İzmir Ticaret Borsası bünyesinde açılan tadım odasında zeytinyağlarının sertlik ve lezzet dereceleri test edilerek kaliteleri sınıflandırılacak. Tadım odasının açılışında konuşan İTB Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, zeytinin Allah'ın Ege ve Akdeniz coğrafyasına en güzel armağanı olduğunu dile getirdi. Tüm kutsal kitaplarda zeytin adının geçtiğini belirten Kestelli, ortalama 400-500 yıl yaşayan zeytin ağacının son derece dayanıklı bir gövdeye sahip olduğunu söyledi. Kestelli, zeytin ağacının çürüyüp ölse bile, dibinden sürgün vererek yeniden dirildiğini anlattı. Kestelli şöyle konuştu:
"Türkiye, 160 milyonu aşan ağaç varlığı ve 1.5 milyon tonun üzerinde tane zeytin üretimi ile dünyanın en önemli zeytin üreticilerinden biridir. Borsamızın çalışma alanı olan İzmir ise, zeytin üretimi yapılan iller arasında, toplam zeytin ağaç sayısı bakımından üçüncü sırada yer alıyor. İzmir, sadece zeytin üretimi açısından değil gelişmiş zeytin ve zeytinyağı sanayisinin varlığı ile de önemli bir kent. Ülkemizin zeytinyağı ihracatının yarısından fazlası ilimizden gerçekleştiriliyor. 127 yıldır İzmir'e ve ülke ekonomisine hizmet eden İzmir Ticaret Borsası olarak, faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda evrensel değerler ışığında çalışmayı ilke edinmiş bir kurumuz."
PANELİSTLERE 75 SAATLİK EĞİTİM
İTB olarak zeytin ve zeytinyağı sektörüne olumlu katkılar sağlayacak zeytinyağı tadım odasını hizmete açtıklarını söyleyen Işınsu Kestelli, yaklaşık 3 yıllık bir çalışmanın ardından odanın hayata geçirildiğini vurguladı. İlk olarak 2015 yılında İTB bünyesinde zeytinyağında duyusal analiz yapılabilecek bir tadım paneli oluşturulması için çalışmalara başladıklarını ifade eden Kestelli, "Panel grubunun eğitiminde işbirliği yapmak ve teknik destek almak amacıyla Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile protokol imzaladık. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü uzmanları, panel grubuna toplam 75 saatlik temel eğitim verdi. Eğitimlerde panelistlere zeytin yetiştiriciliği, yağ üretim teknolojileri, zeytinyağı kalitesi ve zeytinyağı sınıfları hakkında bilgilendirme yapıldı. Duyusal analize giriş, naturel zeytinyağının duyusal özelliklerini tanımlamakta kullanılan terimler, zeytinyağında pozitif ve negatif özellikler konuları anlatıldı" dedi. Pratik bölümde ise panelistlerin kusurlu ve kaliteli yağları tadarak tadım antrenmanları yaptığını belirten Başkan Kestelli, sertifika verilecek panelistlerin, 2017 yılında da dünyaca ünlü bir İspanyol uzmandan, beş günlük ileri düzey tadım eğitimi aldığını belirtti. Kestelli, "Hedefimiz tadım odamız ve uzmanlarımız ile Türk zeytin ve zeytinyağının kalitesini maksimum seviyeye çıkarmak, üründe istikrarı yakalamak. Bu alanda İspanya'nın seviyesine çıkmak, kısa vadede pek kolay olmasa da İtalya ve Yunanistan ile başa baş mücadele edecek hale gelmemiz için dünden daha çok çalışacağız. Önümüzdeki dönemde İTB tadım panelinin ulusal akreditasyonu için Türk Akreditasyon Kurumu'na, (TÜRKAK) uluslararası tanınırlığı için Uluslararası Zeytin Konseyi'ne başvurularımızı yapacağız. Hedefimiz tadım odamız ve uzmanlarımız ile Türk zeytin ve zeytinyağının kalitesini maksimum seviyeye çıkarmak, üründe istikrarı yakalamak. Bu alanda İspanya'nın seviyesine çıkmak, kısa vadede pek kolay olmasa da İtalya ve Yunanistan ile başabaş mücadele edecek hale gelmemiz için dünden daha çok çalışacağız" diye konuştu.
TADIMIN ÖNEMİ
Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Ünal Kaya da iyi bir zeytinyağının tanınması için tadımın önemine dikkat çekerek, "Bu sektörde iyi bir zeytinyağının tanınması için tadım çok önemlidir. Bu yaygınlaşırsa zeytinyağı kalitesi öne çıkar ve tağşiş konusunda ilerleme sağlarız" diye konuştu.
Zeytinyağı Duyusal Analiz Tadım Odası'nın açılışının ardından panele katılan panelistlere sertifikaları verildi. (DHA)