Yaşam standartlarını yükseltmeyi ilke edinen Bornova Belediyesi bu kapsamda önemli çalışmalara imza atıyor. 2014 yılında kurulan Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nce hazırlanan projeler Bornova’ya renk katıyor.Bu kapsamda yapılan çalışmalarla 4 yıl içinde Bornova estetik olarak yeniden hayat bulurken, ilçeye kazandırılan kültür merkezleri ve çocuklar için hazırlanarak tek tek hayata geçirilmeye başlanan özel projeler de beğeni topluyor.
Estetik tasarımlar
Kentsel Tasırm Müdürlüğü bünyesinde 4 yıl içinde hayata geçirilen özel çalışmalar ilçeyi estetik açıdan güzelleştiriyor. Bornova’da esnaflık yapan ayakkabı boyacıları için Lostra Salonu oluşturulurken, kamusal alanlar içine yerleştirilen anıt ve heykel tasarımları da beğeni topluyor. Muhtarlık binalarının kullanışlı ve modern bir görünüme kavuşması sağlanırken sokakta yaşayan hayvanlar için hazırlanan kedi –köpek evi, kuş suluğu gibi tasarımlar da müdürlük tarafından yapılarak Bornova içindeki yerlerini aldı. Ayrıca Bornova Belediyesi bünyesinde bulunan İZBAŞ şirketi tarafından işletmesi yapılan özel temalı Down Kafe, Engelsiz Kafe ve Çınar Evi’nin de tasarımları yapıldı.
Konuşan duvarlar
Bornova Belediyesi’nin 2015 yılında başlattığı “Konuşan Duvarlar” projesi ilçe sokaklarına renk katmaya devam ediyor. İlk olarak Yakaköy Mahallesi’nde sokak sanatı olan Graffiti ile başlayan proje, merkezi yerlerde dış cephe giydirmeleri olarak hayat buluyor. Bornova Belediyesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Suluboya Festivali”ne katılan sanatçılar tarafından resmedilmiş Bornova resimleri ile hazırlanan giydirmeler kente estetik bir görünüm kazandırıyor. Bu güne kadar yapılan 50’nin üzerinde giydirme ve grafiti çalışması ilçenin birçok farklı noktasında bulunan sağır cephelerde hayat buldu.
Gençlerin yaşam merkezi Küçükpark
Kafeteryaları ve eğlence mekanlarıyla İzmir’in 24 saat canlı olan merkezlerinden biri olan Küçükpark yenilendi. Vatandaşların fikirlerinden yola çıkarak hazırlanan proje ile Küçükpark daha etkin bir şekilde kullanılmaya başlandı.Çalışmalar kapsamında alanın meydan olarak kullanılan bölümü 866 metrekareden 2 bin 800 metrekareye çıkartıldı. Bu büyümeyle orantılı olarak ta yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları yapılarak bölge daha ferah ve nefes alabilen bir ortama kavuşturuldu. Kafelerin hizmet verdiği sokakta ise alt yapı yenileme çalışmaları yapıldıktan sonra yollar düzeltildi. Böylece gençlerin uğrak yeri olan bölge çeşitli aktiviteler, gösteriler ve konserlere ev sahipliği yapmaya başladı.
Bornova’ya 3 Kültür Merkezi
Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından projelendirilen kültür merkezleri faaliyete geçti. Atatürk Mahallesi’nde içinde iki çok amaçlı salonun bulunduğu Dr. Sırrı Aydoğan Atatürk Kültür Merkezinin ardından, Pınarbaşı’nda Kültür Merkezi ve Cemevi hizmete açıldı. Son olarak ise 2017 yılında yapımına başlanan Doğanlar’daki Prof. Dr. Aysel Bayraktar Kültür Merkezi’ de tamamladı. Böylece Bornova Belediyesi arka arkaya ilçeye kazandırdığı Kültür Merkezleri ile fark yarattı.
Çocuklar için projeler
Bornova Belediyesi’nin, Kazım Dirik Mahallesi’ndeki 3.5 dönüm alanda temelini attığı Çocuk Dünyası’nın inşaatı hızla yükseliyor. Çocukların keşfederek öğrenebilecekleri, aileleri ile birlikte keyifli vakit geçirebilecekleri alternatif bir eğitim ve eğlence mekanı olarak planlanan Bornova Çocuk Dünyası, şimdiden büyük ilgi uyandırıyor. Ayrıca çocukların sportif faaliyetlerini doğal bir ortamda gerçekleştirebilmelerine olanak sağlayarak ailelerin de keyifli vakit geçirmeleri hedefi ile hazırlanan Karaçam Çocuk Köyü ve Hayal Bornova projelerinin çalışmaları da hızla devam ediyor.
Ortak aklın kitabı : BİF
Bornova Belediyesi’nin üniversitelerle birlikte “ortak akıl” ilkesiyle gerçekleştirdiği kamusal alanlara yönelik tasarım çalışmaları, ilgili kişi ve kuruluşların yararlanabilmesi için basılı yayın haline getiriliyor. BİF (Bornova İçin Fikirler) adı verilen yayınlarına dileyen herkes “bif.bornova.bel.tr” adresinden ulaşılabiliyor. Üniversitelerin mimarlık, şehir bölge planlama, endüstriyel tasarım, peyzaj mimarlığı, belediyelerin proje ve tasarım birimleri, ilgili meslek odaları ve akademisyenler için kaynak niteliği taşıyan BİF Yayınları her sene düzenlenen serginin ardından kitap olarak yayınlanıyor