GERÇEKİZMİR - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grubu tarafından düzenlenen 27. Dönem 5. Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı için geldiği İzmir’de, Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden İzDoğa tarafından Konak’ta kurulan İzDönüşüm Tesisi’nin açılış törenine katıldı. Törende konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, tesisin hizmete kazandırılmasından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür etti ve “Ben 5’li çetelerin adamı değilim, ben baronların adamı değilim. Ben sizin yanınızdayım, alın teri dökenlerin yanındayım” ifadelerini kullandı.
BEN BEŞLİ ÇETELERİN ADAMI DEĞİLİM
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, tören alanında bulunan atık toplayıcılara seslenerek, “Projenin birinci bölümünü Tunç Başkanımız açıkladı. İkinci bölümü yani filmi benim gündemimde olan konu. Büyük kentte yaşayanlar şunu görür. Bir çekçek vardır, çöplerde plastik toplar, günün 24 saati çalışır ama sigortası, iş güvencesi yoktur. Aile yaşamı bile tehlikededir. Bu insanlara hep sahip çıkmak istemişimdir. Onların da haklarının olması lazım. Kazanmalar lazım. Yarın yaşlanacak bu insanlar sosyal güvenlikleri lazım. Onların toplumda onurlu bir birey olarak yaşaması gerekiyor. Burası eski bir tesis. Tunç Başkan burayı önce satın aldı, yatırım yaptı. Sonra çöp getiren, karton getiren pek çok insanın bir güvencesinin olması lazım. Belediye dediğimiz o beldede yaşayan her yurttaşın hakkını teslim eden kurum demektir. Bizim çöp diye attığımız birçok şeyin aslında servet olduğunu tüm dünya biliyor. Ben 5’li çetelerin adamı değilim, ben baronların adamı değilim. Ben sizin yanınızdayım, alın teri dökenlerin yanındayım. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği düzeni Türkiye genelinde inşa edeceğiz, etmek zorundayız” dedi.
CHP LİDERİ’NDEN SOYER’E TEŞEKKÜR
“Bu ülkeye herkesin karnı doyduğu zaman huzur gelir” diyen CHP Lideri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fakirin ezildiği bir ekonomik düzeni asla kabul etmiyoruz. Sosyal devlet dediğiniz işin temelinde herkesin karnının doyması lazım. Aksi halde o devlet sosyal devlet olmaz. Bunun mücadelesini veriyoruz. tunç betin bu attığı adım son derece değerlidir. Evlatlarınız sizden beklentileri var elbette tablet cep telefonu isteyecekler. Daha iyi bir yaşam isteyecekler. Bu tesis yeniden alınıp inşa edilmenin ötesinde bir anlayışı da yeniden inşa ettiği için önemlidir. Sizleri burada huzur içinde görmek elbette ki belediye başkanımızın da hedeflerinden biridir. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği düzeni Türkiye genelinde inşa edeceğiz, etmek zorundayız. Bugün Neşet Ertaş’ın ölüm yıl dönümü Anadolu’nun yetiştirdiği bir değer... Hepimizin yüreğinde taht kuran bir halk ozanı. Onun yaşadığı dramlar hepimizin malumu ama giderken sazını, sözünü bıraktı. Bu topraklarda herkesin huzur içerisinde yaşamasını istedi. Büyükşehir belediye başkanıma yürekten teşekkür ederim zaten Avrupa ödülünü de alarak çalışmalarını taçlandırdı.”
BİR BETON YIĞINI DEĞİL...
Hizmete sokulan tesisin önemine vurgu yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı UCLG’nin iki yılda bir düzenlenen Kültür Zirvesi’ne geçtiğimiz yıl İzmir’de ev sahipliği yaptık. Dünyanın dört bir yanından liderlerin, yerel yöneticilerin, akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşlarının bir araya geldiği bu buluşmanın sonuç bildirisi olan ‘İzmir Deklarasyonu’ dünyadaki tüm yerel yönetimler için yeni bir kavram ortaya koydu: Döngüsel Kültür. Geleceğin döngüsel şehirlerini kurmada bir yol gösterici olan Döngüsel Kültür kavramı dört temel ilke üzerinden yükseliyor: Doğamızla uyum, birbirimizle uyum, geçmişimizle uyum ve gelecekle yani, değişimle uyum. Bu yaklaşımın özünde ‘uyum’ kelimesi yer alıyor. Çünkü İzmir’de uyum içinde ve adaletli bir kent yaşamı kurmak bizim temel önceliğimiz. Biz İzmir’i, doğanın döngülerinden koparılmış bir beton yığını değil, ekosistemin bir parçası olarak büyütüyoruz. Yeşil koridorlarla doğanın kente, kentlinin de doğaya nüfuz edebildiği, afetlere karşı dirençli ve belki de en önemlisi atık yönetimi planlanmış bir şehir için çalışıyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz İzDönüşüm Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisi işte bu doğrultuda attığımız çok önemli bir adım. Bu açılış, doğayla uyumlu, döngüsel bir şehir olma hedefimiz için bir kilometre taşı” dedi.
ÇÖP KAVRAMINA SON VERİYORUZ
Tesisin kentteki 4 ilçenin atıklarının geri dönüşümünü sağlayacağını kaydeden Soyer, “Belediye şirketimiz İzDoğa ve İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığımız ortaklığıyla yürütülen İzDönüşüm projesine ilk olarak Buca, Karabağlar, Karşıyaka ve Narlıdere ilçelerimiz katıldı. Bu dört ilçemizde toplam 800 ambalaj atığı kutusu sıfır noktasında hizmet veriyor. Projemiz için büyükşehir belediyemizle omuz omuza hareket eden ilçe belediye başkanlarımıza bu vesileyle çok teşekkür ediyorum. 35 Milyon lira yatırımla açılışını gerçekleştirdiğimiz bu tesis, İzmir’in öncelikli olarak bu dört ilçesindeki atıkların geri dönüşümünü sağlayacak. Tesisimizin 420 tonluk kapasitesini tedricen devreye alarak İzmir’de geri dönüştürülen atık oranını yüzde 12’den yüzde 20’ye çıkarmayı hedefliyoruz. İzDönüşüm projemizle İzmir’de ‘çöp’ kavramına son veriyoruz. Atığı ekonomiye geri kazandırıyoruz. İzDönüşüm projemizin ekonomik ve ekolojik boyutu kadar, hepimizi gururlandıran toplumsal bir boyutu da var. Ayrıştırma işlemini gerçekleştirecek iş gücünü sağlamak amacıyla, sokak toplayıcısı kardeşlerimizi istihdam etmeye başladık. Onlara sadece iş olanağı sağlamıyor, aynı zamanda ömürleri boyunca çöpü karıştırma zorunluluğundan kurtarıyoruz. Daha iyi ekonomik şartlar, kalitesi yüksek bir yaşam ve sağlıklı iş koşulları sunuyoruz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken İzmir’den geleceğe umutla bakıyoruz. Biz, yaşamı iyi yönde dönüştürmekte kararlıyız. Biliyoruz ki, değişim bizim elimizde. Vatandaşlarımızın asli sorunlarını çözmek ve dünyayı daha iyi yönde değiştirmek için attığımız her adımda bizleri yalnız bırakmayan Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na sonsuz teşekkür ediyorum. Şunu bilmenizi isterim ki, her zaman ve her koşulda daha güçlü bir Türkiye inşa etme mücadelenizin yanındayız” ifadelerini kullandı.
İZMİR GENELİNE YAYILACAK
İzDönüşüm projesi kapsamında atık toplama araçlarıyla konut, kamu kurumu, hastane, market gibi birçok farklı alandan ambalaj atıkları kaynağından toplanıyor. Toplanan atıklar İzDönüşüm tesisine iletiliyor. Tesiste günlük kapasitesi 420 ton olan ambalaj atığı ayrıştırma parkuru bulunuyor. Burada ayrıştırılan atıklar geri dönüşüm halkasına dahil ediliyor. Proje ilk olarak 800 atık toplama kutusu dağıtılan Karşıyaka, Karabağlar, Buca ve Narlıdere’de başlatıldı. Atık toplama kutusu ve araç sayısının artırılmasıyla İzDönüşüm projesinin İzmir geneline yayılması hedefleniyor. Projeyle sokakta zor şartlar altında geçimlerini çöplerden sağlamaya çalışan vatandaşların daha insanî koşullarda istihdam edilmesine olanak sunuyor. Geçimlerini çöpten sağlayan yurttaşlar sigortalarının mesai saatlerinin ve izinlerinin olduğu bir sistemde, çok daha hijyenik koşullarda çalışıyorlar.