Bornova Belediyesi son 4 yılda yaptığı yatırımlarla ilçede yaşam standartlarının yükselmesine büyük katkı sağladı. 229 milyon liralık fiziki, sosyal, sportif ve kültürel alandaki yatırım hayata geçirildi.
İnsani Gelişme Vakfı’nın araştırması’na gore Türkiye’de “çok yüksek insani gelişme performansı” gösteren 30 ilçenin arasında Bornova da yer aldı. Ayrıca dünyacı ünlü Conde Nast Traveller Dergisi editörleri Bornova’yı dünya çapında en çok ilgi çeken ve gelişme gösteren kentler arasında gösterdi.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila 30 Mart 2014 öncesi adaylığı sırasında verdiği vaatlerin tamamını hayata geçirdi. Vaatler arasında olmayan yeni projeler de hayata geçirildi.
Vaatler ve yapılanlar
Yaşam merkezleri oluşturma vaadi: Atatürk Mahallesi’nde Dr. Sırrı Aydoğan Kültür Merkezi, Doğanlar’da Prof. Dr. Aysel Bayraktar Kültür Merkezi ve Pınarbaşı Kültür Merkezlerinin yapımı tamamlanarak vatandaşın hizmetine sunuldu. Aynı zamanda içindeki sosyal tesisleri ile bir yaşam alanı olan ve yapımı devam eden Atatürk Mahallesi, İnönü Mahallesi ve Kızılay pazaryerlerinin yapımı birkaç ay içinde tamamlanacak.
Meydan düzenlemeleri yapma vaadi: Pınarbaşı, Küçükpark ve Büyükpark Meydan düzenlemeleri yapıldı. Bu tarihi meydanlar görsel güzellikleriyle gece gündüz bir çekim merkezi haline getirildi.
Kentsel Tasarım ve Dönüşüm Projeleri Planlamak, Kentsel Tasarım Müdürlüğü Kurma Vaadi: Kentsel Tasarım Müdürlüğü 4.5 yıl once kurularak hemen faaliyetlerine başladı. Konuşan Duvarlar Projesi ile Bornova’da binaların sağır cepheleri Grafitti uygulamaları ve cephe giydirmeleri ile renklendi Bornova İçin Fikirler Projesi (BİF) hayata geçirildi. Bugüne kadar 4 BİF sergisi gerçekleştirildi. Bu fikir ve projeler kitap haline getirildi.
Tek tip muhtarlık ofisi kurma vaadi: Muhtarların vatandaşlara çağdaş koşullarda ve daha hızlı hizmet sunabilmeleri için yeni muhtarlık binaları hizmete açıldı. İlk etapta 16 yeni muhtarlık binasının yapımı tamamlandı. Diğer tüm muhtarlık binalarının yenilmesi çalışmaları devam ediyor.
Yeni hizmet binası yapımı vaadi: Projesi yarışma ile belirlendi. Hukuki süreçler nedeniyle Projelendirme çalışmasına ait sözleşme yüklenicinin de onayıyla iptal edildi. İtira konu durum giderildi. Uygulama projeleri ve ihale dosyası hazırlıklarına yönelik tekrar sözleşme imzalandı ve ilgili projeler ve ihale dosyası çalışmaları tamamlandı.
Toptan çözüm ekipleri vaadi: Bornova Belediyesi’nin başta yol ve kaldırımlar olmak üzere sorumluluğundaki kamusal alanlarda ortaya çıkan küçük çaplı aksaklıkları hemen çözmek için kurduğu ‘Acil Çözüm Ekibi’ sistemi önemli bir işlev üstlendi ve 4.5 yıldır hizmet vermeye devam ediyor.
Sosyal ve Spor Tesisleri Oluşturam v e ‘Ben de varım projesi’ni hayata geçirme vaadi: Doğanlar Mahallesi’nde Bornova Stadı tamamlandı. Bornova Süper Lig ve Birinci Lig takımlarana ev sahipliği yapmaya başladı. Altındağ’da açılan Atatürk Spor Kompleksi içinde uluslararası müsabakaların düzenlendiği bir salon sporları merkezi haline geldi. Naldökenve Işıkkent’e semt sahaları yapıldı. Eğridere ve Karaçam’a futbol sahaları yapıldı. Başta Yusuf Tırpancı olmak üzere amatör maçların oynandığı tüm sahalar ile kentin dört bir yanındaki parklar, halı sahalar ve basketbol sahalarıyla zenginleştirildi.
Kadınlara özel spor merkezi vaadi: Kadınlar için step, aerobik, pilates, yoga, zumba ve yüzme kursları veriliyor. Ayrıca doğa yürüyüşleri düzenleniyor.
Temiz Bornova vaadi: Temizlik ve hijyen konusunda taviz verilmeden 24 saat hizmet veriliyor. Yılda 156 bin ton evsel atık toplanıyor. Tüm ibadethaneler temizlenyior. Ayrıca moloz toplama hizmeti de veriliyor. Atık Getirme Merkezi kuruldu. Bahar Temizliği kampanyası düzenlendi.
Hayvan haklarını koruma vaadi: Pınarbaşı’nda Kedi Köpek Rehabilitasyon Merkezi hayata geçirildi. Hayvanseverlerle birlikte kedi, öpek ve kuşlara, özellikle soğuk havalardan olumsuz etkilenmemeleri için özel kutukulübeler tasarlandı ve uygun yerlere konuldu. Bornova Belediyesi, Sokak hayvanlarının tedavi ve kısırlaştırma işlemlerinin yanısıra yaralı ya da acil tedaviye ihtiyaç duyan can dostları için Hayvan Ambulansı ile de hizmet veriyor. Her hafta “satın alma sahiplen” kampanyası düzenleniyor.
