için çalışmalar başlatıldı.
Ramsar Sözleşmesi’ne göre korunacak alanlardan olan İzmir Kuş Cenneti’nin yer aldığı Gediz Deltası’nda yakın bölümde gerçekleşecek faaliyet için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başlatıldığı belirtildi.
‘Mavişehir Jeotermal Projesi’ adıyla hazırlanan çalışmanın bedelinin 4 milyon 80 bin TL olduğu aktarılırken tanıtım dosyasında, “Kordelion İşletmeleri A.Ş. tarafından İzmir bölgesi genelinde yapılan jeolojik inceleme bilgileri ışığında, İzmir Körfezi'nin güney aksında yer alan Balçova ve Narlıdere'deki jeotermal kaynaklara, aynı jeolojik yapının devamında, körfezin kuzey aksında yer alan Karşıyaka ve Çiğli bölgelerinde de ulaşılabileceği öngörülmüştür. Bu doğrultuda Balçova'nın karşısında Atatürk Organize Sanayi Bölgesinin güneydoğu bölgesinde yer alan arazi üzerinde 2 boyutlu yansımalı sismik veri toplama çalışması yapılmış ve elde edilen verilerin değerlendirilmesi neticesinde bölgede kuyu açılması halinde jeotermal kaynaklara ulaşılabileceği tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı.
Yapılan teknik bilgilendirmede ise, “Proje Tanıtım Dosyasına konu olan bölgesel ısıtma ve termal sağlık amaçlı jeotermal kaynak arama faaliyeti kapsamında Arama Ruhsatı sahasında belirlenen 2 adet lokasyonda jeotermal kaynak arama sondajı yapılması planlanmıştır. ÇED görüşü talep edilen çalışma alanları toplam 3 bin metrekare alana sahip olup 2 adet çalışma alanında yaklaşık 1.200±100 m derinliğe inilecektir. Faaliyet aynı anda 1 adet sondaj çalışma alanında sürdürülecektir. Her bir sondaj faaliyetinin ortalama 1-2 ay süreceği öngörülmektedir” vurgusu yapıldı.
Proje dahilinde sahada, toplam 10 kişilik personelin görev almasının planlandığı ve sondaj çalışmalarının günde 24 saat süresince iki vardiya halinde gerçekleştirileceği belirtildi.
Dosyada ayrıca şu ifadeler de yer aldı:
-Faaliyet süresince görüş talep edilen alan sınırları dışında çalışılmayacak, alıcı ortama hiçbir şekilde atık/atıksu deşarjı yapılmayacak, zarar verilmeyecektir.
-Jeotermal enerji, yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Jeotermal enerji kullanımı sonucunda, dünyada fosil yakıtlarının tüketimi ve bunların kullanımından doğan sera etkisi ve asit yağmuru gazlarının atmosfere atımından dolayı meydana gelen zararlı etkiler azaltılmaktadır.
- Fauna listelerinde belirtilen ve Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınan türler ve diğer yaban hayatı türleri üzerine bu faaliyet ile; bu türlerin avlanması, kasıtlı olarak öldürülmesi veya alıkonulması, yumurtalara zarar verilmesi gibi etkiler söz konusu değildir.
- Faaliyet alanlarında koruma altına alınmış türlere rastlanırsa, zarar verilmeyecek; ilgili kurumlara haber verilecektir.
ÇEVREYİ KİRLETECEK HİÇBİR ŞEYİN İÇİNDE OLMAYIZ!
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay da konuyla ilgili bilgi verirken, “Bir jeotermal çalışmamız var. Çevreye olumsuz bir sonucu olacak bir şey kesinlikle değil. Balçova’da olduğu gibi çevreci yönü olan bir enerji çalışması bu. Paylaşmamız gereken kurumlarla paylaştık. Bir süredir üzerinde çalışılan bir konu. Çevreyi kirleten bir jeotermal modeli var. Onda dışarıya kaynağın artıkları atılıyor. Öyle bir şey değil bu. Tamamen temiz enerji olarak kullanılıp geri pompalanacak bir şey. Olumsuz bakılacak hiçbir tarafı olmayan, çok mantıklı bir proje. Çevreyi kirletecek hiçbir şeyin içinde olmayız” dedi.
Prof.Dr. Mehmet SIKI 17 Şubat 2021 Çarşamba 16:21
|