Bornova Belediyesi’nin Deprem Haftası nedeniyle Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi işbirliği ile düzenlediği “Deprem Gerçeği ve İzmir” konulu panel Bornova Kültür Mekezi’nde yapıldı. Panelin açılışını TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinan Öziçer ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan yaptı. Jeofizik Mühendisi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Orhan Polat, Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Cem Kıncal ve İnşaat Mühendisi Yard. Doç Dr. Sadık Can Girgin’in konuşmacı olduğu panel İbrahim Aktaş’ın moderatörlüğünde gerçekleşti.
Türkiye’nin en aktif deprem kuşağı
İzmir’in deprem riski açısından ilk sıralarda olduğunu ifade eden Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sinan Öziçer, “Türkiye dünyanın en aktif deprem kuşağında yer alıyor. İzmir de Türkiye’de deprem riski en yüksek illerden biri. Bunun için temel afet bilinci eğitimleri, farkındalık etkinlikleri ve Afet Toplanma Alanları ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu konuda öncü olan bir kaç belediye var. Bunların en başında da Bornova Belediyesi geliyor.” dedi.
Bornova Belediyesi’nin deprem konusunda yaptığı çalışmalarla örnek olduğunu ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan ise, “Deprem yaşanılana kadar ya da görülene kadar gözardı edilen bir durum. Vatandaşlar ev alırken evin büyüklüğüne ve güzelliğine bakıyor. Kimse binayı yapan firmaya, binanın detaylı denetimlerden geçip geçmediğine bakmıyor” diyerek uyarı yaptı.
Sıcak sular fay hattında çıkıyor
Panelde depremin ne olduğunu anlatan Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Cem Kıncal, depremlerin nasıl meydana geldiğini, şiddet ölçümlerinin nasıl yapıldığını ve deprem dalgalarını anlattı. Kıncal, İzmir’de aktif olan fay hatları hakkında da bilgi vererek, “Kaplıcalarda ve Balçova bulunan sıcak sular İzmir Fay hattından çıkıyor” dedi.
Türkiye’de yaşanan depremler hakkında bilgi veren Orhan Polat, son bir yılın değerlendirmesini yaptı. Polat depremlerin 3 bilinmeyenli bir denklem olduğuna dikkat çekerek, “Yeri , zamanı ve şiddeti önceden tahmin edilemiyor. Bu konuda çalışmalar yapılsa da henüz teknoloji o kadar ilerlemedi” dedi.
Bornova Belediyesi’nin kendilerine sunduğu imkan için teşekkür eden İnşaat Mühendisi Yard. Doç Dr. Sadık Can Girgin ise depremlerin afetler içindeki yeri, binaların depremde neden yıkıldığı ve 17 Ağustos 1999 depreminden bu güne yapılan ve yapılmayanlar başlıkları altında sunum yaptı. Mevcut binaların durumu hakkında da değerlendirmeler yapan Girgin, özellikle afet toplanma alanlarının önemine dikkat çekerek, “Belediyeler bu konuyla ilgili çalışmalar yapıyor. Daha önce az olan alanların sayısı arttırıldı. Bornova Belediyesi de bu çalışmasıyla örnek olan bir yerel yönetim” diye konuştu.
Bornovalıların yoğun katılım gösterdiği panelin sonunda uzmanlar vatandaşlardan gelen soruları da cevapladı.