MENÜ
İzmir 17°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Binlerce işçi Gündoğdu’ya akın etti: İzmir’den Taksim’e selam!
Güncel
1 Mayıs 2024 Çarşamba 12:06

Binlerce işçi Gündoğdu’ya akın etti: İzmir’den Taksim’e selam!

İşçi ve emekçilerin uluslararası bayramı 1 Mayıs’ta kitleler İzmir’de Gündoğdu Meydanı’na akın etti. Binlerce vatandaşın buluştuğu Gündoğdu'da yapılan açıklamada, “1 Mayıs’ ı kutlamak için ülkenin dört bir yanından Taksim’ e çıkanlara selam olsun diyoruz” ifadelerini kullanıldı.

Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - İzmir’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kapsamında etkinlikler başladı.

İzmir’de vatandaşların akın ettiği programlara sivil toplum kuruşları da yoğun ilgi gösterdi. CHP İzmir İl Örgütü Lozan kapısı önünde buluşarak Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Türk-İş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi Alsancak Limanı’ndan, siyasi partiler ve KESK Cumhuriyet Meydanı’ndan hareket etti. İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, TMMOB ve dernekler Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden yürüyüşe başlattı. DİSK üyesi binlerce işçi ve emekçi ise Basmane’den ise Gündoğdu’ya hareket etti.

Gündoğdu Meydanı’nda CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, milletvekilleri; Ednan Arslan, Yüksel Taşkın, Rıfat Nalbantoğlu, ilçe belediye başkanları ve parti yöneticileri de yer aldı. 

Binlerce işçi ve emekçinin bir araya geldiği alanda ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganları atılırken İstanbul Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmemesine ve polis müdahalelerine tepki gösterildi. Basın açıklamasını okuyan Türk-İş İzmir Bölge Temsilcisi Çakmak, “1 Mayıs’ ı kutlamak için ülkenin dört bir yanından Taksim’ e çıkanlara selam olsun diyoruz” ifadelerini kullandı.

DİSK'TEN TAKSİM TEPKİSİ, OTURMA EYLEMİ

Gündoğdu Meydanı’nda İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul Taksim Meydanı’nın etkinliklere kapatmasını protesto eden DİSK; Lozan'da oturma eylemi düzenledi.

Başkan Tugay Gündoğdu Meydanı'nda İzmir Tabip Odası pankartı arkasında birlikte fotoğraf verdi. 

1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşma yapan Türk-İş İzmir Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak sözlerine, “1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günü! 1 Mayıs emeğin, alın terinin, barışın, demokrasinin ve güvenli bir gelecek için dayanışmanın günüdür. Birlik Mücadele ve Dayanışma Günümüz 1 Mayıs kutlu olsun” diye başladı.

“TAKSİM’E ÇIKANLARA SELAM OLSUN!”

Çakmak şöyle devam etti; 2024 1 Mayıs İşçi Bayramını coşkuyla kutlarken, işçi sınıfının ve tüm ezilenlerin haklarını savunmak için, canlarını ortaya koyanları; emek ve demokrasi mücadelesinde yitirdiğimiz, 77 1 Mayısında Taksim’ de katledilen canlarımızı bir kez daha saygı ile anıyoruz. Ve buradan 1 Mayıs’ ı kutlamak için ülkenin dört bir yanından Taksim’ e çıkanlara selam olsun diyoruz.

EKMEĞİMİZ KÜÇÜLÜYOR!

2024 1 Mayıs’ında yılın 365 günü ezilen, sömürülen, horlanan ve yok sayılan milyonlar olarak dünyanın dört bir yanında işçiler, emekçiler, emekliler, gençler ve kadınlar; hakları için, adalet için, demokrasi için, barış için ve kardeşlik için meydanlar da en gür sesleriyle taleplerini ve umutlarını haykırıyor. Ekmeğimizin her gün ama her gün küçüldüğü; gelirde, vergide ve ülkede adaletsizliklerin arttığı; hak ve özgürlüklerimizin alabildiğine kısıtlandığı bu süreçte, haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe karşı itirazlarımızı Cumhuriyetin ikinci yüzyılında buradan, yani 1 Mayıs meydanlarından başlatıyoruz.

