Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kentte düzenlenen iki önemli programda üreticilerle buluştu.
Günü Gündoğdu Meydanı'ndaki 3. İzmir Tarım Festivali’yla açan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, ardından da seçim vaatleri arasında yer alan Kültürpark Üretici Pazarı’nın açılışını yaptı.
Tarım Festivali kapsamında Gündoğdu Meydanı’ndan kortej yürüyüşü ile başlayan program Kültürpark Üretici Pazarı’nın açılışı ile devam etti.
Festival kortejine Başkan Soyer'in yanı sıra ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, mahalle muhtarları, oda, dernek ve birlik temsilcileri, belediye bürokratları ve çok sayıda vatandaş da katıldı.
Kültürpark Üretici Pazarı’nın açılışında simgesel olarak testi kıran Başkan Soyer, pazarda yer alan tezgahları yanındaki heyet ve eşi Neptün Soyer ile gezerek, ürünlerin tadına baktı ve üreticilerle bir araya gelerek sohbet etti.
ÜRETİCİLERDEN SOYER’E HEDİYELER
Açılış törenin ardından İzmir Koyun ve Keçi Birliği Başkanı Cafer Tayyar Gürpınar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e kuzu hediye ederken, Bayındır Kızıloba Köyü’nden gelen üreticiler adına Günay Ökten yerel ürünlerin yer aldığı bir sepet hediye etti.
Kültürpark Üretici Pazarı’nın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, hükümet tarafından Suriye’nin kuzeyinde yürütülen Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin mesaj verdi. Soyer, “Bugün 8. gününde olduğumuz ve sınırlarımızda devam etmekte olan, hepimizi huzursuz, mutsuz ve karamsarlığa sürükleyen bu savaşın bir an önce bitmesini, askerlerimizin ayağına taş değmeden evlerine dönmelerini diliyorum” dedi.
ORTAYA ÇIKAN MEMNUNİYET DOĞRU YOLDA OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR
15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü’nü de kutlayan Soyer, “Kültürpark Yerel Üretici Pazarı'nın, bu yıl üçüncü kez düzenlenen Tarım Festivali'nin, seçim öncesi söz verdiğimiz gibi üretici pazarını açıyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Daha önce açtığımız Kadifekale Pagos Üretici Pazarı hem üreticilerimiz nezdinde hem de bu ürünlerle buluşan hemşerilerimizde büyük bir heyecan yaratmıştı. Ortaya çıkan bu memnuniyet bize ne kadar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Üretici pazarına dönük heyecanın sebebi çok açık; İzmir’in içinde barındırdığı değerler, turizm ticaret ve tarım kenti olması sebebiyle büyük bir bereketi içinde taşıyor” diye konuştu.
GIDA ÖZGÜRLÜĞÜNÜ TESİS ETMENİN TEK YOLU…
Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugünkü gıda sektörünün büyük bir bölümüne hakim olan kapitalist gıda endüstrileri tarımsal ürünleri üreten ve kullanan arasındaki ilişkiyi birbirinden tamamen kopardı. Böylelikle haksız kazanç üreten ve kazançtan aldığı güçle dünyanın gıda politikalarını yöneten dev gıda şirketleri doğdu. Üretilen ürününü doğrudan alıcıyla buluşturamayan ve emeğinin karşılığını alamayan çiftçi, köylü ise toprağından koptu gitti. Üretime, üretmeye küstü. Çağımızın en büyük sorunlarından birisi kır ve kent arasındaki ilişkinin kopmuş olmasıdır. Dünyanın gıda devleri, kır ve kent arasındaki duvarın daha da büyümesi için adeta seferber olmuşlardır. Gıda özgürlüğünü tesis etmenin tek yolu ise işte bu duvarların yıkılmasıdır. Bu da ancak kırda ve kentte yaşayan vatandaşlarımızın birbirine dokunabileceği, göz göze bakabileceği ve dertlerini dinleyebileceği yeni meydanların açılmasıyla mümkündür. Doğrudan teması sağlayan buluşma alanlarının kurulması gerekmektedir. Eski İzmir’in kalbi Kadifekale’de ve bugünün İzmir’inin kalbi Kültür parkta bu üretici pazarlarının açılmasının nedeni tam da budur.”
ÜRETİCİ PAZARLARI ALIŞVERİŞ MERKEZİ DEĞİLDİR
Üretici pazarlarının yalnızca alışveriş mekanı olmadığının altını çizen Başkan Soyer, “Bu pazarlar, sadece alışveriş mekanı değil, kır ve kent arasında örülen duvarları yıkacağımız meydanlardır. Üretici pazarları aynı zamanda kültür okuludur, kültürel ve ekonomik dönüşüm alanıdır. Benim için üretici pazarları, para karşılığı sebze ve meyve aldığımız yerlerden ibaret değildir. Bu pazarlar unuttuğumuz en büyük değerin, bereketin çoğaldığı ve toplumun her kesime yayıldığı meydanlardır. Üretici pazarları alışveriş merkezi değildir, bereket meydanıdır. Biz kurduğumuz bu pazarlar sayesinde mevcut gıda sisteminin değişebileceğini biliyor, yaşıyor ve tüm Türkiye’ye bunu anlatıyoruz. Üzerinde yaşadığımız toprakların bereketi, bu coğrafyanın doğal ve kültürel zenginliği bize cesaret veriyor. Bugün burada olan üreticilerimizin yüzündeki gülümseme ve umut, bu amacı başardığımızın en somut kanıtıdır. Kültür Park Üretici Pazarımızda 27 farklı ilçemizden katılan tarımsal kalkınma kooperatifleri ve kadın üretici birliklerinin ürettiği yöresel ürünler sergileniyor. Pazarımıza tüm hemşerilerimizin kolayca erişebilmesi için İzmir’in 6 farklı noktasından servis hizmeti sunacağız. İzmir’de üretici pazarlarıyla yaşam bulan bu anlayışın ülkemizin tamamın yayılmasını ve bereket kültürünün hepimiz için değerinin yeniden hatırlanmasını ümit ediyorum. Kültür Park Üretici Pazarımızın tüm hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasını yaptı.