Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR - Bornova Belediyesi Ekim ayı olağan ikinci birleşimi Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un yönetiminde gerçekleşti. Mecliste, Bornova Belediyesi’nin 2020 yılı Performans Programı ve 2020-2022 yıllarına ait gelir-gider bütçesi görüşüldü.
AK Parti Grubu ret oyu verdiği her iki önergede oy çokluğuyla geçti. Ayrıca Bornova Belediyesi’nin SODEM-SEN’e üye olması AK Parti’nin ret vermesiyle oy çokluğuyla kabul edildi.
SODEM-SEN’E RET VE ELEŞTİRİ
Oturumda, Merkezi İzmir’de bulunan Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası’na (SODEM-SEN) üye olunmasına AK Parti ret oyu verdi. Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Sait Tatlı, “Vatandaşların ve çalışanların karşı sendika olarak bildiği ve hiçbir işçi sendikasının kabul etmediği, karşı çıktığı bir sendikadan bahsediyoruz. İşçi sendikasının doğal bir uygulamadır. Ancak hem sosyal belediyeciliği savunacaksınız hem işçilerin karşı çıktığı bir sendikaya üye olacaksını. Seçim döneminde işçi sendikasını ilk ziyaret ettiğinizde karşı sendikaya üye olacağınızı açıklasaydınız acaba nasıl olurdu?” diye konuştu.
CHP’DEN SENDİKA AÇIKLAMASI
Tatlı’nın ardından söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Ulaş Polat, “Aslında burada işçi sendikası, karşı sendika tam olarak değil. Biz işçilerin karşısına bir güç olarak gitmek için bu sendikaya üye olmuyoruz. Öncelikle, belediyeler arasında uygulamalar birliğini sağlamak için üye oluyoruz. AK Partili belediyelerin üye olduğu kendi sendikaları var. Bunun önünü açan AK Partili belediyeler. Herhalde bu kötü bir şey olsaydı ilk onların vazgeçeceğini düşünüyoruz. Biz işçi sendikasını ziyaret ettiğimizde bu sendika konusu gündemde yoktu. Bizim iş barışımızı da işçilerimizle olan ilişkimizi de, bırakın zedelemeyi güçlendireceği inancıyla evet diyoruz. Bu sendikalaşmanın eşitlik ve adaleti sağlayacağına inandığımız için olumlu oy verdik” dedi.
PERFORMANS PROGRAMI OY ÇOKLUĞU İLE GEÇTİ
Oturumda Bornova Belediyesi’nin 2020 yılı performans programı görüşüldü. İYİ Parti ve CHP’nin olumlu oy, AK Parti’nin ise ret oyu verdiği performans programı oy çokluğu ile meclisten geçti.
2020-2022 YILI BÜTÇESİ 427 MİLYON 200 BİN TL
Bornova Belediyesi’nin 2020-2022 yıllarına ait gelir ve gider bütçeleri de mecliste gündeme geldi. Bütçeler, AK Parti’nin ret, CHP ve İYİ Parti’nin olumlu oy vermesiyle, oy çokluğu ile kabul edildi. Bütçe tablosuna göre; 2020-2022 yıllarına ait gelir bütçesi 427 milyon 200 bin TL, gider bütçesi ise 427 milyon 200 bin TL olarak sunuldu. Ayrıca 2020-2022 yıllarına ait bütçede 25 milyon 650 bin lira borçlanma öngörüldüğü bildirildi.
BÜTÇEMİZ HİZMET ODAKLI
Bütçeye yönelik söz alan CHP Grup Başkan Vekili Polat, “2020 yılı bütçesinin performansla ve yasal olarak uygun olduğunu, ayağı yere basan bir bütçe olduğunu gördük. Performans programı da 2024 yılı stratejik planını uygun. Halkımıza, Bornova’mıza, İzmir’imize hayırlı olmasını diliyorum. İlgili kanun ve yönetmeliklere göre hazırlanan bütçemiz hizmet odaklı, ekonomik saydamlık ve hesap verilebilirlik kavramları üzerine inşa edilmiştir” dedi.