ASGARİ ÜCRET MESAJI, ‘GÜVENCESİZLER CUMHURİYETİ’ ÇIKIŞI!

Ücretli çalışanların geçim ve yaşama şartları her geçen gün zorlaşırken, daha yılın ilk aylarında vergi oranları yükselmekte, ücretli çalışanlar ağır vergi yüküyle karşı karşıya kalmaktadır. Asgari ücret artışları enflasyon karşısında kısa bir sürede etkisini kaybetmekte, ülkedeki çalışanların ücretleri asgari ücret seviyesinde yoğunlaştırılmaktadır. Ve asgari ücret ortalama ücret haline gelmektedir. Kayıt dışı istihdam sorunu devam ederken başta kadın emekçiler olmak üzere, tüm emekçilere daha güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatılmaktadır. Ülkemiz her alanda Güvencesizler Cumhuriyeti haline gelmiştir. Kadın işsizliği ve güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarında taciz, şiddet ve mobbing her geçen gün artmaktadır.

“ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLÜYOR!”

Tüm dünyada işçi sınıfı sayısal olarak hızla büyürken ve ücretli emek yaygınlaşırken, biz üretenlerin toplumsal zenginlikten aldığı pay azalıyor. Başta işçiler emekçiler olmak üzere tüm insanlık sermaye düzeninin bu ağır tahribatına ses çıkarmasın diye, baskıcı rejimler destekleniyor. Sermayeyi emek sömürüsü de doyurmuyor. Doğa, sermayenin sınırsız yağmasına açılıyor; yetmiyor, savaşlarla milyonlar yerinden yurdundan ediliyor. Emperyalistlerin yürüttüğü savaşlar sonucu yerinden yurdundan edilen mülteciler ile büyük bir insanlık krizi yaşanıyor, Gözümüzün önünde; Çocuklar ölüyor, öldürülüyor, insanlar katlediliyor, doğa katlediliyor…

 “MÜCADELEYE DEVAM”          

2024 1 Mayıs’ın da Anayasa’mızda tanımlanan demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin işler hale gelmesi için; eşitlik, demokrasi ve adalet için mücadelemizi inatla, ısrarla ve kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Gelecek, işçi sınıfının ve tüm emekçilerin ellerinde yükselecektir. Bizler sadece işçilerin değil, tüm emekçilerin, kadınların, çocukların ve ötekileştirilen tüm kesimlerin, doğanın ve tüm canlıların haklarını sonuna kadar savunacağız. Ve insan onuruna yaraşır koşullarda yaşayabilmek için azim ve kararlılıkla kavgamızı sürdüreceğiz.

Bizler;

•             Emeğin sömürülmediği,

•             Sendikal hak ve özgürlüklerin engellenmediği,

•             Grev hakkının yasaklanmadığı,

•             Herkesin güvenceli, kadrolu çalıştığı bir işinin ve insanca yaşamaya yetecek bir ücretinin olduğu,

•             KHK ve fiili OHAL rejimine son verildiği,

•             Ekonomik krizlerin, salgınların, depremlerin, afetlerin faturasının halkımıza ve emekçilere kesilmediği,

•             Emperyalist güçlerin yarattığı savaşların hiç olmadığı,

•             Kimsenin kimliğinden, inancından, cinsiyetinden dolayı ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmediği, barış ve kardeşliğin hakim olduğu

•             Kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı,

•             Çocuk istismarının ve çocuk işçiliğinin olmadığı

•             Düşünce ve ifade özgürlüğünün suç olarak sayılmadığı,

•             Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan,

•             Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceğiz.

1 Mayıs Mücadeledir,

1 Mayıs Birliktir,

1 Mayıs Umuttur,

1 Mayıs Gelecektir

2024 1 Mayıs’ından yeni bir başlangıç için BU DÜZEN BÖYLE GİTMEZ diyerek umutla ayağa kalkıyoruz!..

YAŞASIN 1 MAYIS…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir