Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin temellerinden kabul edilen cinsiyet eşitliğinin yerel yönetim gücü ile kent kültürüne yansımasını sağlamayı amaçlayan Personel Geliştirme (PERGEL) Projesi'nin tanıtımı, Kültürpark İzmir Sanat binasının önünde yapıldı. Tanıtım toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Barış Karcı ve belediyede çalışan kadın personel katıldı.
Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'in bir kadın şehri olduğunu ifade ederek. “Bu şehirde kadınların Türkiye'nin başka yerlerine göre daha özgür olduğunu gibi şeyleri söylememe gerek yok. Siz zaten içinde yaşıyorsunuz, biliyorsunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadınlara özellikle alan açmak, daha çok kadını istihdam etmek, Büyükşehir Belediyesi içinde yönetici kadrolara gelmelerini sağlamak gibi bir öncelik de taşıyor. İrademiz bu yönde. Daha önce kadın istihdam etmediğimiz alanlarda kadın istihdam etmeye başladık” dedi.
Size inanıyorum
Kadınların örgütlenmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Tunç Soyer, “Bütün mesele sizin kendi iç örgütlülüğünüzü güçlendirmekten geçiyor. Siz sendika, parti gibi kurumların dışında çok daha sivil bir şekilde örgütlenebilirsiniz. Hem mesleki hem kişisel donanımınızı pekiştirecek ve aranızdaki iletişimi güçlendirecek bir yapıdan bahsediyorum. Pergel'in mümkün olduğu kadar geniş açılmasını, yere sağlam basmasını temenni ediyorum. Bu konuda atacağınız her adımda sonuna kadar yanınızda olacağım. Size inanıyorum. Sizin önünüzü açmak için, toplumda sözünüzün daha çok geçmesi için, dinlenmeni için elimden ne geliyorsa yapmaya çalışacağım. İzmir'de yapamazsak Türkiye'nin hiçbir yerinde yapamayız. Yaparsanız da siz yaparsınız. Ben sadece destek olmak konusunda açık çek veriyorum. Sonuna kadar yanınızda olacağım” diye konuştu.
PERGEL nedir?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki kadın çalışanlar için geliştirilen proje ile kadın personelin mesleki ve kişisel alanlardaki gelişimlerinin sağlanması, kurum içinde kadın-erkek çalışanlar arasındaki makasın kapatılması ve eşitlikçilik ivmesinin kentimizin her noktasına yansıtılması amaçlanıyor. Proje kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik stratejiler kapsamında insan kaynaklarında ve insan kaynaklarının planlanmasında eşitlikçi yaklaşımın belirlenmesine, kadınların ihtiyaçlarına yönelik yerel hizmetlerin sağlanmasına, aile ve iş yaşamının uyumlulaştırılmasına, yetkinlik ve eşitlik çerçevesinde kariyer planlamasının yapılmasına öncelik veriliyor. Proje kapsamında kadınların talepleri doğrultusunda güçlendirilmelerine dönük eğitim programları düzenlenecek ve geliştirilecek cep telefonu uygulaması ile söz konusu eğitimler interaktif biçimde katılımcıların kullanımına sunulacak. Uygulama ile programın güçlendirilmesi için katılımcılara anketler uygulanacak ve programın yenilikçi yapısı sürekli güncellenecek.