Daha önce Çin’de yer alan Beihang ve Tsinghua üniversiteleri tarafından yapılan çalışmalarda sıcaklık arttıkça yeni tip corona virüs (Covid-19) iletim hızının düştüğü sonucuna varılmıştı.
"CORONA VİRÜS İLE HAVA SICAKLIĞI ARASINDA İLİŞKİ YOK"
Fakat, ülkenin en büyüK kenti Şangay’da bulunan Fudan Üniversitesi'nden araştırmacılar, corona virüsün ile hava sıcaklığı arasında bir ililşki olmadığını ortaya koydu.
Sonuçları European Respiratory Journal’da yayımlanan araştırma Halk Sağlığı Uzmanı Weibing Wang ve Fudan Üniversitesi araştırmacıları tarafından gerçekleştirildi.
224 ŞEHİR İNCELENDİ
Dr. Wang ve meslektaşları, Ulusal Sağlık Komisyonu ve ill sağlık komisyonlarından gelen verileri kullanarak, 17’si Hubey eyaletinde olmak üzere 224 şehirde corona virüs yayılımını değerlendirdi.
Araştırmacılar, daha sonra bu bilgileri, ocak ve mart ayı arasındaki ortalama sıcaklık, bağıl nem ve gelen ultraviyole (UV) radyasyon ölçümleri de dahil olmak üzere günlük hava durumu verileriyle karşılaştırdılar. Ekip, Hubey eyaletinin içindeki ve dışındaki şehirlerde, güneş ışığından kaynaklanan UV maruziyeti sıcaklıkları ve toplam enfeksiyon oranı arasında anlamlı bir ilişki olmadığını buldu.
"PANDEMİYİ DURDURMAK İÇİN SICAK HAVAYA GÜVENMEK ÇOK TEHLİKELİ"
Bilim insanları, 'Analizimiz, ortam sıcaklığının SARS-CoV-2'nin (Covid-19) iletim yeteneği üzerinde önemli bir etkisi olmadığını gösterdi. Yeni tip corona virüsü kontrol etmede sıcak havaya güvenmek için henüz çok erken. Pandemiyi durdurmak içim mevsimselliğe güvenmek tehlikeli bir düşünce yapısı'' ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, "Sıcak hava mevsimlerin değişmesine yardımcı olabilir, ancak virüs aktarımını durdurması pek olası değildir. İletimi yavaşlatmaya yardımcı olmak için seyahat yasakları ve karantina uygulamaları gibi acil politikalara veya müdahalelere ihtiyaç var” dedi.
SICAKTAN ETKİLENMEYEN İLK BULAŞICI HASTALIK DEĞİL
Öte yandan araştırmacılar, Covid-19'un beklentileri karşılayan ve sıcak havadan etkilenmeyen ilk bulaşıcı hastalık olmayacağını sözlerine ekledi. 2012 yılında Arap Yarımadası'ndaki Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) salgınına atıfta bulunan uzmanlar, hastalığın sıcaklık 45 ° C'ye ulaştığında bile gelişmeye devam ettiğini belirtti.
Ebola ve bazı influenza tipleri de dahil olmak üzere hayvanlardan insanlara geçen yakın zamanda ortaya çıkan diğer hastalıkların da öngörülemeyen kalıplarda ortaya çıktığını vurgulan bilim insanları. 'Kasım 2002'de başlayan ve Temmuz 2003'te sona eren SARS'ın iletiminin mevsimsel olabileceği düşünüldü. Ancak salgın, etkili vaka bulma, temas izleme ve karantina ile de kontrol edilmiş olabilir” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye dahil 200’ün üstünde görülen Covid-19 salgınında şu ana kadar 115 bini aşkın insan yaşamını yitirdi, vaka sayısı ise 1 milyon 865 bini aştı. (NTV)