AK PARTİ’DEN ELEŞTİRİ BOMBARDIMANI
AK Parti cephesinden ise bütçeye yönelik eleştiriler geldi. Konuyla ilgili söz alan AK Partili Meclis Üyesi Cesim Çelik, “Öncelikle bütçemizin tüm Bornova’mıza hayırlı olmasını diliyorum. 427 milyonluk bütçenin yatırım bütçesi değil maaş artış bütçesi olduğu gösterilmiştir. Toplam bütçede yatırımlara ayrılan pay tadilat ve tamirat işlerini çıkardığımızda 427 milyonluk bütçeden sadece 26 milyon bir pay yatırımlara ayrılmıştır. Bu da toplam bütçenin 16 bin de birine denk gelmiştir. Müdürlükler bazında baktığımızda yatırıma yönelik kalemlerde değil, direkt tüketme kalemlerinde artış olduğunu görmekteyiz. Özel Kalem Müdürlüğü’nün bütçesi 2019 yılında 3 milyon 740 bin iken 2020 yılı bütçesinde 5 milyon 906 bin TL’ye yükselmiş ve yüzde 60 oranında artış sağlanmıştır. Burada da en büyük pay yüzde yüz artışla temsil ve ağırlamaya ayrılmıştır. Yani temsil ve ağırlamaya ayrılan bütçe yaklaşık 1 milyon liradır. Emlak İstimlak Müdürlüğü 2019 bütçesi 8 milyon 293 bin iken 2020 yılında 18 milyon 875 TL olup yüzde 130 artış sağlanmıştır. Burada 16 bin 700 liralık bir kamulaştırma söz konusu olup diğer kalan kısımları hep tüketime yönelik bir bütçe oluşturmuştur. Fen işleri Müdürlüğü, yatırıma yönelik müdürlüktür, 2019 yılı bütçesi 73 milyon 363 bin iken 2020’de 42 milyon 462 binde kalmıştır. Burada yüzde 70 oranında bir azalma vardır. Fakat yeni kurulan Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nün bütçesi 2019’da 1 milyon 71 bin 900 lira iken 2020 yılında 37 milyon 626 bin liraya yükselmiştir. Bu yatırıma yönelik bir müdürlük olduğu için bu kadar artış olması normaldir. Ama bu müdürlükle birlikte Fen İşleri Müdürlüğümüzün, ikisinin toplam bütçesi 79 milyona denk gelmektedir. Bu iki yatırım müdürlüklerinde de artışın aksine azalma söz konusudur. Mali Hizmetler Müdürlüğü 2019 yılı bütçesi 37 milyon 403 bin iken 2020 yılında 54 milyon 437 bin olmuş, yüzde 50 artış olmuştur. Burada da geçen dönemlerde gördüğümüz gibi bu dönemde 9 buçuk milyon İZBAŞ’a aktarım söz konusudur. Kültür Müdürlüğü bütçesi 2019’da 8 milyon 907 bin lira iken 2020 yılı 14 milyon 82 bin liraya yükselmiş ve yüzde 60 artış sağlanmıştır. Burada da başta söylediğimiz gibi maaş artış bütçesi olduğunu görebiliyoruz. Bütçenin yatırımlara yönelik olmasından çok personel giderlerine yönelik olduğunu görüyoruz” açıklamasında bulundu.
RUHSAT ÜCRETLERİNE TEPKİ
Ruhsat ücretlerine zam yapılmasını eleştiren AK Partili Çelik, “Bu yıl ücretlendirmelere baktığımda gözlerime inanamadım. Bornova’da 2020 yılı içinde yapı kullanma inşaat ruhsatı 2019’da 50 TL iken 2020 yılında 70 lira olmuş ve yüzde 50 artış sağlanmıştır. Makine motor inceleme ücretlerinde yüzde 40 artış sağlanmıştır. Hemen hemen tüm kalemlerde yüzde 25-30 artış gözlemlenmiştir. 2020 yılı bütçesinde belediyenin toplam faiz giderleriyle beraber 54 milyon 343 liralık bir borcun olduğunu görüyoruz. Herhangi bir esnaf kardeşimiz Bornova’da bir sinema, tiyatro ya da düğün salonu açacaksa 2019 yılında 974 lira ödüyor iken 2020 yılında 7 bin TL ödeyecek, 8,9 kat artmış. İkinci sınıf bir salon açmak isterse 2019’da 680 lira iken 2020 yılında 5 bin liraya yükselmiştir. Üçüncü sınıf için de 2019’da hiç alınmazken 2020’de 3 bin 400 lira ödeme yapacak. Bir vatandaşımız birinci sınıf otel açmak isterse 2019 yılında 3 bin 770 lira iken 2020 yılında 12 bin lira para alınacak, 3 buçuk kat artmış. Üçüncü sınıf bir otel için 495 lira ödüyor iken 2020’de 4 bin TL ödeme yapacak, 8 kat artış söz konusu" diye konuştu.
YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİN
AK Parti Grup Sözcüsü Sait Tatlı ise, “Komisyon üyemiz ücret tarifeleriyle ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu. Bazı kalemlerde ücret tarifelerinde yüzde bin 500’e varan zamlar olduğunu görüyoruz. Bu ne ekonomiye ne vicdana uyuyor. Siz kendiniz özel sektörden geldiğinizi daha önce ifade ettiniz. Hem özel sektörün hem vatandaşın sorunlarına çözüm üreteceğinizi söylediniz. Sizden bunları yeniden gözden geçirmenizi istiyor ve ret oyu vereceğimizi belirtmek istiyorum” dedi.
BAŞKAN İDUĞ’DAN ELEŞTİRLERE AÇIKLAMA
Eleştiriler üzerine açıklama yapan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ da, “Geçmiş dönemlerdeki toplantı tutanakları inceledim ve en çok beklene konulardan biri etkin kaynak kullanımıydı. Bunun en iyi örneği kiralık araçların iade edilerek satın alma modeline geçilmesi. Yılda 30 milyona yakın kira ödeyen belediyemizin 10 yıllık dönem içinde 2019 model arabaları alarak 300 milyonluk bir bütçeyi kasasında bırakmasıdır. Hem araçlar bizim olmak koşuluyla. Bu birincisiydi. İkincisi yılda 20, 25 milyon mazot alınıyor, burada 2, 3 milyon tasarruf var. Üçüncüsü 4 milyona satın aldığımız İş Bankası’nın bulunduğu yere mali hizmetler geçecek. Fen işleri, temizlik, park ve bahçeler kendi yerlerine geçecekler. Bornova Belediyesi’nin Türkiye’deki bu ekonomiyle, belediye hizmet binasına ihtiyacı yoktur. Bunun rakamı 129 milyon olarak belirtilmiş. Bu yılki faiz ve fiyat artışıyla birlikte 5 yıl içinde biz burayı almaya kalkarsak 200 milyonluk bir bütçeye ihtiyaç var. Yüzde 60’a yakın personel giderleri olan bir belediyenin böyle bir yatırım yapması söz konusu değil. İnat eder, arkadaşlarımız düzgün bir yerde hizmet binası yapacağım dersem 200 milyonu gözden çıkarmak zorunda kalırız. 300, 200 daha 500. İşte etkin kaynak kullanımı budur. Bunun dışında 2018 yılında faiz oranları yüzde 24’lere kadar çıkmıştı buranın 7 buçuk milyon faiz ödediğini biliyoruz. Bu sene 5 milyon 400’e düşmüştür. Biz 1 Nisan’da 24 milyonluk bir kredi aldık, pazaryeri projeleriyle birlikte belediyenin 35 milyon borcu vardı. Meclisten aldığımız 38 milyonluk kredi onayı ile 33 milyonunu kullandı kredi aldık, 31 milyonunu araçlar için kullandık. 2 milyonu daha duruyor. Yaptığımız hareketlerin gelecekte belediyeye çok büyük katkılar koyacağını düşüyoruz” dedi.
TEKRAR GÖZDEN GEÇİRMEYE KATILMIYORUM
Başkan İduğ şöyle devam etti; “Ayrıca 222 lira esnafın verdiği bir rakamı 400, 500 liraya çıkarmak komik rakamlar değildir. Çünkü emsal belediyeler bunu 5 yıldır bu şekilde uygulamış. Ben özel sektörden gelen biriyim ve Bornova’da ticaret hacminin gelişmesi için çaba sarf eden insanlardan biriyim. Ancak burada bir otel döviz bürosu açarsanız belediye tabi ki oralardan daha yüksek para almalı. Bir bir berberin açtığı yerdeki rakamları yükseltmiyoruz burada kriter olarak ortaya koyduğumuz, daha üst noktada para...
CHP’Lİ POLAT: ESNAFI GÖZETTİK
CHP Meclis Üyesi Ulaş Polat ise, “Benim için esnaf Bornova çarşısında konfeksiyon dükkanı açan bir hanımefendidir. Bunun ücreti 300 liradır. Bu esnaf İstanbul’a mal almaya gitmek için otobanı kullansa 600 lira ödeyecek. Biz esnafı kendileri gibi düşünürsek Bornova’ya yeni bir düzenleme yaptığımızda vezne koyup parasını istiyoruz da diyebiliriz. Bu rakamlar 2013 – 2020 olarak karşılaştırılmadır. Aradan geçen 6 yıl içinde hiçbir artış olmadı. Geçen seneden bu seneye yüksek gözüken 6 yıldır yapılmayan zam. Esnafı gözettik. Küçük esnaf dikkat ettik. Bir döviz bürosu sinema gelecekse üzerine düşen bedeli de versin diye düşünüyoruz” dedi.
BAZI MÜDÜRLÜKLERDEN DİĞER MÜDÜRLÜKLERE AKTARIM VAR
Başkan İduğ, “Bu arada bazı müdürlüklerin rakamları yüzde 50 60 arttı ama bizde bir takım aktarımlar var. Bazı müdürlüklerin diğer müdürlüklere aktarım var. Özel Kalem Müdürlüğü’nün geçen seneki rakamlarını gördüğünüz zaman birebir örtüştüğünü herkes görecek” dedi.
ŞEHİR STADININ ALTI OTOPARK OLMALI
Ayrıca İduğ, “Bütçede bahsetmediğimiz bir konu var. Otoparkla ilgili konu 5 yılda ele almamız gereken önemli bir konu. Bununla ilgili ulaşım mühendisi bir arkadaşımızı davet ettik, otoparklarla ilgili sunum yapacak. Başkan olmadan önce seçim çalışmasında büyük park ve meydanın altının otopark olması gerektiğini söyledim. Meydanlar büyükşehre ait, büyük park sit alanı. Ağaçları fuardaki gibi taşıyarak yapmak mümkün ama buna da odalar karşı çıkıyor. Yer altı otoparklarını planlıyor olmamız lazım. Şehir stadının altı otopark olmalı. Sağ taraftaki tribünlerin yerini yıkarak otopark yapmayı planlıyoruz. Kentin arterlerine baktığımızda Bornova pazarımızın olduğu yerin kullanım oranı yüzde 20. Vatandaşımızda aracını otoparka koyma kültürü yok. Bunu önlemek için büyükşehirden trafik talebinde bulunduk. Cezayı biz keselim. Belediyemiz bu konuyu ele alırsa yoğunluğu azaltacağımıza inanıyorum. Otopark kullanma kültürünün gelişmesi lazım. Bütçede yer almadı, özellikle bu yüzden yazmadık. Yine birlikte karar vereceğiz” açıklamasında bulundu.