MENÜ
İzmir 21°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bilim insanından yangın uyarısı: Zor 2 ay var
Güncel
7 Temmuz 2025 Pazartesi 10:28

Bilim insanından yangın uyarısı: Zor 2 ay var

Prof. Dr. Murat Türkeş, iklim değişikliği ve ormanlarla iç içe geçen yaşam alanları nedeniyle yangınların artık kontrol edilemez hale geldiğini vurguladı. Türkeş, “Planlı ve bütünleşik bir orman yönetimi olmadan bu felaketlerin önüne geçilemez" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Türkeş, insan etkinlikleri, yaşam ve çeşitli iş alanlarının ormanlarla iç içe geçtiğini, orman ile insan faaliyetlerinin arasında tampon ya da güvenli geçiş kuşaklarının oluşturulması gerektiğini belirterek, "Yangınlar baş edilemez hale geldi. Çünkü iklim değişikliğinin etkileri arttı ve yaşam ormanla iç içe geçti. Planlı ve bütünleşik bir orman yönetimine geçilmediği sürece bu yangınlar kontrol edilemez" dedi.

Türkiye'de havaların ısınmasıyla artan orman yangınları, doğayı ve ekosistemi tehdit ediyor. Yüksek sıcaklık, düşük nem ve kuvvetli rüzgar gibi koşullar nedeniyle günlerce süren yangınlar, binlerce hektar alanın ve canlıların yok olmasına neden oluyor. Türkiye'de etkili olan Akdeniz ikliminin yangın iklimi olduğunu söyleyen Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, "Normallerinden çok yüksek hava sıcaklıkları ve kurak koşullar, ardışık sıcak hava dalgaları, hava nemini yüzde 15'lere düşüren poyraz, kuzeyli kuvvetli rüzgarlar bir araya geldiği zaman; sıcak noktalarda çıkan, başka zaman bu kadar genişlemesi mümkün olmayan yangınlar kontrol edilemez ve büyük yangınlara dönüşebilir. Yangın mevsimine her türlü ekipman ve uzmanlaşmış ya da deneyimli personel açısından hazırlıklı olunmalı ancak olumsuz hava durumu tiplerinin etkili olduğu sıcak noktaları da yakından takip etmek gerekiyor. Çünkü o noktalar büyük yangınlara dönüşüyor" diye konuştu.

'ORMAN ALTININ TEMİZ TUTULMASI GEREKİYOR'

İnsan etkinlikleri, yaşam ve çeşitli iş alanlarının ormanlarla iç içe geçtiğini, insan etkinliklerinin önemli bir bölümünün ormanın içinde ya da hemen yakınlarında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Türkeş, "Orman ile insan faaliyetlerinin arasında tampon bölgeler, geçiş kuşakları oluşturmak gerekiyor. Tıpkı ormanların içindeki yangın ve emniyet şeritleri gibi. Bu kuşakların ve komşu ormanların, orman altının temiz tutulması ve kontrol edilmesi gerekiyor. Yangınlar artık baş edilemez hale geldi. Çünkü iklim değişikliğinin etkileri arttı ve yaşam ormanla iç içe geçti. Planlı ve bütünleşik bir orman yönetimine geçilmediği sürece bu yangınlar kontrol edilemez" dedi.

'ÖNÜMÜZDE ZOR 2 AY VAR'

Prof. Dr. Türkeş, "10 Temmuz ile birlikte sıcak hava dalgaları artacak. Bölgesel olarak değişmekle birlikte eylüle kadar normallerinden 2 ila 5 santigrat derece daha sıcak, yağış açısından kurak bir dönem söz konusu. Bunların hepsi yangınlara elverişli hava durumu tiplerinin oluşma olasılığının da yüksek olduğunu gösteriyor. Çıkan yangının büyümesi, sıklığı ve yanan alanın genişliği açısından 20 Ağustos'a kadar olan dönem çok önemli. Temmuzdan ağustos sonuna kadar olan süreç yangın açısından kritik. Çünkü Türkiye'deki yangınların çok büyük bir bölümü bu aylarda çıkıyor. Bu nedenle önümüzde zor 2 ay var" diye konuştu. Akdeniz'de son 20 yılda denizde sıcak dalga oluşumunun da giderek arttığını söyleyen Prof. Dr. Türkeş, "Denizlerimiz bugünlerde hızla ısınmaya başlayacak" dedi. (DHA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Gerçek İzmir