MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Büyükşehir'le masadaki sendikadan TİS sandığı: Ne sonuç çıktı?
Güncel
2 Haziran 2021 Çarşamba 17:32

Büyükşehir'le masadaki sendikadan TİS sandığı: Ne sonuç çıktı?

Büyükşehir Belediyesi ile TÜM BEL-SEN İzmir 1 nolu Şube arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 3'üncü oturumunun geride kalması sonrasında önemli bir gelişme yaşandı. Sendika tarafından oylama yapıldı ve sonucun yüzde 97 gibi oranla sözleşmenin kabul edilmesi yönünde çıktığı duyuruldu.
GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi ile KESK'e bağlı TÜM BEL-SEN İzmir 1 nolu Şube arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 3'üncü oturumunun geride kalması sonrasında önemli bir gelişme yaşandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katıldığı toplantının ardından yapılan bilgilendirmede önceki süreçlerde karara bağlanan maddeler olduğu belirtilmişti.

Ayrıca sonuç alınmayan maddeler de paylaşılırken sendikadan yapılan açıklamada, "Mali talepler dikkate alındığında yüzde 27 oranında bir iyileşmenin olacağı görülmektedir" ifadeleri kullanılmıştı.

Öte yandan, "Önümüzdeki günlerde büyük iş yerleri başta olmak üzere mümkün olduğunca çok iş yerinde sandık kurulacak olup gerekli duyuru yapılacaktır.  Bütün çalışma arkadaşlarımızı sürecin takipçisi olmaya davet ediyoruz" denilmişti.

Sandıkların kurulduğu ve seçimin yapıldığı sendika tarafından duyuruldu. Yüzde 97 gibi bir oranla toplu iş
sözleşmesinin kabul edilmesi yönünde karar çıktığı aktarıldı.

Sendikadan yapılan açıklama şu şekilde:
Değerli emekçiler,
2021 yılı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ulaşılan ve sizlere de duyurusunu yaptığımız teklifi, “Söz, yetki, karar emekçilerde” anlayışıyla iş yerlerinde sandık kurarak sizlerin oyuna sunduk. Pandemi kaynaklı esnek çalışma koşullarına rağmen oylamaya ciddi bir katılım oldu ve oy kullanan 2.681 emekçiden 2.604'ü “kabul”, 77’si ise “ret” oyu verdi. Bu sonuca göre emekçiler yüzde 97 gibi ezici bir çoğunlukla toplu iş sözleşmesi teklifinin kabul edilmesi yönünde görüş bildirdi.
Türkiye’ye Örnek Toplu Sözleşme
Yetkiyi tekrar aldığımız 2019 yılından itibaren mali haklar yönünden önemli kazanımlar elde ederken; regl izni, mobbing kurulu, babalık izni, aile içi şiddet maddesi gibi sosyal haklar yönünden de Türkiye’de örnek gösterilebilecek kazanımlar elde ettik.
2021 yılı toplu sözleşmesinde de emekten, emekçilerden yana bir sözleşme imzalayacak olmanın gururunu yaşıyoruz. Taleplerin toplanmasından itibaren, şeffaf bir şekilde ve tamamen emekçilerin iradesiyle yürüttüğümüz süreci yine sizlerin kararıyla sonlandırdık.
Önceki yıllardaki kazanımlarımıza ek olarak 2021 yılı toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonucu karara bağlanan konular şu şekilde:
Sosyal ve Diğer Haklar
Bir takvim yılı içerisinde kullanılan hastalık izin süresi (heyet raporu hariç) 30 güne çıkarıldı.
İBB, İZSU ve ESHOT Genel Müdürlüklerinde sendika görev alanına giren konuların ve TİS hükümlerinin uygulanması hususlarının 3 ayda 1 görüşüldüğü iş yeri kurulları kurulacak ve iş yeri kuruluna en az 2 sendika temsilcisi katılacak.
Eşi doğum yapan personele 657 sayılı Kanun’la verilen 10 günlük ücretli izne ek olarak 10 gün daha ücretli izin verilecek.
Belediyeye ait itfaiye ve ambulans araçlarının kasko sigorta giderlerinin belediye bütçesinin ilgili tertiplerinden karşılanacak.
Güvenlik personelinin maktu mesaisine ilişkin yürütülen farklı uygulamalar, eşitlik ilkesi gereği İBB, İZSU ve ESHOT’ta aynı şekilde uygulanacak.
Emzirme ve Bebek bakım odası, yapılmakta olan 3 ve 4 No’lu hollere de eklenecek.
İBB’de uygulanan fakat İZSU’daki uygulamada eksiklik olan Harcırah konusunda çalışma yapılacak.
Sosyal tesis yapımı için Dikili’de yer tahsisi yapılan alana dair, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden alınacak izinlerin  ardından çalışmalar tamamlanacak.
Grand Plaza A.Ş. tarafından işletilen Asansör, yapımı devam eden Yasemin Kafe ve İzmir Marina’da yapılacak tesislerden personelin indirimli faydalanması talebimize ilişkin konu ile ilgili çalışma yapılacak.
Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının açıldığı İZSU ve ESHOT’ta çalışmalar devam edecek. İBB’de ise İtfaiye ve Zabıta Dairesi Başkanlıkları için Ege Üniversitesi ile çalışmalar tamamlanarak 2021 yılı içerisinde, İdari kısımlar için ise 2022 yılında sınavın açılması sağlanacak.
Örnekköy Sosyal Yaşam Kampüsü’nde yemek hizmeti verilebilmesi için çalışmalar devam edecek ve 50’den fazla personelin bulunduğu iş yerlerinde yemek hizmetinin verilebilmesi için çalışmalar yapılacak. İZSU’da 50 ve üzeri personelin çalıştığı yerlerde yemek hizmeti alımı için ihale çalışmaları devam edecek.
Mali Haklar
Sosyal Denge Tazminatı 2.150 TL
1 Mayıs ikramiyesi 1.000 TL
29 Ekim ikramiyesi 1.000 TL
Aralık ayı yakacak yardımı 1.000 TL
Kurban Bayramı ikramiyesi 1.000 TL
Ramazan Bayramı ikramiyesi 1.000 TL olarak ödenecek.
SDT ve ikramiyeler aylara eşit olarak bölüştürüldüğünde, ortalama 2.567 TL yapmaktadır. Bu tutar, bir önceki sözleşmeye göre yüzde 27’lik bir artış demektir.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir