MENÜ
İzmir 23°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Büyükşehir meclisinde gündem ‘90 dakika’: Allah aşkına insanlarımıza söz verdik!
Yerel Yönetimler
14 Haziran 2024 Cuma 21:35

Büyükşehir meclisinde gündem ‘90 dakika’: Allah aşkına insanlarımıza söz verdik!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Haziran ayı 3. oturumunda ‘90 dakika’ tartışması yaşandı. AK Parti Grup Başkan Vekili Yıldız uygulamanın nasıl işleyeceğinin altının doldurulmadığını belirtirken Tugay, “Allah aşkına insanlarımız talep ediyor söz verdik. 2. defa getirdik. 3. defa da UKOME’ye getireceğiz. olmadı 35., 77.’yi getirmeye devam edeceğiz. Kabul etmeniz halinde insanlar 90 dakikadan faydalanacak. Reddetmeniz halinde de insanlar 90 dakikadan faydalanamayacak” ifadelerini kullandı.

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı 3. oturumu Başkan Cemil Tugay idaresinde Çeşme’de gerçekleştirildi.

Gündemde yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBAN’ın sermaye artırımı maddesinde söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız 90 dakika konusunu gündeme taşıdı.

Yıldız UKOME’de reddedilen 90 dakika teklifi için konuşurken önergenin altının doldurulmadığını ve uygulamanın nasıl işleyeceği husususun net olmadığını ifade etti.

Yıldız ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay ’90 dakika’ konusunda karşılıklı tartışma yaşadı.

Tugay ve Yıldız arasında geçen diyalog şöyle gerçekleşti:

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız: Genel Kurul kararını siz oluşturuyorsunuz. UKOME’de 90 dakikanın ulaşımda kullanılması gibi bir ifade var alt metinde teknik bilgilendirme yok. Mecliste de bir konu geldiğinde alt komisyonlara havale ediyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay: Bugünkü iptal gerekçesini okudunuz mu?

Yıldız: İzin verin ben hepsinin farkındayım.

Tugay: Okudunuz mu, çünkü söylediğinizle ilgisi yok da onun için.

Yıldız: Teknik komisyona havale edilmesi istendi.

Tugay: Hayır bugünkü gerekçe o değil. Okumamış olabilirsiniz.

Yıldız: Mesele 90 dakikayı bu kente getirecek miyiz, getirmeyecek miyiz? Getirmeyi biz de istiyoruz siz de istiyorsunuz. Usul ve yöntemleri konusunda bir öneri getiriyoruz. Esaslar konusunda bir çalıma yapılmalı. Nasıl işleyeceği konusunda bir açıklama yok önergenin. 90 dakika uygulaması yaptığınızda diyelim ki bir vatandaşımız ESHOT’a bindi bir işini gördü, tekrar 90 dakika kullanıp aynı noktayı kullanıyor. Bunun yöntemleri nasıl olacak. İZBAN’a direk bindi, İZBAN aldı. İZBAN’da ESHOT’a bindi. İZBAN nasıl ödeyecek? Tüm kurumlar bu sorunu çözmek istiyoruz. Önergenin ekinde bunların hiç birisi yok. Hemen önümüzdeki hafta tüm ilgili müdürlükler usul konusunda bir mutabakata varsınlar gelecek olan ilk UKOME’de 90 dakikayı geçirelim. Altılığı ile ilgili bir bilgilendirme yapılmamış durumda. UKOME’de artışa oy birliği yaptık. Toplantıda oy birliği ile geçti. 90 dakikada samimiyseniz bürokratlar bayram sonrası bir araya gelsinler. Meselenin acil olarak açıkta kalan hususlarının netleşmesi gerekir.

Tugay: AK Parti’nin adayı Hamza Dağ 90 dakikayı ben getireceğim dediğinde o fikir birlikteliğine zaten vardık. Burada 90 dakikayı istemiyoruz diyen var mıydı? Yoktu. İzmir’de zaten uygulanan bir uygulama idi. Bir kere bu toplantıda teknik kurula gitmesi gerekiyor diye değil, “90 dakika 4736 sayılı kanunun 1. maddesine aykırıdır” demişler gerekçe bu. Bu madde kimin ücretsiz bineceğini belirliyor. Diyorlar ki yani siz ücretsiz binmeye karar veremezsiniz diyor. Oysa bir ücretsiz binişten bahsetmiyoruz. Aktarmalı binişlerde ilk biletten sonra 90 dakika boyunca 2. Bir ödemenin yapılmamasından bahsediyoruz. Bu konuda zaten fikir birlikteliği içindeydik. Ret oyu verenlerde biri mesela Jandarma. Jandarma 90 dakikaya hangi gerekçeyle karşı çıkabilir? Siz İZBAN’dan bahsediyorsunuz da. Devleti temsil eden temsilciler belli oraya böyle bir karar almak üzere gelmişler. Gerekçe olarak da belediye ücretsiz biniş kararı alamaz diyorlar. Oysa biz diyoruz ki bu ücretsiz biniş değil. Vatandaş birinci binişte parasını ödüyor zaten. Daha önceden bilgi verilmedi diyorsunuz, bilgi verildi. Siyasi olarak görünen o ki belediyenin bu kararı almış olmasını uygun bulmuyorsunuz. Zarar verdiğiniz bir karardır bu etkileneler sadece CHP’ye oy vermiş olanlar değildir. AK Parti’ye oy vermiş 900 bin insana da bunu uyguluyorsunuz. O yüzden bu yapay olduğuna inandığım gerekçeleri lütfen bir kenara bırakın. Bir dahaki UKOME’ye getireceğiz onaylanması gücünüz olduğuna inanıyorum onu kullanın.

Yıldız: ramvayda kredi kartı kullanıyoruz değil mi? Tramvaydan indiğimizde İZBAN’a bindiğimizde o arkadaş ne ile ulaşıma basacak?

Tugay: İzmirim Kart diye bir kart var onunla yapabiliyor bunu.

Yıldız: Vatandaşın İzmirim Kart’ı yok…

Tugay: Bu mudur yani gerekçeniz?

Yıldız: Benim verdiğim örnek mikro bir örnek. Burada meclis önergelerini okuyoruz. Eklerini de koyuyoruz. Bir madde başlığı var altında nasıl işleyeceği ile ilgili yazılı önerge yok.  Devletin yetkilileri bu konuda bilgilenmedik diyorlar. Samimiysek geçmişte imzalanana bir protokol var, önemli olan bir önergenizin altı olur. Nasıl işleyeceğini soruyoruz? Amaç gerçekten de 4,5 milyonluk şehirde tüm seçmenlerimiz 90 dakikayı kullanma ise çağrıda bulunuyoruz. Geliniz ilk mesai gününde diğer arkadaşları biz hakem heyeti olarak bulunalım. Siyasetin amacı budur. Aracılık edelim maddeleri belirleyelim. İlgililerle 2 saat görüşmesini yaptım. Hamza Dağ ile konuşarak buraya gelmiş bir meclis üyesiyim. Uygulama esaslarını netleştirin. Oylayalım. Grup olarak bu daveti yaptık. Bu sorunu çözmek istiyoruz. Bürokratların görüşmesini istiyoruz. Gelin bu meseleyi kentin gündeminden kaldıralım. Çok samimi olarak söylüyoruz.

Tugay: Bu görüşmede böyle bir neden sunulmadı. Ücretsiz binme kararını alamazsınız dendi o şekilde. Ücretsiz bindirmeyin dediler açıkçası. İZBAN’da kredi kartı yok diyorsunuz ne olacak diyorsunuz? İZBAN’da kredi kartı niye yok? İZBAN kabul etmediği için yok. Bu nasıl bir şeydir? Bir şeyi kabul etmiyorsunuz sonra onu gerekçe göstererek 90 dakikaya hayır mı diyorsunuz yani. Cevap vermeyin aynı şeyleri söyleyip duruyorsunuz. Allah aşkına insanlarımız talep ediyor söz verdik. Hamza Dağ söz verdi. Ben söz verdim. 2. defa getirdik. 3. defa da UKOME’ye getireceğiz. Olmadı 4., olmadı 5., olmadı 25., olmadı 35., 77.’yi defa getirmeye devam edeceğiz. Kabul etmeniz halinde insanlar 90 dakikadan faydalanacak. Reddetmeniz halinde de insanlar 90 dakikadan faydalanamayacak.

Yıldız Tugay’ın açıklamasının ardından tekrar söz almak istedi fakat Tugay Yıldız’a söz vermeyerek gündem maddelerini okunmasına devam edilmesini istedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir