Türkiye'de ilgisayar ve internet alanında birçok ilki gerçekleştiren, üniversitelerin ve kurumların bilgisayar merkezlerinin kuruluşunu sağlayan, ilk elektronik ticaret projesine imza atan 83 yaşındaki Prof. Dr. Oğuz Manas yaşamını yitirdi.
Türkiye’de bilgisayar ve internet alanında yaptığı yeniliklerle tanınan Ege Üniversitesi’nin resmi kayıtlı ilk öğrencisi Prof. Dr. Oğuz Manas, İzmir’de hayata gözlerini yumdu. Manas internet alanında yaptığı çalışmalarla ülkeye interneti getiren kişi olarak tanınıyordu. İlk elektronik ticaret projesine de imza atan Manas, üniversitelerin, devlet ve özel kurumların bilgisayarla tanışmalarını sağlayarak buralara bilgisayar merkezlerinin kurulmasında öncü oldu. Prof. Dr. Oğuz Manas için Cuma Günü Saat 10.45’te Ege Üniversitesi MÖTBE Prof. Yusuf Vardar Anfisinde tören düzenlenecek. Tören sonrası Bornova Ali Rıza Güven Camii’nde Cuma namazına müteakip kılınacak cenaze namazı sonrası Bornova Eski Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
OĞUZ MANAS KİMDİR?
1934 doğumlu olan Manas, Eylül 2002’den bu yana Maltepe ve Kadir Has Üniversiteleri’nde bilgisayar ağları konusunda öğretim üyeliği yapıyor. Manas’ın emeklilik sonrası çalışmaları arasında Vestelnet Genel Müdür Danışmanlığı ve Havelsan Proje Danışmanlığı gibi pozisyonlar da bulunuyor. Türkiye Jokey Kulübü, Sarıtaş Çelik Sanayii, Salihli Belediyesi ve Eskişehir Devlet Hastanesi gibi kurumların bilgisayar sistemlerinin kurulmasında görev alan Manas, Delphi-Packard bilgisayar ağının yeniden yapılanmasına da katkıda bulundu. Manas, Ege Üniversitesi’ndeki görevi esnasında, Kent Bilgi Sistemi yazılımının oluşturulması, Türkiye’nin en büyük bilgisayar merkezinin kurulması, Avrupa Okçuluk Şampiyonası ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Fabrikaları için otomasyon sistemleri geliştirilmesi, EARN (Avrupa Akademik Araştırma Ağı) bağlantısıyla Türkiye‘de ilk İnternet faaliyetinin başlaması ve ülkemizde ilk e-ticaret uygulamasının gerçekleştirilmesi gibi projelerde görev aldı. Manas, 1980-89 yılları arasında, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Petkim Bölge Müdürlüğü, Karayolları İzmir Bölge Müdürlüğü, PTT İzmir Bölge Müdürlüğü, ESHOT (İzmir Belediyesi) Genel Müdürlüğü ve İzmir Sanayi Odası gibi resmi kurumların bilgisayarlaşmaya geçişlerine yardım etti. 1974-1991 arasında DPT Özel İhtisas Komisyonu Üyeliği yapan Manas, TÜVAKA (Türkiye Üniversiteler ve Araştırma Kurumları Bilgisayar Ağı) Yönetim Kurulu Başkanlığı (1989-1993), Türkiye Milli Bilgisayar Komitesi Başkanlığı (1978-1992), Avrupa Süper Bilgisayar Seminerleri Yürütme Komitesi Üyeliği ve Türkiye Futbol Federasyonu Üyeliği (1995) yaptı. Manas’ın ayrıca FAO (Yiyecek ve Tarım Kuruluşu) Mahsul Araştırma ve Bilgi Merkezi İstatistik Bölüm Başkanlığı (1962-1971) ve Ege Üniversitesi İstatistik Bölüm Başkanlığı (1959-1962) deneyimleri de bulunuyor.