MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Büyükşehir Meclisi'nde 'antikor testi'  tartışması Millet İttifakı'nda çatlak!
Yerel Yönetimler
10 Mart 2021 Çarşamba 20:48

Büyükşehir Meclisi'nde 'antikor testi' tartışması Millet İttifakı'nda çatlak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında 'antikor testi' tartışması yaşandı. Belediyeye bağlı Eşrefpaşa Hastanesi'nde kentteki sağlıkçılara antikor testi yapılması önerisine İYİ Parti ve Cumhur İttifakı üyeleri ret oyu verirken, CHP'li Meclis Üyelerinin oyları sonrası madde oyçokluğu ile meclisten geçirildi.

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı ikinci olağan birleşimi Başkan Tunç Soyer’in yokluğunda Başkan Vekili Mustafa Özuslu’nun yönetiminde yapıldı.

Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılan toplantıda, korona virüs salgını sürecinde uygulanan aşının etkinliğini değerlendirmek için antikor testi alınarak Eşrefpaşa Hastanesi aracılığı ile sağlık çalışanlarına uygulanmasına ilişkin önerge tartışmalara neden oldu.

İYİ Parti ve Cumhur İttifakı önergeye ret oyu verirken, önerge CHP’li meclis üyelerinin oyları sonrası oy çokluğu ile meclisten geçirildi.

Korona virüs salgını sürecinde uygulanan aşının etkinliğini değerlendirmek için uygulanan Anti Spike Antikor Kantitatif Testi, yaklaşan Tıp Bayramı vesilesi ile ilimizdeki aşı uygulaması yapılmış tüm sağlık emekçilerine, İBB Eşrefpaşa Hastanesi aracılığı ile hediye edilerek, kendilerine verilen önem bir kez daha vurgulamak istenilmekte olup; Anti Spike Antikor Kantitatif Testi'ne ait kitlerin satın alınarak, tetkikin İlimizdeki aşı uygulaması yapılmış tüm sağlık emekçilerine ücretsiz olarak yapılabilmesi konusu meclise gelmeden önce Plan ve Bütçe Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonu’nca görüşüldü. Konuyla ilgili Plan ve Bütçe Komisyonumuzca “Komisyonumuzca alınacak bir karar olmayıp, İ.B.B. Eşrefpaşa Hastanesi bütçesi ile yapılmasında bir sakınca olmadığının” oybirliği ile uygun bulunduğuna, Çevre ve Sağlık Komisyonumuzca “Bilimsel olarak konunun yararı konusunda kesin bir görüş olmadığından, halk sağlığı açısından bazı kaygılar yaratabileceği düşünüldüğünden ve ilgili kurum görüşlerinin eksikliği” şeklindeki görüş doğrultusunda oybirliği ile uygun bulunmadığı raporu meclis gündemine sunuldu.

ÇALIŞKAN: BUNUN GÖREVLİSİ DEVLETTİR
Konuyla ilgili ilk sözü AK Partili meclis üyesi Erhan Çalışkan aldı. Önergede bir yanlışlık olduğunu öne süren Çalışkan, “Burada sanırım bir yanlışlık var. Oy birliğinde uygun bulunduğu söylüyor. İdaremiz bunu ücretsiz yapmak istiyor biz de bunun uygun olmadığını söylüyoruz. İdare bunu yapmak istiyorsa ve mevzuata uygunsa yapsın. Belediyemiz yapılan aşının değerlendirilmesine ilişkin otorite midir? Böyle bir yetki mi verilmiştir? Bunun pandemi ile ilgili kaynak ayrılmasına karşıyız. Böyle bir şeyin pandeminin tedavisine yönelik katkısı yok. Biz buna oy birliği demiyoruz bu yanlış bir karardır. İl Sağlık Müdürlüğü ile görüştünüz mü? Hayır. Soruyoruz, ‘Aranızda yazışma var mı?’ Yok. ‘Hastaneden bazı doktorlarca talep edildi’ deniliyor. Bunun üzerine milyonlarca lira para harcanır mı? Böyle bir şeyi kim kabul eder? Ben ölçülmek istenen aşının gönüllülerinden bir tanesiyim. Bunun görevlisi devlettir, İl Sağlık Müdürlüğü’dür, Sağlık Bakanlığı’dır. Bu bizim görevimiz değildir ve kamu zararıdır” dedi.


