GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı üçüncü birleşimi Başkan Tunç Soyer ve Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde Kültürpark’taki yeni meclis salonunda gerçekleştirildi.
Oturumda Şenol Aslanoğlu da parti grubunun ön sırasında yerini alırken, Başkan Soyer CHP’nin yeni il başkanına görevinde bir kez daha başarılar diledi.
Soyer ve Aslanoğlu başkanlık makamından gelen önergelerin ilgili komisyonlara sevk edilmesinin ardından oturumdan birlikte ayrıldı. Kalan bölümü Başkanvekili Özuslu yönetti.
Büyükşehir Meclisi’nin ocak ayı son birleşimine ilçelerden 1/100 binlik planlara paralel olarak yapılan 1/25 binlik plan değişiklikleri talepleri üzerine yaşanan tartışmalar damga vurdu.
Oturum komisyonlardan oy çokluğuyla reddedilerek gelen Güzelbahçe, Kemalpaşa ve Urla planlarıyla açıldı.
HIZAL: KİME GÖRE, NEYE GÖRE YAPIYORSUNUZ BUNU!
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal yaptığı konuşmada Büyükşehir’i eleştirirken, “Birinci ve ikinci madde benzer maddeler. İzmir’deki planlama ilkeleriyle alakalı sizin ortaya koymuş olduğunuz yanlışlar. Biz her zaman bu şehirde bir plan problemi var diyoruz. Ve bununla bağlantılı olarak İzmir’in en temel sorunu olan kentsel dönüşüm sorunlarının çözülmesi gerektiğini dile getiriyoruz. İki maddedeki ilçeler CHP’li belediyeler tarafından yönetilen ilçeler... Bir muhalefet ortaya koyduğumuzda CHP’li arkadaşlar sıklıkla ‘Bizi kıskanıyorsunuz, hayır oyu veriyorsunuz’ dediler. Biz de ‘Doğru neyse, İzmir’in menfaatine ne yapıyorsanız onun altına imza atarız’ dedik. Bunu ısrarla anlamadılar ama ne kadar haklı olduğumuzu bu iki maddede görüyoruz. Gönül ister ki 2 belediye başkanımız da çıkıp ‘AK Partili üyeler haklı’ desin. Bir ilke kararınız var, 100 binliklere uygun 25 binlikleri yapmayacağız diye. Bu neye göre bir ilke, kime göre? Bir ilke kararı objektif kriterlerle alınır. Bunu yapmazsınız kişiye göre plan değişikliği yapmış olursunuz. Urla’da bir plan değişikliği yaptınız, antik kentin tam ortasında. Savunmanız kurul karar verdi oldu. Burada da bakanlık bir karar verdi. Bu şehrin plansızlığı üzerine bu tarz davranışlar sergilerseniz bu şehirde dönüşümü gerçekleştiremezsiniz. Pazar günü bir temel atma töreni var. Sayın Genel Başkanınız gelecek ve bir temel atacaksınız. O bina neden yıkıldı? 2 yıl önce meydana gelen depremde hasar görmüş bir binaydı. Siz eğer bu şehirde yeni alanlar açmazsınız, arsalar üretmezsiniz sıkışmış kent içinde dönüşüm yapmak zorunda kalırsınız, yüzde 20-30 emsal artışı vermek zorunda kalırız, sonra da bilirkişiler 2-3 günde raporlarını değiştirmek zorunda kalır. Burada kim tarafından ortaya konduğu bilmediğimiz bir ilke kararından bahsediyorsunuz. Urla’ya gelince vazgeçiyorsunuz, Kemalpaşa’ya gelince ilke diyorsunuz. Torbalı’da bir sanayi kuruluşunun plan kararını bütün ilke kararlarınızı hiçe sayarak geçirdiniz. Bu ilke değil biraz ilkesizlik oluyor. Kime göre, neye göre yapıyorsunuz bunu? İşte burada maalesef ortaya bir şaibe çıkıyor” ifadelerini kullandı.
ÖNAL’DAN BİLİMSELLİK VURGUSU
Hızal’a yanıt veren İmar Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal ise şunları söyledi: Önce sapla samanı ayıralım. Urla konusu zaten hali hazırda bizde olmayan bir belediyeden... Yani kabul ettiğimiz yer CHP’li bir belediye tarafından yönetilmiyor. Bu da bu konuda hakkaniyetimizi gösteriyor. Yine gelinen noktada Kemalpaşa Belediyemizin önergemizi oy çokluğuyla reddettik. Şehir bölge planlama bilimsel metodları olan üniversitelerde okutulan bir daldır. Bu ilkeler nelerdir peki? Kemalpaşa ilçesinde 240 bin nüfusu barındıracak kadar 25 binlik bir plan yapmış. Şuanda yüzde 83’ü boş. Bunu doldurunca evet yeni yerlere, arsalara ihtiyaç olacaktır. Matematiksel veriler bunlar, bilimsel değil mi? 1/100 binde yapılan her değişiklik sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi hadi burayı açalım diyemez.
AYDIN: BARDAKLA ANLATTIK, ŞEKİL ÇİZEREK ANLATTIK, BİR DAHA ANLATALIM...
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise eleştirilere detaylı yanıt verdiği konuşmasında, “Bir gerçek ya da durum ancak bu kadar çarpıtılabilir. CHP ‘kıskanmak’ kelimesini kullanmaz. Kıskanmak kelimesini kimlerin kullandığını herkes biliyor. Biz bu kelime üzerinden bir siyasi polemiğe girmiyoruz. Nasıl bir çarpıtmayla karşı karşıyayız, söyleyeyim. ‘100 bine uygun 25 binlik plan yapmayacağız’ demedik, bunu hiç demedik. Nitekim kendilerinin de söylediği gibi 25 bin plan değişiklikleri yaptık bu mecliste... Değerli arkadaşlara biz bunu bardakla anlattık, şekil çizerek anlattık, teknikle anlattık, sözle anlattık, bir daha anlatalım. 100 binlik planlar şehirlerin 50-60 yıllık gelişimlerine bir öngörü ortaya koyar. Bu bu öngörüye göre değişiklikleri bugün yapmak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Zaten böyle olduğu için de 100 binlik planları bakanlık yapar. Sonra bu planların yerelleştirilmesi için yetki ilçe ve büyükşehir belediyelerine geçer. Bir yerin 100 binlik planda olan bir yerin bugün imara açılması, nüfus projeksiyonu henüz kapsamadığı halde imara açılması belediye hizmetleri açısından sorun ve maliyet yaratır. En son mahalleden 4 kilometre uzağa bir ev yapılırsa belediyenin oraya ulaşım, altyapı, kanalizasyon ve su götürmesi gerekir. Dolayısıyla 25 binlik planlarla ilgili değişikliklerin şehirle bütünleşerek ve dışa doğru açılan bir şekilde yapılması gerekir. ‘Arkadaşlar bu ilkeleri kim koyuyor?’ diyor. Bilim koyuyor arkadaşlar, şehircilik bilimi koyuyor. Tabi bilimle aranızı açıp canınızın istediği yere istediğinizi yaparsanız... Her 25 binlik plan geldiğince önce şuna bakıyoruz: O kentin bugün imara açık olan alanı kaç metrekare, kaç nüfus yaşıyor ve yapılaşma olarak ne durumda? Çünkü şehri dışa doğru açtıkça tarım arazilerini ve su kaynaklarını kaybedeceksiniz. Dağın başında bir yere bir yer yaparak, bir gölün içerisine bir yer yaparak, burayı kentleştirerek, ben istedim, böyle yapıyorum diyerek şehircilik anlayışı taşıyanlar 20 yıl sonra ‘İstanbul’a ihanet ettik’ diyenlerdir. O yüzden biz ilkelerimizi bilimden alıyoruz. Değerli grup başkanvekili de biliyor ki Urla ile ilgili mesele SİT alanının tam ortasında değil. Eğer öyleyse özür dileyeceğim. Bitişik olması başka birşeydir, tam ortasında olması başka birşeydir. Bu çarpıtmadır işte! Bir meseleyi konuşuyoruz, o mesele hakkında söyleyecek sözleri kalmayınca ‘İyi ama siz de şurda’ diyor. Arkadaşlarımız elma ile armutu değil bir kazmayı kıyaslıyorlar. Şunu söyleyebilirler, ‘Artık 100 binlik plana uygun 25 binlik plan yapma zamanı gelmiştir’ diyebilirler, tartışırız. Ama her seferinde bir yer 100 binlik planda konut olarak gözüküyorsa burayı konuta açmak zorundasınız demek bilime aykırıdır” mesajlarını verdi.
HIZAL: KRİTER DEDİĞİNİZ İŞTE BU!
Aydın’ın ardından bir kez daha söz alan AK Partili Hızal ise, “Biz burada örnekleme yoluyla kendilerine anlatmaya çalışıyoruz. Bilim ışığında deniyor, elbette bilim ışığında planlamalar yapılır. Doğruyu ve yanlışı belirlerken bizim örnek vermemiz gerekiyor. Torbalı’da ARKAS’a tanıdığınız hakları Bozyaka’da bir Hasan Amcamıza, Ayşe Teyzeye verdiniz mi? Değil o hakkı vermek, kapıdan içeri koymazsınız. Kriter dediğiniz şey bu! Ayrıca siz yeni açılan alanlara hizmet götürmeyeceğiz mi diyorsunuz? Bunun itirafı mı bu? Gidiyorsunuz Urla’nın tepelerinde milyonlarca liralık villalar yapılıyor, altında foseptik çukurları var! Bu şehrin yüzde 85’i depreme dayanıklı değil. Bu şehrin dönüşmesi lazım. Siz yetkiniz olmayan kararlar alıyorsunuz. İşte Dalan kimya... Bir gecekondu fabrikanın yerinde kalmasını sağladınız. Yetkiniz olmadan bunları yapıyorsunuz ama 25 binlikleri neden yapmıyorsunuz deyince bilim ışığı diyorsunuz. Hadi oradan!” diye konuştu.
AK PARTİ’DEN PROTOKOL, TMMOB VE ‘YASAL HAK’ ÇIKIŞI!
Tartışma AK Parti cephesinden gelen eleştirlerle devam etti. AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız 2018 Büyükşehir ile bakanlık tarafından yapılan protokolü , AK Partili Boztepe de TMMOB’un Urla’da geçtiğimiz günlerde yapılan ve tartışmalara yol açan plan değişikliğiyle ilgili tespitlerini gündeme getirdi, AK Partili Hızal da “Kahverengi ve sarı alanlar yapılaşmış. Bir bölümü de kaçak... Daha da kötüsü bugün kaçak yapılaşma var, belediyelerin eli kolu çalışmıyor. Hobi bahçesi altında kaçak yapılaşmalar yapılıyor, yıkmıyorlar. Sen bu tabloda buraları görmeden, yasal olan hakkı vermezsen o zaman sen kişiye göre plan yapmış olursun. 100 binlik var, 25 binlik var, 5 binliği var, tadilat istiyor ama var. Kurum görüşleri de alınmış, sen neye göre imar vermiyorsun? Sen Urla, Kemalpaşa belediyelerine sen bu işi yapamazsın diyorsun. Seferihisar’daki tarım arazisi 1 yıl içerisinde bu hale geldi. Dolayısıyla siz bilime göre hareket etmiyorsunuz” mesajlarını verdi.
AYDIN’DAN ELEŞTİRİLERE TEK TEK YANIT
CHP Grup Başkanvekili Aydın bu eleştirilere tek tek yanıt verdi. Aydın sözlerine, “Tartışmayı yine de sakin ve bilimin ışığında yapmaya çalışacağım, buna devam edeceğim. Depremle dayanıklı olmayan şehrin dönüşümesi lazım diyorlar. Bu şehir 30 Ekim 2020’de deprem geçirdi, orayı afet bölgesi ilan etmeyenler kendisi. Dönüp dönüp burada sit alanının tam ortasında olduğunu söylüyorsunuz, gösteriyorsunuz yine söylüyorsunuz. Ne hukuk biliyorsunuz ne bilimden anlıyorsunuz söyleyin sabaha kadar! Bazen arkadaşlarımız bazı konuların bir siyasi tartışmanın ötesinde olduğunu düşünüyorlar ama bu tam siyasi tartışma. Bu tartışma CHP ile AK Parti arasındaki farkın açıkça görüldüğü bir turnusol kağıdı. Beyefendiler beton seviyorlar, rant seviyorlar, tarların, arazilerin, su kaynaklarının dibini imara açılarak bu şehrin büyümesini ve bu şekilde rant alanlarının oluşturulmasını istiyorlar. Biz de buna karşı çıkıyoruz. Diyorlar ki ‘Burada rant yarat, belediyeye gelir elde et, sonra yatırım yap’... İşte AK Parti zihniyeti bu zaten. Bunu tartışıyoruz zaten. Çünkü beyefendilerin sürdürülebilir gelişme diye bir kavramdan haberleri yok. 3 bin 390 hektar planlama yaptık bu şehirde ve 4 bin 400 hektar planlamaya devam ediyoruz. Bunu bilmiyorlar mı? Biliyorlar çünkü ayda en 10 toplantı beraber çalışıyoruz” diyerek başladı.
’Cehalet ötesi’ çıkışı!
AK Partili Yıldız’ın sözlerine de yanıt veren Aydın, “‘Mülkiyet olan yerde imar hakkı vermek bir insan hakkıdır’diyor. Pes! Bu sözü söylemek için cehalet ötesi bir bilgiye sahip olmak gerekir” dedi. Bu sözlerin ardından tansiyon biraz yükseldi. Aydın açıklamalarına, “’Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bunu söylüyor’ diyor. Bir tane bu sözü söyleyin AHİM kararını gösterin, özür dileyeceğim. Diyeceksiniz ki adamın mülkiyeti ne olursa olsun ona imar hakkı vermek zorundasın! Öyle mi?” mesajıyla devam etti.
Protokol ve TMMOB yanıtı
Aydın sözlerini şöyle tamamladı: Tartışmaları birbirinin içine katıp önümüze koymasınlar. Bu insanların aklıyla alay etmek olur. Bu şehir için önemli bir sonu konuşuyoruz. Ben o protokolü 50 kere okudum. 100 binlik planla 25 binlik arasındaki uyum sorunlarını çözelim diye yapıldı. 100 binde olan herşeyi hemen 25 bine açın diye bir protokol var. İzmri Büyükşehir Belediyesi 100 küsur şeye itiraz etti ve bakanlık düzeltti. Çünkü arkadaşlarımız milim milim çalışıyor.
Odanın yazısını gösteriyor. Biz ‘3.dereceye düşürülen her yere imar verilir’ demedik,
Dedik ki, ‘1.dereceye çıkarılmadan önce bir plan vardı, madem ki 3.dereceye düşürüldü, sebep ortadan kalktı...’
”Bu memlekette kişiye özel kanunlar çıkaranlar bizler değiliz”
’Kişiye özel plan yapıyorsunuz’ diyorlar. Bu memlekette kişiye özel kanun çıkaranlar biz değiliz, bu memlekette mahkemerin iptal ettiği hukuki durumları hukukileştirmek için kanun çıkaranlar da bizler değiliz, devlet ihale kanunu yüzlerce kez değiştirenler de bizler değiliz, kişiye özel düzenleme çıkaranlar da bizler değiliz. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı Bornova’nın bir mahallesindeki yerle ilgili bir karar çıkarıyor bir gecede...
'CEHALET ÖTESİ' GERİLİMİ: YILDIZ'DAN TEPKİ, AYDIN'DAN YANIT!
Bu mesajların ardından söz alan AK Partili Yıldız’dan CHP’li Aydın’ın ‘cehalet ötesi’ çıkışına tepki geldi. AK Partili Yıldız konuşmasında bu sözleri Aydın’a yakıştıramadığını ifade ederken, “Sadece bir google araştırması yapsa bile uyalaşbileceği bilgiler var. AİHM’de yüzlerce açılan mülkiyet hakkıyla ilgili açılan dava var ve orada çıkan kararlar da az da olsa mülkiyet hakkı üzerine imar tanımlamak durumundasınız yapmıyorsuanız kamulaştırmak durumundasınız. Ben hiçbir zaman kendisinin şahsınıa böyle bir hakarete bulunmadım. Bu kentin CHP'li bir belediye başkanı çıkıp bütçe konuşmasında isyan etti. Ali Engin çıkıp, 'Biz bu kentin kuzeyini doğusunu uydu kentlerle planlamak zorundayız' dedi. Bunu AK Partili bir üye söylemedi. Bunu sizin partinizin geçmiş dönemde il başkanlığı yapmış Ali Engin gibi bir isim söyledi. Murat Bey siyasette yeni, bilmiyor olabilir araştırsın adını. Raporları okuyorum diyor, 2000 yılında çıkmış deprem raporunu okuyunuz ve o raporun gereklerinin tek bir maddesini yerine getirmiş mi belediye bunu gelin anlatın. Genel siyaset üzerinden araştırmadan konuşmayı bırakın da bu raporları okuyun. Bizim söylemlerimizde bir tane cehalet varsa, ben çıkar özür dilerim. Ama siz okumadan konuşursanız işte cehaletin kendisi budur. Ben hiç bir zaman kendisinin şahsına böyle bir hakerette bulunmadım" diye konuştu.
Yıldız'a yanıt veren Aydın da şu ifadeleri kullandı: Benim siyasette yeni olmamı bir istisnayla karşılıyor arkadaşlar ama ben bundan çok mutluyum çünkü siyasette her zaman yeni yüzlere ihtiyaç olduğunu hepimiz biliyoruz. Ben kendisinin şahsına birşey söylemedim dedi. Benim bu kulaklarım, "Yalan söylüyorsun" diye bana bağırdığını duydu. Sayın Sözcü zaman zaman söylediği sözleri hatırlamıyor bazen ki bunu da kişisel almadığımı söyledim. İnsan hakları hukukunu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtahtını google üzerinden araştırma yapan biriyle bu mecliste tartışıp bu meclisin zamanını almak istemem.
HANGİ KARARLAR ALINDI?
’KÖRFEZ DAİRE BAŞKANLIĞI’ KURULMASINA RET!
MHP tarafından verilen İzmir Körfezi Daire Başkanlığı kurulması önergesi mevzuata takıldı. Önerge oy çokluğuyla reddedildi. Önergeyle ilgili komisyondan gelen maddede, “İZSU teşkilat yapısındaki değişikliklere ilave olarak Yağmur Suyu Hasadı Daire Başkanlığı kurulması elzem olduğundan, yine uzun yıllardır çözüm bekleyen körfez kirliliği ve kötü koku probleminin sürdürülebilir ve bilimsel yöntemlerle çözümüne olanak sağlanacak “İzmir Körfezi Dairesi Başkanlığı” kurulması amacıyla gerekli çalışmaların yapılmasına yönelik Yazılı Önergenin; “İzBB bağlı mevzuatında daire başkanlıklarının kurulması tahdidi olarak sayılmış olup önergede isteme konu daire başkanlıkları sayılı başkanlık listesinde bulunmamaktadır. Ayrıca önergeye konu çalışmalar İzBB bünyesinde yoğun olarak çalışılan konulardır. Bu itibarla önerge içeriği olumlu değerlendirilmekle birlikte yasal mevzuat ve süregelen çalışmalar dikkate alınarak önergenin bu aşamada reddi” oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk Komisyonu Raporu” ifadeleri yer aldı.
İZFAŞ’A SERMAYE ARTIRIMI
Belediye iştiraki İZFAŞ’ın sermayesine yaklaşık 5 milyonluk artış öngören madde Cumhur İttifakı’na ret oylarına rağmen oyçokluğuyla kabul edilerek meclisten geçti. Önergenin komisyonlardan gelen maddesinde, “Belediyemizin iştiraki olan İZFAŞ A.Ş’nin 28/12/2021 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan karar doğrultusunda, Belediyemizin İZFAŞ A.Ş içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için payına düşen (%99,95704'üne tekabül eden) 207.420.214,00-TL olan sermaye miktarının 34.984.964,00-TL azaltılarak 172.435.250,00-TL’ye indirilmesi ve eş zamanlı olarak sermaye artırımından payına düşen (%99,95704'üne tekabül eden) 39.982.816,00-TL rüçhan hakkının kullanılarak, sermaye artışına iştirak edilmesi ve sermaye payının 212.418.066,00-TL'ye çıkarılmasının oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Şirketler Komisyonları Raporu” ifadeleri yer aldı.
AK PARTİ’DEN ‘ECEVİT’ SİTEMİ, CHP’DEN ÖNERİ
AK Parti’den Hızal, 'Bülent Ecevit'i Anma Etkinlikleri' ile ilgili önerge kapsamında yaptığı konuşmada yürütme kurulunda AK Partili isimlere yer verilmemesine dair sitemini dile getirdi. CHP Grubu adına konuşan Aydın bu eleştiriyi haklı bularak önergedeki yürütme kurulu ile ilgili bölümün mecliste grubu bulunan tüm partilerden isimler olarak değiştirileceğini duyurdu.
BAYRAKLI PLANLARINA İTİRAZ KARARLARI
Oturumda Bayraklı ilçesindeki 3 büyük mahalleyi kapsayan planlara TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan itiraz komisyonlardan geldiği gibi oy birliğiyle reddedilirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan itirazlar ise oybirliğiyle kabul edildi.
Kabul edilen önerge maddelerinde şu ifadeler yer aldı:
Belediye Meclisimizin 16/06/2022 tarihli ve 05.710 sayılı Kararı ile uygun görülerek 23/09/2022-24/10/2022 tarihleri arasında askıya çıkarılan Bayraklı ilçesi, Fuat Edip Baksı, Alparslan ve Cengizhan Mahalleleri 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planına Orman Genel Müdürlüğü İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan itirazın oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu.
Belediye Meclisimizin 16/06/2022 tarihli ve 05.710 sayılı Kararı ile uygun görülerek 23/09/2022-24/10/2022 tarihleri arasında askıya çıkarılan Bayraklı ilçesi, Fuat Edip Baksı, Alparslan ve Cengizhan Mahalleleri 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planına TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan itirazın oybirliği ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu...
Ayrıca Bayraklı’daki aynı 3 mahalleyi kapsayan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonuna yapılan itirazların bir kısmının Bayraklı Belediye Meclisi’nin kararları ile uygun bulunması üzerine Bayraklı Belediye Başkanlığınca hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu plan paftalarında yapılan değişiklik önerileri doğrultusunda; Belediye Meclisi’nin 05.710 sayılı Kararı ile uygun görülerek onaylanan; Bayraklı ilçesi, Fuat Edip Baksı, Alparslan ve Cengizhan Mahalleleri 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında yeniden düzenlenen kısımlar için hazırlanan, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisinin oybirliği ile kabul edildi.