MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Buca Cezaevi alanında 'plan eylemi'nde TMMOB-CHP gerilimi!
Güncel
17 Ekim 2022 Pazartesi 13:41

Buca Cezaevi alanında 'plan eylemi'nde TMMOB-CHP gerilimi!

TMMOB'un Buca Cezaevi alanında yapılan yaptığı ve bakanlığın planını eleştirerek kamusal alana dönüştürme çağrısında bulunduğu basın açıklamasında CHP ile yaşanan tartışma damga vurdu. TMMOB İKK Sekreteri Akdemir’in, "Buca Belediye Başkanı burada olmalıydı" çıkışına CHP Buca İlçe Başkanı Taş'tan, "Hedefi saptırmayalım" yanıtı geldi.
Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR – Yıkımı tamamlanan Buca Cezevi alanının yeniden planlanması tartışmaları kent gündemindeki yerini koruyor.

Son olarak gündeme Büyükşehir’in alanla ilgili düzenleme çalışmasını meclis gündemine getirdiği gün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan plan damga vurmuştu.

AK Parti cephesince yaklaşık 40 bin metrekare sosyal donatı alanı ayrıldığı ve eski plandaki AVM’nin kaldırıldığı belirtilerek kamuoyuyla paylaşılan plana askı sürecinde ilk itiraz esas olarak konut ve ticarete ayrıldığı, yeşil alan taleplerinin göz ardı edildiği ve bölgeye nüfus ve inşaat yoğunluğu getireceğinin altını çizen İzmir Şehir Plancıları Odası’dan gelmişti.

Bakanlığın yeni planları meclisin ekim ayı son oturumunda da Büyükşehir’in oy çokluğuyla kabul edilen düzenlemesinin gölgesinde de tartışma konusu olmuş, Cumhur İttifakı’nın önergeyi eleştirdiği CHP Grubu’nun da iki plan arasındaki farklı ortaya koyduğu oturumda Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den bakanlığa ‘Vazgeçin’ çağrısı gelmişti.

Kentte yeni haftanın gündemi de Buca Cezaevi alanı planlaması tartışmasıyla açıldı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun (İKK) çağrısı ve Buca Cezaevi Özgürleşirken Platformu ile CHP’li belediye başkan yardımcısı Eşref Çakır, CHP’li meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katılımı ile yıkılan cezaevi arazisi üzerinde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. 



AÇIKLAMADA TMMOB-CHP GERGİNLİĞİ!
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın arazı hakkındaki planları için yapılan açıklamaya TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir’in CHP’li yerel yönetimlere yönelttiği eleştiri ve ardından yaşanan gerginlik damga vurdu. Akdemir’in "Buca Belediye Başkanı burada olmalıydı" sözlerine CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş’tan "Hedef saptırmayalım" yanıtı geldi. 

"HEM BÜYÜKŞEHİR'E HEM DE BUCA BELEDİYESİ'NE SESLENİYORUZ..."
Akdemir konuşmasında şunları kaydetti: Biz bu alanda hatırası olanlar, aklı olanlar burada. Bugün burada bu kapıda çok bekleyen insan vardır. Tarihi olan insanlar. Bir diğer tarafı ile nüfus olarak en büyük metropol ilçesi olan Buca’dayız, Hasanağa Bahçesi dışında yeşil alanı olmayan bir ilçe. Burası yıkılıyor ve buraya AVM yapma ihtiyacı hissediyor birileri. Birilerinin fıtratı bizim kaderimiz değil. AKP’nin iktidarının fıtrarı buraya AVM yapmak olabilir ama burada AVM’ye katlanmak bizim kaderimiz değil. Hadi AKP’nin fıtratına alıştık ama yerel yönetimlerin buraya AVM olması için teşne olmuş olmaları destek atmış olmaları asıl yıkıcı olan şeydir. Buradan tekrar sesleniyoruz. Bugün Buca Belediye Başkanı da burada olmalıydı. Buca Belediye Başkanı da gelip buraya ‘Ben buraya AVM değil, halk için yeşil alan yapacağım’ söylemesi lazımdı. Biz her zaman TMMOB olarak akıldan, bilimden, teknikten yana sözümüzü söyledik. Seçilmiş yönetimlerde en az bizim kadar cesur olmalılar buraya dair sözlerini ikircikli bir şekilde değil net bir şekilde söylemelidir. Hem Büyükşehir Belediyesine hem de Buca Belediyesi’ne sesleniyoruz. ‘Fıtratını bildiğimiz AKP gibi mi olacaksınız yoksa kamudan emekten yana mı belediyecilik yapacaksınız’ buradan soruyoruz... 

TAŞ: HEDEFİ SAPTIRMAYALIM!
Akdemir’in konuşması sırasında tepki gösteren CHP Buca İlçe Başkanı Taş ise "Şu anda burada olanların neredeyse tamamı CHP’li, belediye başkan yardımcımız burada hedefi saptırmayalım" ifadelerini kullandı. 

ÇAKIR: BURASI YEŞİL ALAN KALACAK!
Açıklamada söz alan Buca Belediye Başkan Yardımcısı Eşraf Çakır da, "Buca Cezaevi’nin kalkması için bütün çabaları gösteren Erhan Kılıç ve buranın yeşil alan olması için bütün yazışmaları yapmış büyükşehir ile beraber biz buranın yeşil alan olmasını gönülden istiyoruz ve bütün yazışmaları da ona göre yaptık yapmaya da devam edeceğiz. Burası yeşil alandır yeşil alan kalacak" şeklinde konuştu. 

KAMU YARARI NEREDE?
TMMOB adına basın açıklamasını okuyan Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Elvin Sönmez Güler şunları kaydetti:
Kamusal bir bina yıkılmıştır. Geride kalan alanın kentin ihtiyacı olan yeşil alan ihtiyacını karşılaması gerekirken, Alanın neredeyse yüzde 70’lik bölümü yüksek bir yoğunlukla 25 metre yüksekliğinde ticari inşaat yapımına uygun şekilde planlanmıştır. Bu yaklaşımda kamu yararı nerededir? Buca’da yaşayan vatandaşlarımızın ticaret ve konut alanlarından çok, başta yeşil alan olmak üzere kamusal alanlara ihtiyaçları vardır.  Bütün bunlar yapılırken başta Buca’da yaşayan vatandaşlar olmak üzere bu kentte yaşayan vatandaşların fikri sorulmuş mudur? Planlama yetkisi belediyedeyken bu alanın rezerv alan ilan edilmesi ile yetki bakanlığa geçmiştir. Neden rezerv alan ilan edilmiştir. Belediye elbette kendi sınırları içinde ihtiyacına yönelik planlama yapabilecekken neden yetki gaspı yapılmıştır? Neyin hazırlığı yapılmaktadır? TMMOB’a bağlı odalar olarak askıdaki planı kabul etmediğimizi ve kamu yararı gözetmeyen, bu plana karşı tüm hukuki direnişi sergileyeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız. Kenti, kentli hakkını korumak için elimizden yapacağız” dedi.

YEŞİL ALAN HAYATİ GEREKLİLİKTİR
Yıkılan alan yerine yeşil alan yapılmasının hayati gereklilik olduğunu vurgulayan Güler, “2021 yılı TÜİK verilerine göre 517.963 kişi olan nüfusu ile İzmir ilinin en büyük ilçelerinden biri olan ve sosyal/teknik altyapı alanları ihtiyacı açısından son derece yetersiz olan Buca ilçesi nefes alamamaktadır.  İşte tam da bu nedenle Buca Cezaevi alanının yıkımı sonrası ortaya çıkan yaklaşık 80.000 m²’lik alanın kamusal kullanımlara ayrılması gerekmektedir. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan imar planları ile alanın çok büyük bir kısmı bölgeye nüfus ve inşaat yoğunluğu getirecek Ticaret ve Konut Alanı olarak düzenlenerek halkımızın kamusal alan talepleri görmezden gelinmiştir. Bu alanın konut ve ticaret alanı olarak planlanması sonucu oluşacak durumun bölgeye getireceği hiçbir artı olmayacağı gibi tam tersi bölgeyi daha da yaşanmaz bir hale getireceği aşikardır. Bu nedenle, alanın yeşil alan olarak değerlendirilmesi hayati gerekliliktir” ifadelerini kullandı.

PLANA İTİRAZ ÇAĞRISI
Bakanlığın planını durdurmak için vatandaşlara ‘itiraz’ çağrısı yapan Güler, “Bu büyüklükte bir alanı aktif yeşil alana dönüştürmek, İzmir kenti için alınması gereken önemli bir karardır. Ayrıca deprem riskinin güncelliğini koruduğu İzmir’de kişi başına düşen nitelikli afet toplanma alanı miktarını artırmak da önemli bir konudur. Bu noktada, mevcut durumda afet toplanma alanları açısından kısıtlı bir kentsel açık alan varlığı sunan ilçe için Buca Cezaevi’nin yeşil alana dönüştürülmesi fikrinin, kişi başına düşen afet toplanma alanı miktarını artıracağı çok net bir gerçektir. Kaldırılan alan kamusal bir alandır ve yine kamusal alan olarak kullanılması kamusal bir haktır. Buna rağmen bu hatalı kararın altına imza atan ya da bu karara sessiz kalan tüm karar vericilerin asli görevlerinin kendilerine bu yetkiyi veren kamunun ihtiyaçları doğrultusunda hizmet için görev yapmaları olduğunu buradan tekrar hatırlatarak onları sorumluluğa davet ediyoruz. Tabi ki buradaki en büyük sorumluluk İzmir halkına düşüyor. Tüm İzmir halkını bu yanlış kararı durdurmak amacıyla hazırlanan örnek itiraz dilekçesi ile İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarılan imar planı değişikliklerine 08.11.2022 tarihine kadar itiraz etmeye davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Köylüler
 17 Ekim 2022 Pazartesi 16:17
Yeşil alan kentte olmazsa olmaz bu konuda tam destek,ancak kırsal mahallelerdede tarım araziler ile kamu arazileri de yağma ediliyor.oralarada bi gösteri hazırlarmı acaba tmmob,çünkü bu ülkenin ve dünyanın yaşanılabilir hale getirebilecek tek güçtür aslında mimarlar ve mühendisler.saygılar.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir