GERÇEKİZMİR – İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ekim ayı ilk olağan birleşimi Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.
Toplam 28 önergenin komisyonlardan geldiği şekilde oy birliğiyle kabul edildiği oturumda gündem dışı bölümde yaşanan Bayraklı Şehir Hastanesi ve kooperatif modeli tartışmaları öne çıktı.
AYDIN’DAN ŞEHİR HASTANESİ ÇIKIŞI: NE ZAMAN AÇILACAK?
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın AK Parti cephesinden gelen Nif Çayı eleştirisine, “Bu zaman zaman gündeme gelen bir konu. Nif Çayı’nın temizliği ile ilgili sorumluluk DSİ’ye aittir. İşletmelerin atıkları ve arıtma sistemlerinin doğru çalışması hakkındaki sorumluluk da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne aittir” sözleriyle yanıt verip Kemalpaşa-Sütçüler Köprüsü için de “Şuan montaj sorunu çözümlendi, 10 gün içerisinde kirişler köprü yerine götürülecek, 2 ay içinde asfalt dahil açılması planlanıyor” bilgilendirmesini yaparken, Bayraklı Şehir Hastanesi çıkışına imza attı. Yılan hikayesine dönen süreci özetleyen CHP Grup Başkanvekili Aydın, “İzmir halkı olarak şunu soruyoruz, Bayraklı Şehir Hastanesi ne zaman açılacak?” mesajını verdi. Aydın, “Bayraklı Şehir Hastanesi yine açılamadı ve bir kez daha ertelendi. Temeli 2013 yılında atıldı ve 30 ayda biteceği söylendi, sonra 36 aya çıktı. Bu inşaatla ilgili olarak 2015 yılında ikinci kez temel atılıyor ve bu törene Sayın Cumhurbaşkanı da katılıyor. Merkezi iktidarın İzmir’e verdiği 2011 yılı seçim vaadi bu hastane. İki kez temeli atılan hastanenin finansmanı 2016 yılında bulundu. Yani finansmanı bulunmadan temeli atılmıştı. Daha sonra açılışın 2018’de yapılacağı söylendi. Neden söylendi? Malum seçim vardı yine. Bu kez 2019’da da bir yerel seçim vardı, yine açılacağı söylendi ve yine olmadı. Daha sonra Sayın Bakan Fahrettin Koca 31 Mayıs 2020’de açılacağını söyledi, yine açılmadı. Ardından dönemin İl Başkanı Kerem Ali Sürekli 29 Ekim 2021 tarihinde açılacağını söyledi, o tarihte de açılamadı. Daha sonra 17 Şubat 2022 ve 14 Mart 2023’te açılacağı söylendi, yine olmadı. Ve son olarak 27 Eylül’de Sayın Cumhurbaşkanı’nın İzmir programı kapsamında açılacağı söylendi ve yine olmadı. 7 kez açılacağı söylenen hastane bir türlü açılamadı. Yaklaşık 6 ay önce hastanenin açılmasına saatler kaldığına dair haberler var. Şimdi İzmir halkı adına sormak istiyoruz? Bu inşaatın gerçek temel atma tarihi nedir? İnşaatın süresi 30 ayda mı 36 ayda mı bitecek ve bu süreyi hangi tarihten başlatacağız? İşletme süresi 20 yıl mı 25 yıl mı? Ve daha da önemlisi 1.6 milyara mal olacağı söylenen şehir hastanesi bugün ne kadara mal oluyor ve bu işletecek şirketin işletme süresi ne zaman başlayacak? Devletin cebinden 5 kuruş para çıkmadığını söylüyorlar, demek ki gecikmenin sorumlusu ilgili şirket. O halde bu gecikme süresinin işletme süresinden düşülmesi bekliyor. Bu konuda bir açıklama bekleriz. İzmir halkı olarak şunu soruyoruz, Bayraklı Şehir Hastanesi ne zaman açılacak?” diye konuştu.
YILDIZ: GECİKMENİN NEDENİ TEKNİK SÜREÇLER
Aydın’ın çıkışı sonrası söz alan AK Parti Sözcüsü Hakan Yıldız, “Kendisinin şehir hastanesi merakını hayranlıkla izledim. AK Parti’nin böyle devasa projelerini takip ediyor olması Opera Binası bitiremeyen, tünelleri açamayan, battı-çıktılardan bir tane yapamayan, kooperatifleri eline yüzüne bulaştıran bir belediye anlayışının grup başkanvekili açısından önemli bir ders niteliğindedir diye düşünüyorum. 700 bin metrekarelik bir inşaat, bölüm bölüm bitirilen… 1 milyar euronun üzerinden bir bütçeyle hastane açılır bir noktaya gelmiştir. Gecikmenin nedeni tamamen içerisindeki teknik süreçlerle, testlerle ilgili… Bitmediğinden, tamamlanmadığından değil. Bu kadar büyük projeyi keşke Büyükşehir Belediyemiz de bitirse de biz de bu gecikmeleri saygıyla karşılasak” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise, “Bu eleştiriler bizleri aslında mutlu ediyor. Çünkü pandemi döneminde ‘Biz şehir hastanelerine karşıyız, yaptırmayacağız’ diyen muhalefetin şimdi ne zaman açılacağını sorması bizleri mutlu ediyor” dedi.
Öte yandan oturumda AK Parti sıralarından yine kooperatif modeli çıkışı geldi. AK Partili Yıldız ve Boztepe CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun City Construction adlı inşaat şirketinin kurucularından olduğunu ve iş yeri adresiyle şirketin adresinin aynı olduğunu iddia ederek, devir protokolünde hukuksuzluk olduğunu ve kooperatif modeliyle Çiğli ve Örnekköy’de şirket tarafından yapılan inşaatlarda ciddi sorunlar olduğunu dile getirdi.
HIZAL: YAZIKLAR OLSUN!
AK Parti Grup Başkanvekili Hızal da konuyla ilgili konuşmasında, “’Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Bey tarafından yapılmış resmi bir yazı var. Devam eden yapım etapları kapsamında herhangi bir alt taşeron onayı ve devir işlemi tesis edilmemiş olup…’ diye… Biz bu yazıdan şunu anlıyoruz bu etaplarda İZBETON’un dışında herhangi kurum, kuruluş ve kişinin faaliyet göstermemesi lazım. Ama biz biliyoruz ki kaçak yollarla oraya girmiş kooperatifler ve şirketler var. Gayri yasal yollarla girmiş. Bunları buraya sokan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer. ‘Türkiye’ye örnek bir model ortaya koyduk’ diyor. O kadar örnek olmuş ki İzmir’in dışında bu modeli örneklemeye çalışan kişiler de var. Ben Şenol Aslanoğlu ile ilgili eleştiri yaptığımda siyasi bir eleştiri değil, kooperatif üzerinden yapıyorum. City Construction kime ait olduğunu, hangi işleri yaptığını biliyoruz. Gaziemir’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na attırdığınız bir inşaat var. ‘Bu inşaat İzmir Büyükşehir Belediyesi güvencesi altında’ dediniz. 36 ayda bitireceğinizi de söylediniz. Üyelerden 178 milyon lira para toplanmış. Para nerede? Yok! Daire nerede? Yok! Tam organize işler! Seviye yüzde 4. Serdar Deniz adlı bir vatandaş kurmuş. Serdar Deniz kim? CHP Milletvekili Mahir Polat’ın danışmanı. Yanında Ümit Erkol var. CHP Ankara İl Başkanı kendisi… Bunlar tesadüf değil mi? O kadar örnek oldunuz ki Ümir Erkol Çankaya’dan geldi İzmir’in kentsel dönüşüm sorununu çözmeye… Kim çağırdı? Elbette ki Tunç Soyer çağırdı. Çünkü bu belediyenin başkanı o! Ümit Erkol yetmedi, oğlu geliyor. Fırat Erkol… O da İmece Yapı Kooperatifi, Çiğli… İzmirliler konut yapılsın diye verdiğimiz yüz milyonlarca liralık arsanın üzerine konmaya Londra’dan geliyor. Bir de şirket kuruyor. 2023 yılında kurulmuş şirkete iş verilmiş. Uzundere’deki işi vermişler. Neresinden tutsanız sakatlık! Narlıdere Metrosu’nu eleştiririz, ama biter, Çiğli Tramvayı’nı eleştiririz biter ama bu bambaşka bir şey! Yazıklar olsun!” ifadelerini kullandı.
ÖNAL: VATANDAŞ SORMUYOR, ÖZGÜR BEY SORUYOR!
CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal, Hızal’a verdiği yanıtta, “Bence yine sapla samanı karıştırıyorlar. Konuyu uzatmaya gerek yok. Kooperatif 1 kişinin tasarrufunda olan bir şey değil. Kooperatif dediğiniz bir oluşum. Oradaki 500 arsa sahibiyle 500 kişiyi bir araya getirip 1000 adet daire üretiliyor. Parası vatandaşlardan geliyor. Bu vatandaşlar bu kadar sözleşme okuyup bunları akıl edemiyor mu ki hiç biri itiraz etmiyor? Yönetemediğiniz ekonomi neticesinde bu paralara bu inşaatlar yapılamayacak. Engelliyorsunuz sonra gecikince de ‘Biz söylemiştik’ diyorsunuz. Bu paraları veren vatandaşlardan hiçbir itiraz gelmiyor, sadece Özgür Bey’den geliyor. Bu şirket TOKİ’nin altında maliyetle iş yapıyor. Bunlar vurgun yapıyorsa TOKİ ne yapıyor. Tespit ettiğiniz bir sorun varsa beraber gidelim üzerine… Bunu söylemiyorlar ama sürekli ‘Burada neler oluyor?’…” dedi.
ÖZUSLU’DAN AÇIKLAMA
Önal’ın ardından söz alan Başkanvekili Özuslu, “Tutanaklara baktım, aynı şeyler aynı şekilde söylenip duruyor. Bunun konuşulma ihtiyacının gündem dışı bölümde önemli bir yer iştikal etmesinden söz ediyorum. Bir gündem olarak konuşulduğu için ve cevap verilmesi gerektiğini için uzuyor. Belki de sadece bu gündemle sadece grup başkanvekilleriyle özel bir oturum yapmamız gerekir. İzmir halkı zaten bizi izliyor, yeterince fikre varmıştır” ifadelerini kullandı.
AYDIN: SÖZLEŞMENİN HÜKMÜNÜ YANLIŞ YORUMLUYORSUNUZ
AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan’ın kooperatiflerin üye seçiminin ardından seçimli genel kurul yapmamasını eleştirdiği konuşmasının ardından tüm çıkışlara toplu yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Kooperatiflerde her üyenin 1 oyu vardır, söz hakkı vardır, bu yüzden eşitlikçidir. Bunun yanı sıra her üyenin idareden belli belgeleri isteme yetkisi vardır. ‘Genel kurul’ yapsın diyorsunuz, biz mi yapalım bunu? Her mecliste bu eleştirilere yanıt veriyorum. Verdiğim cevabı beğenmeyebilirsiniz ama ‘Cevap vermiyor’ denmez. Sözleşmenin hükmünü yanlış yorumluyorsunuz. Yanlış yorumladığınız için de yanlış sonuca varıyorsunuz. Bunu anlatıyorum. Bu sizin tercihiniz” açıklamasını yaptı.