Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Mülkiyeti bağışla Dokuz Eylül Üniversitesi’ne (DEÜ) geçen İnciraltı Mahallesi’ndeki 3 bin 140 metrekarelik arazinin satışı kent gündemine damga vurdu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel üniversitenin bağışla elde ettiği araziyi satarak rant elde etmek istediğini vurgulayarak yaptığı açıklamalarla tartışmanın fitilini ateşledi.
CHP İzmir Milletvekili Sertel, DEÜ’nün arazinin için ihale yapacağı gün ise bağışçı Ferhan Şahinci’nin oğlu Erin Şahinci’nin satışına karşı dava açacağını duyurdu.
Arazi tartışmaların gölgesinde 2 Aralık günü kapalı zarf usulüyle yapılan ihaleye çıktı. İhaleyi 16 milyon 600 bin liralık teklifle Ahmet Enver Atagül kazandı.
Tartışmalı satış kent gündemindeki yerini korurken, bağış sözleşmesinin detaylarına ve bağış gününden bugüne gelen süreci aydınlatan belgelere Gerçekizmir ulaştı.
Bağışçı Şahinci ile DEÜ arasında 2014 yılında imzalanan sözleşmede ‘gayrimenkulün değerlendirilmesinden elde edilen gelirlerin katkısı ile yapılacak kız yurdu’ ifadesi dikkat çekti. Ayrıca Bağışçı Şahinci’nin 2017 yılında Valiliğe resmi yazı ile ulaşarak yurt yapımı ile ilgili adımların hızlandırılması çağrısında bulunduğu, 2019 yılında ise araziyi yine resmi yazıyla DEÜ’den geri istediği ve devir için tapu dairesinden randevu bile aldığı ancak karşı cephenin talebe yanıt vermemesi ile araya giren pandemi sürecinde meydana gelen vefat sonucu işlem gerçekleşmedi.
İŞTE BELGELERLE O BAĞIŞIN VE TARTIŞMALI SATIŞIN KRONOLOJİSİ
ARAZİ 2014’TE ÜNİVERSİTEYE GEÇTİ
Arazi 2014 yılında bağışçı Ferhan Şahinci ve Dokuz Eylül Üniversitesi arasında imzalanan şartlı bağış sözleşmesi ile üniversiteye devredildi.
İmzalanan sözleşmede, ‘’İşbu sözleşmede bağışlayanlar tarla vasıflı gayrimenkulü Dokuz Eylül Üniversitesi kız öğrencilerine yurt imkanı sağlamak amacı ile değerlendirmek üzere Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bağışlayacaklardır. Gayrimenkulün değerlendirilmesinden elde edilen gelirlerin katkısı ile yapılacak kız yurduna Ali-F. Ferhan Şahinci adı verilecektir” ifadeleri yer aldı.
Sözleşmede Ferhan Şahinci ve arazinin 4’te 3 hissesine sahip oğlu Erin Şahinci’nin ve dönemin Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzun’un isim ve imzaları yer aldı.
2017’DE VALİLİĞE YAZI!
Sözleşmenin imzalanmasının ardından geçen sürede arazi ile ilgili bir adım atılmadı. Bunun üzerine 2017 yılında bağışçı Ferhan Şahinci avukatı ile birlikte İzmir Valiliği’ne bir yazı yazarak arazinin bağışlanmasının ardından yurt yapımına ilişkin bir girişimde bulunulmadığını gördüğünü ve sürecin hızlandırılmasını rica eden bir talepte bulundu. Valilik konu ile ilgili olarak DEÜ ile yazışmalarda bulundu.
2019’DA BAĞIŞÇI ARAZİYİ GERİ İSTEDİ
Konu ile ilgili üniversite tarafından bir adımın atılmadığı sürecin ardından Bağışcı Ferhan Şahinci 17 Mayıs 2019’da üniversiteye kız öğrenci imkanı sağlanması için şartlı olarak söz konusu araziyi bağışladığını lakin üniversitenin şartı yerine getirmemesinden dolayı arazinin iadesini ve tapuda adına tescil edilmesini talep eden bir yazı gönderdi.
ÜNİVERSİTE 2019’DA İHALEYE ÇIKTI
Üniversite yönetimi gelişmeler yaşanırken 6 Eylül 2019 tarihinde bahsi geçen gayrimenkulün satışı için ihaleye çıktı fakat satış gerçekleşmedi.
ÜNİVERSİTE ‘İADE EDECEĞİZ’ DEMİŞ!
Ardından Bağışçı Ferhan Şahinci DEÜ’den araziyi geri istediği dönemde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü(İYTE) ile basınla da paylaşılan ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin de haberdar olduğu bir protokol imzalayarak Urla’da İYTE’ye ait arazide bir müteahhite yurt yaptırılması karşılığında da İnciraltı’ndaki arazinin verilmesi için anlaştı. Protokol 4 Ekim 2019’da imzalandı. Süreçte üniversite tarafının da tapunun iadesi konusunda olumlu görüş verdiği tapu dairesinden randevu dahi alındığı öğrenilirken araya siyasi isimlerin de girdiği dönemin sonunda üniversitenin bağışçı Şahinci tarafına ‘iade edeceğiz’ ifadesine rağmen araziyi iade etmediği gelen bilgiler arasında.
2020’DE YENİDEN İHALE!
Gelişmelerin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi arazinin satışı için 5 Ocak 2020’de yeniden ihaleye çıktı fakat satış tekrar gerçekleşmedi. Şahinci’nin avukatı bu dönemde de üniversite ile iletişime geçerek arazinin satılmaması yönünde görüşmeler gerçekleştirdi fakat bir sonuç alınamadı.
ŞAHİNCİ 17 AĞUSTOS 2020’DE HAYATINI KAYBETTİ
2014 yılında araziyi DEÜ’ye bağışlayan Ferhan Şahinci 17 Ağustos 2020’de 93 yaşında hayatını kaybetti.
İHALE TARİHİ BELİRLENDİ, TARTIŞMALAR ALEVLENDİ!
Üniversitenin 2 Aralık 2022’de arazinin tekrar satışı için ihaleye çıkacağını duyurmasının ardından ise bağış arazisi ile ilgili tartışmalar yeniden alevlendi.
OĞUL ŞAHİNCİ DAVA AÇACAĞINI DUYURDU
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel arazinin satışına karşı duruş sergilerken konuyu İzmir gündemine taşıdı. Sertel yaptığı açıklamada Şahinci’nin oğlu ve taşınmazın bağış yapıldığı tarihte 4’te 3 oranında hissedari olan Erin Şahinci’nin ihalenin iptali ve taşınmazın iadesi için dava açacağını duyurdu.
Sertel ihalenin durdurulması yönünde açıklamalar yaparken tartışmaların gölgesinde ihale gerçekleşti. Öte yandan ihalenin ardından girişimlerini hızlandıran varisin konuyu bu hafta içinde yargıya taşıyacağı da bildirildi.
TAŞINMAZ 16 MİLYON 600 TL’YE SATILDI
Kapalı teklif usulü ile gerçekleştirilen ihalede arsa için 11 teklif geldi. İhaleyi 16 milyon 600 TL ile en yüksek teklifi veren Ahmet Enver Atagül kazandı.
HOTAR’DAN AÇIKLAMALAR
İhalenin ardından arazi satışı kent gündemine damga vururken Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar’dan konuyla ilgili önemli açıklamalar geldi. İddialara tepki gösteren Hotar söz konusu arazinin satışından elde edilecek gelirin yurt yapımı için kullanılabileceğini ve İYTE ile yapılan sözleşmenin de hukuken karşılığı olmadığını belirtti. Hotar açıklamasında taşınmazın bulunduğu arazinin 3. derece sit alanında olduğunu da belirtirken imara açık olmadığını ve üzerine bir bina yapma imkanı bulunmadığını vurguladı.
- Hotar'dan 'satış krizi' açıklaması: O iddialara ne yanıt verdi?