Sosyal Belediyecilik vaadi: Dost Market Projesi hayata geçirildi. Mağaza sayısı değişik mahallerde(Merkez, Doğanlar, Altındağ ve Çamdibi) 4’e ulaştı. 5500 aile bu mağaztalardan gıdadan temizliğe, kırtasiyeden temel gereksinim maddelerine kadar tüm istediklerini karşılıyor.
Evka 4’te Sağlıklı Anne Sağlıklı Aile Merkezi kuruldu. Yaşlı, gebe ve çoçuklara evde sağlık ve bakım hizmeti veriliyor.
Mutfak Atölyesi Evka-3’te hayata geçirildi. Bornova Konfeksiyon Eğitim Merkezi(BORKEM) ev kadınları için açıldı. Proje sayesinde 300’e yakın kadın meslek sahibi oldu ve büyük bir kısmı iş hayatına atıldı. Bornova Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu. İstihdam buluşmaları ile işveren ve iş arayanlar buluşturuldu. Öğrencilere yarı zamanlı iş imkanı sağlandı.
Bornova’yı “engelsiz kent” yapma vaadi: Büyükpark içinde Down Kafe, Dramalılar Köşkü’nde Diyet Kafe ve Çamdibi’nde de Engelsiz Yaşam Merkezi’ni açtık. Bu çalışmalar tüm Türkiye’ye örnek oldu. Yaptığımız çalışmalarla engelli vatandaşların yaşam kalitesinin yükselmesine katkıda bulunduk. Fiziksel çevre düzenlemeleri yanında, engelli nakil aracı hizmeti, akülü ve manuel tekerlekli sandalye yardımı, danışmanlık hizmetleri, sosyal aktiviteler, hasta yatağı ve bez yardımı gibi pek çok konuda destek sağladık. Son iki yıl içinde ilçede yaşayan 3 bin 220 engelli vatandaşımıza hizmet verildi. Engelli aracı şarj istasyonları kurduldu.
Bornova’yı “çocuk dostu kent” yapma vaadi: UNICEF, Bornova’yı Çocuk Dostu Şehirler Projesi’ne seçti. Projenin kapanış toplantısının yapıldığı İstanbul’da Bornova Belediyesi’ne başarılarından dolayı teşekkür plaketi verildi.
Çocuk Kulubü kuruldu. Mevlana ve Evka-3’te Yağmur Çocuk Oyun ve Aktivite Merkezleri açıldı. BELGEM’de her yıl ortalama 7 bin çocuk ve gence eğitim desteği veren Bornova Belediyesi, çocuklara yönelik bir başka eğitim projesi olarak 2017 yılında Dost Bilim Evi’ni kurdu. Dost Bilim Evi’nde, dokunarak, keşfederek, gözlemleyerek ve eğlenerek öğrenme fırsatı sunuluyor. Çocuklar, Dost Bilim Evi’nde “Akıl ve Zeka Oyunları”, “Fen ve Teknoloji”, “Dil Etkinlikleri” ve “Sosyal Kültürel Etkinlikler” gibi başlıklarda açılan atölye çalışmalarına katılıyor.
Kazım Dirik Mahallesi’nde Çocuk Dünyası Projesi’nin inşaatı devamediyor. Karaçam Çocuk Köyü ve Hayal Bornova Projeleri de hazırlandı.
Öğrenci konukevi açmak ve Dost Kart uygulamasını hayata geçirmek: Gençlere yönelik Dost Kart uygulaması ile 6 bin öğrenciye ulaştık. Büyükpark içindeki Gençlik Merkezi’nde üniversite öğrencilerine ücretsiz yemek, çay, kütüphane ve çamaşırhane hizmete veriliiyor. Ayrıca Kız Öğrenci Konukevi açıldı.
Kültür, Sanat ve tarih Kenti Bornova vaadi: Mustafa Kemal Atatürk’ün 9 Eylül 1922’de kurtuluş öncesi İzmir’i ilk kez group kahve içtiği nokta olan Belkahve’de Ata Anı Evi’ne açtık. Burada Atatürk’e ve kurtuluşa ait eşya ve kitaplarla kurtuluş ruhu yaşatılıyor.
Kaymakamlık Binası arkasındaki 1 Sokakta Bornova Anı Evi’ni açıldı.
Kültür turları ile 8500 yıllık bir geçmişe sahip Bornovamızın tanıtımını sağlandı.
Kiraz Festivali, Uçurtma Şenliği, Uluslararası Suluboya Festivali ve Gençlik Festivali Bornova’nın ilkleri oldu.
Her yıl geleneksel olarak yapılan Homeros Kısa Öykü Yarışması’nın yanı sıra 2014 yılı itibariyle Bornova’nın tanıtımına yönelik yine ilk kez Instagram Fotoğraf Yarışması, Bornova Şarkıları Yarışması ve Bornova’yı anlatan Şiir Yarışması gerçekleştirildi. Yine bir ilk olan Bornova TV kentimizin tanıtımına büyük katkı sağlıyor.
Bornova Şehir Tiyatrosu(BBŞT) oyunları Büyükpark içindeki Uğur Mumcu Sahnesi’nin yanı sıra Çamdibi Kapalı Pazaryeri üzerindeki Nedret Güvenç Sahnesi ve Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sahnesi’nde de sergilenmeye başladı. BBŞT oyunları Yakaköy ve Çiçekliköy gibi 2014 yerel seçimlerinden sonra mahalle olan yerleşim birimlerinde de tiyatro severlerle buluşturuldu.
kerem can 20 Aralık 2018 Perşembe 12:58
|
Şen Gül 20 Aralık 2018 Perşembe 09:53
|