GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı olağan üçüncü oturumu Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda aday adaylığı sürecinde yaşanan istifalar nedeniyle ilgili komisyonlarda kalan sürede görev yapacak isimler seçilirken, Uzundere’de yer alan Büyükşehir’e ait konutların bir bölümünün satışına karar verilmesinin gölgesinde ‘depremzedelere öncelik’ önergesi de tartışma konusu oldu.
Milletvekilliği aday adaylığı için meclisteki görevlerinden istifa eden CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, MHP Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin, AK Parti Meclis Üyesi Dilek Yıldız Büyükdağ, AK Parti’den İYİ Parti’ye transfer olan Fikret Mısırlı’nın görev yaptıkları komisyonlarda yerlerine gelen isimler belli oldu.
Şahin’in istifası ile boşalan MHP Grup Başkan Vekilliği görevine Bergama Meclis Üyesi Cüneyt Umutlu gelirken, komisyonlardaki dağılım ise şöyle oldu: Plan ve Bütçe Komisyonu’na Mısırlı yerine AK Partili Baran, Sokak Hayvanları Koruma Komisyonu’na Mısırlı yerine AK Partili Ertuğrul Akgün, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’na Kökkılınç yerine CHP’li Kazanoğlu, Aile ve Çocuk Komisyonu’nda Kökkılınç ve Büyükdağ’dan boşalan koltuklara CHP’li İlhan Dal ile AK Partili Çile Özkul, Ulaşım Komisyonu’na Şahin yerine AK Parti grup Sözcüsü Hakan Şimşek, Deprem ve Afet Komisyonu’na Şahin yerine Ak Partili Barış Bükülmez, Turizm ve Fuarcılık Komisyonu’na Şahin’in yerine MHP’nin yeni Grup Başkan Vekili Umutlu ve Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu’na yine Şahin’in yerine Ak Parti Grup Sözcüsü Hakan Şimşek seçildi.
UZUNDERE’DE ‘DEPREMZEDELERE ÖNCELİK’ TARTIŞMASI
Oturumda Büyükşehir Belediyesi’ne ait Uzundere’deki konutların bir kısmının satışa çıkarılması kararının gölgesinde, depremzedelere öncelik verilmesine yönelik önerge de gündeme geldi. Önerge komisyonlardan geldiği şekliyle oy çokluğuyla reddedilirken, Cumhur İttifakı cephesinden gelen itiraz ve eleştirileri CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın yanıtladı. Aydın konuyla ilgili açıklamasında, “Bu önerge daha önce de gündeme gelmişti ve Sayın Başkan Tunç Soyer de önergenin temelde mantığını kabullendiğini, bu kon utların öncelikle depremzede vatandaşlara satılmasında yarar olduğunu, bununla ilgili mevzuat sorunu yaşadığımızı, bunu aşmaya çalışacağımızı ve ilgili araştırmayı yapacağımızı söyleyerek bu önerge reddedilmişti. Geçtiğimiz yıllarda 7061 sayılı Torba Kanun olarak adlandırılan bir kanunla bazı kanunlarda değişiklik yapıldı ve 4706 sayılı hazineye ait taşınmaz malların değerlendirilmesi hakkındaki kanunda bir değişiklik yapıldı. Özetle kamudaki lojmanların satılması ile ilgili düzenlemeden bahsediyorum. Orada da merkezi hükümet aynı sıkıntıyı yaşadı, hükümet bu lojmanların öncelikle içinde oturanlara satılması fikrindeydi siyaseten. Bu doğru da bir yaklaşımdı ama mevzuat buna el vermediği için çünkü bu konutların da devlet ihale kanununa göre satılması gerekiyordu. Bir yasal değişiklik yaparak yine ihaleye çıkmasını sonucunda oluşan rakamın belli bir oranında indirilmiş haliyle içinde oturan kamu görevlisine teklif edilmesini o kabul etmediği takdirde ihaleyi alana satılması gibi bir formül üretti. Doğru da bir formüldü işe de yaradı. Ama bizim burada önerge konusu olan durumda böyle bir düzenleme yok. O yüzden bizim kamuya ait bir taşınmazı devlet ihale kanunları dışında bir yolla satmamız mümkün olmadığı gibi bu satış sırasında belirli şartlar koyarak bu ihaleye herkesin girmesini önleyecek belirli ön koşullar koymamız da mevzuat açısından mümkün değil. Bu ihaleye ancak şu tarihli depremde mağdur olanlar girebilir deyip bir düzenleme yapmamız meclis olarak yetkimizde olan bir konu değil. Buradaki sıkıntı bundan kaynaklanmaktadır. Biz şimdi bu yerin satılmasına ilişkin bir önerge kabul ediyoruz ve bu önerge sonunda bu yerin satışı söz konusu olacaktır. İhale mevzuatı bize sınırlı sayıda bir alıcı imkanı tanımadığı için bu durumla karşı karşıyayız. Yoksa fikren uzak değiliz ama elimizdeki düzenleme bunu gerektiriyor” dedi.