“Hangi aşı olursa olsun, bizim ülkemizde uygulanan Çin aşısının etkinliği test edilmiş ve kabul edilmiş, ruhsatlandırılıp vatandaşımızın kullanımını sunulmuştur” diyerek açıklamalarda bulunan Başkan Vekili Özuslu ise, “Eşrefpaşa Hastanesi’nin meclisimize addettirdiği bu konuda herhangi bir aşının etkinliğini test etmesi gibi bir şey olamaz. Aşının etkinliği ancak Faz 1, 2 , 3 aşamalarında yapılan çalışmalarla mümkündür. Böyle bir cümle kullanılarak başladığı için bunu düzeltmek lazım” açıklamalarında bulundu.

KÖKKILINÇ: HASTANENİN TAKDİRİDİR
Konunun Plan ve Bütçe Komisyonu’nun aldığı görüşe göre oylanmasını gündeme getirdiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, şu ifadeleri kullandı: “Eşrefpaşa Hastanesi Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bir hastane. Kendi yarattığı bir aşı da söz konusu değil. Aşılama ikinci dozları tamamlanmış sağlık personelinin teste alınarak antikor aramasını amaçlar. Bir sponsor katkısıyla yapılacak bir uygulama. Kovid başından bu yana bir bilim kurulumuz var. Onların da tavsiyeleriyle, alınmış bir karar. Biz sadece bunu belediye yetkisinde olmadığı Eşrefpaşa Hastanesi’nin takdiri olduğu konusudur. Yani meclis bununla ilgili bir karar almıyor. Biz de bunda Plan ve Bütçe Komisyonu’nundan çıkan görüşe uygun olarak karar alınsın.”

HIZAL: ZİNCİRİN DIŞINDA KALDI
Önergede neyin oylanıp neyin oylanmayacağı konusunda tereddütler olduğunu belirten AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal ise, konuşmasında Eşrefpaşa Hastanesi’ne yönelik eleştirilerde bulundu. Hastanede şu anda 76 uzman hekimin görev aldığını belirten Hızal, kurumun pandemi döneminde zincirin dışında kaldığını ifade etti. Bunun sebebinin Sağlık Bakanlığı olmadığının da altını çizen Hızal, “150 yataklı bir hastanede sayı üç. Aşılama sayısı da yaklaşık 25 ila 30 civarında. Evet, kendi bütçesiyle yapabilir. Ancak bir aşının sonrasındaki etkinliğini teste edecek kurum ne İzmir Büyükşehir Belediyesi ne de Eşrefpaşa Hastanesi’dir. Şimdi çıkıp aşının etkinliğini test edecek bir hastaneden bahsediliyor. Dünyada ilk kez bir aşılama faaliyeti yapılmıyor. Daha önce böyle bir çalışma yapılmamıştı. Kaldı ki bu konuda Sağlık Bakanlığı bünyesinde ortaya çıkmış bir bilim kurulu var. İzmir’de bir bilim kurulu kurulmuş olması bakanlık dışında alınan kararlardan farklı bir karar alacağı anlamına gelmez. Dolayısıyla burada tartışma iki yönlü; İzmir Büyükşehir Meclisi’nin bu yönde bir karar alamayacağı yönünde hem fikiriz. Ayrıca İBB bünyesinde bir hastanenin ister sponsorla ister kendi bütçesiyle yapması tartışılmaz” dedi.

‘SANKİ CAYIR CAYIR ÇALIŞMIŞ…’
“Bu çalışma yapılacağına yıllık 90 milyon bütçe ayırdığınız hastanenin durumunu düzeltin” diyerek açıklamalarını sürdüren Hızal, “Başhekimlik bir karar alıyor bundan İl Sağlık Müdürlüğü’nün Bakanlığın haberi yok. Bilimsel bir gerçekliği yok. Hatırlarsınız bir imar meselesinde bu meclis çevre, sağlık komisyonunun kararı konusunda karar almıştı. Aslında bu imar komisyonun konusu ama art niyetli olarak oylama yapıyor. Sağlığı ilgilendiren bir konu, üç tabip var. Bir karar veriliyor, bilimsellikten uzak deniliyor ama biz çıkıyoruz yine yapılabilmesi adına bir karar veriyoruz. Bu doğru bir karar değil. Bunun mecliste tartışılması bile doğru değil. Sanki Eşrefpaşa Hastanesi her şeyi yapmış, bütün sorumluluklarını yerine getirmiş, diğer hastanelerdeki gibi cayır cayır çalışmış. Olacak iş değil” diye konuştu.

SEVİNÇ: MANTIĞIMIZ ALMIYOR!
Belediye meclisinin yetkisinde olmayan bir konunun gündeme taşındığını belirten İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç de, “Gündemimizde olsa bile oylanamayacak bir konu. Burada gerekiyorsa hastanemiz kendi bütçesiyle çalışma yapsın. Meclisimiz de bu konuda mağdur olmasın” dedi.


“Bu aşıların tüm güvenilirliği çok güçlü düzeyde laboratuvar testlerinden geçiyor” diyen MHP Meclis Üyesi Hakan Şimşek de, şu ifadeleri kullandı: “Bunun için 100 milyonlarca Euro harcama yapılıyor. Benim anlayamadığım ya da İzmirliler’in anlaması gereken bu aşılar öncelikle sağlık personeli tarafından yapıldı. Büyükşehir’in sahibi olduğu bir hastanenin bu aşının ne kadar antikor üreteceğini araştırması ne kadar doğru. Böyle bir konuda harcama yapılmasının biraz popülist olma yönü ağır basıyor. Ne yetkimiz var ne de Büyükşehir Meclisi’nde geçmesi gereken bir konu. Bu kadar uzman aşı çalışması konusunda çalışma yapsaydı bütün bütçesini bu konuda kullansın derdik. Ancak mevcut aşının ne kadar antikor kullanılması için çalışma yapılmasını mantığımız almıyor.”

‘YIPRATILACAK MESELE YOK’
Eleştiriler üzerine İzmir’de uzun süredir yapımı devam eden iki şehir hastanesini hatırlatan Kökkılınç, “Birçok yapı var İzmir Eşrefpaşa Hastanesi’ne kadar... Eşrefpaşa Hastanesi her zaman Sağlık Bakanlığı’ndan takdir almış ve genelgeler çerçevesinde hareket etmiş bir hastanedir. Bu kadar yıpratılacak mesele yok. Eşrefpaşa Hastanesi vatandaşa hizmet odaklı çalışıyor. Pandeminin başında maske yoktu İzmir Büyükşehir Belediyesi üretti, herkese gönderdi. İzmir Eşrefpaşa Hastanesi Sağlık Bakanlığı’nın denetiminde. Bugün hangi kurum bağlı olduğu kurumun tersine hareket yapabilir? Bunun siyaset malzemesi yapılmasına gerek yok. Sağlığın söz konusu olduğu bir yerde bu kadar kesin konuşulmasına gerek yok” dedi.

ÇAĞLAYAN: BİLİM KURULU İLE GÖRÜŞÜLMELİ
Önerge ile ilgili bir söz de CHP’li meclis üyesi ve İzmir’in tanınmış doktorlarından Prof. Dr. Suat Çağlayan aldı. Konuyla ilgili görüşlerini Başkan Soyer’e de ilettiklerini belirten Çağlayan, “Her iki partiden arkadaşlarımız bu görüşleri tartıştık. Hekimler aynı görüşü paylaştık. Burada belediyenin bir bilim kurulu var. Bugüne kadar büyük işler yapmış. En son da Sayın Başkan’a bu öneriyle gelmişler. Biz öyle bir şey yapalım ki hem de sağlık çalışanlarının işine yarasın. Bana göre çok yanlış bir önerge. ‘Antikor yüksek çıkarsa bu korunuyor ya da korunmuyor demek değil’ denildi. Sayın Başkan çok saygı duyduğu bilim kurulunun önerisini kabul etmiş. Bu konuşmalar yapıldıktan sonra plan bütçenin önerisi doğrultusunda onaylandıktan sonra çoğu düşüncenize hak veriyorum yalnız bunu bilim kurulu ile tartışmanız lazım dedi. Bu da doğrudur. Bilim kuruluna benim de soracağım sorular var. Bunu bilim kurulu ile tartıştıktan sonra asıl kararın verileceğini öğrendik. Biz bu konuya çok iyi çalıştık ve oy birliği ile karar verdik. Ancak bilim kuruluna da konuşmak lazım” ifadelerini kullandı.

KÖKLÜ: KARARIMIZ AÇIK VE NET
Aldıkları kararın açık ve net olduğunu belirten Plan Bütçe Komisyon Başkanı Bülent Köklü, “Bu bizim alacağımız bir karar değil. Kendi bütçeleri var, harcamalarını isterlerse kendileri yapabilir. Konunun öteki tarafını meclis üyelerimiz açıkça ifade ettiler ama biz Plan ve Bütçe Komisyonuyuz. Yani işin sağlık boyutunda değiliz. Burada yapılacak testin doğru ya da yanlış olduğu ayrı bir konudur. Sonuçta bize gelmiş ve biz konunun bize gelmemesi gerektiği ve kendilerinin yapacağını belirttik. Toplamda 72 kişinin çalıştığı ve ilk etapta 30 kişiye yapılacağı söyleniyor. Biz Plan Bütçe Komisyonuyuz. Aldığımız karar da çok net” dedi.

“İZMİR’İN GÜNDEMİNDEN ÇIKMALI”
Tartışmanın amacının popülizm yapmak olmadığının altını çizen Hızal, “Biz burada popülizm yapmıyoruz. Bunun üzerinden bir tartışma da yapmıyoruz. Önümüzde meclis üyelerine gelmiş bir yazı. Mustafa Tunç Soyer tarafından Eşrefpaşa Hastanesi’ne bir yazu gitmiş. ‘İlgili testi pek çok sağlık çalışanı kendi imkanlarıyla yapmaya çalışmaktadır.’ Sanki bu testi yapmak zorunda, zorunda olduğu gibi Sağlık Bakanlığı da yapmıyor İzmir Büyükşehir Belediyesi elini taşın altına sokuyor. Bu önerge çıksaydı hepimiz eminiz ki ‘Tıp Bayramı’nda sağlıkçılara müjde’ denilecekti. Bilimsellikten uzak olan bu konuyu İzmir Büyükşehir Belediyesi yapmamalı, yetkimiz de yok. Bunu İzmir’in gündemin çıkarmamız gerekiyor. Popülizm tam da bu” açıklamalarında bulundu.

‘BİLİM DENEYLERDEN YOLA ÇIKAR’
Son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin göreve geldiğinden beri katılımcı demokrasiyi önemsediği vurgusunu yapan CHP’li Kökkılınç, “Bu birlikte çalışmak demek. Bilim kurulu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne görüşlerini aktarmış. Konu meclise geldiğinde Çevre ve Sağlık Komisyonu görüşünü belirtmiş. Birlikte karşılıklı görüş alışverişi yapılacak. Ama yapılır, yapılmaz göreceğiz. Antikor testi de ne zararı var, göreceğiz. Bilim de deneylerden yola çıkan bir şey. Bırakalım Eşrefpaşa Hastanesi bu anlamda dilediği gibi yapsın” diye konuştu.

İYİ Parti ve Cumhur İttifakı önergeye ret oyu verirken, önerge CHP’li meclis üyelerinin oyları sonrası oy çokluğu ile meclisten geçirildi.

KAHVECİLERE NAKDİ DESTEK
Oturumda, koronavirüs salgınıyla mücadelede alınan tedbirler kapsamında uzun süre faaliyetlerine ara verilen kahvehaneci esnafına bin 250 lira nakdi yardım yapılması hususu gündeme getirildi.
İlgili önerge gündemde, “İzmir Kahveciler Odası'nın 03/03/2021 tarihli ve 82042 sayılı dilekçesine konu, 20/11/2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı genelgesi ile işyerlerinin kapatıldığı ve birçok esnafın zarar görmesi nedeniyle Belediyemizce nakdi yardım yapılması talep edilmiş olup; 699 esnafımızın her birinin adına 1.250,00 TL nakdi yardım yapılması ve yapılacak bu desteğin Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı Sosyal Yardımlar Şube Müdürlüğüne ait ilgili bütçe kodundan karşılanması hususlarının görüşülmesi” ifadeleriyle yer aldı.

Önerge, ‘Acil’ kaydıyla Bütçe, Hukuk ve Esnaf komisyonlarına havale edildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir