MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Büyükşehir veto etmişti… Ağaoğlu’nun RES hamlesine bakanlıktan onay!
Ekonomi
9 Kasım 2023 Perşembe 03:01

Büyükşehir veto etmişti… Ağaoğlu’nun RES hamlesine bakanlıktan onay!

Ünlü iş insanı Ağaoğlu’nun sahibi olduğu Enerji Grubu’na bağlı Üçgen Seferihisar Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim firmasının Seferihisar’da bulunan Rüzgar Enerji Santrali (RES) için yaptığı kapasite artışı başvurusuna bakanlıktan ÇED olumlu kararı geldi. Böylece doğal Sit, orman alanı ve tarım arazisinde yer alan projenin yapılmasının önü açıldı. Raporda yer alan 5 yeni türbin için 408 ağaç kesilecek. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi daha önce proje için ‘uygun değil’ görüşünü belirtmişti.

Efe Can TAN/ GERÇEKİZMİR – Ünlü iş insanı Ali Ağaoğlu’nun sahibi olduğu Enerji Grubu’na bağlı Üçgen Seferihisar Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim firmasının Seferihisar’da bulunan Rüzgar Enerji Santrali(RES) için yaptığı kapasite artışı başvurusuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ÇED olumlu kararı geldi.

Seferihisar’ın Sığacık, Korkmazdağı ve Kılıçpınarıtepe mevkiilerine inşa edilecek proje 250 milyon TL’ye mal olacak. Sahada bulunan 8 türbine 5 rüzgar türbini daha eklenecek ve alanda toplam 13 rüzgar türbini bulunacak.

Ağaoğlu’na ait firma daha önce 8 türbini 16 türbini çıkarmak için başvurmuş fakat proje sahası ‘Nitelik Doğal Koruma’ alanında yer aldığı için 16 türbin projesinden vazgeçilerek kapasitenin 13 türbine çıkarılmasına karar verilmişti.

Projeye konu 5 adet kurulacak olan türbin alanına en yakın hane kuş uçumu mesafeleri yaklaşık T9 türbininin kuzeydoğusunda 790 m mesafede, T10 türbininin kuzeydoğusunda 957 m mesafede, T11 Türbininin kuzeybatısında 460 m mesafede, T12 türbininin kuzeybatısında 492 m mesafede ve T14 türbininin kuzeybatısında ise 970 m mesafede konutlar yer alıyor.

KAPASİTE ARTIŞI SAHASI ORMAN VE TARIM ALANI!
Santralin 49 yıl faaliyet göstermesi öngörülürken Çevre düzeni planına göre yeni kurulması planlanan türbinlerden T10 ve T11 “tarım arazisi” içerisinde, T9,T12 ve T14 türbinleri “orman alanı “içerisinde ve tüm türbinler ise “doğal sit alanı” içerisinde yer alıyor.

BÜYÜKŞEHİR ‘UYGUN DEĞİL’ DEMİŞTİ!
İzmir Büyükşehir Belediyesi projeye dair görüşünde orman alanı, tarım arazisi, çayır-mera olduğu için yer seçiminin uygun olmadığını belirtmişti.

408 AĞAÇ PROJEYE KURBAN GİDECEK!
Proje Nihai ÇED raporunda yer alan bilgilere göre sahada bulunan 408 ağaç kesilecek.

KUŞLARIN GÖÇ ROTASI ÜZERİNDE!
Projenin Nihai ÇED raporunda ayrıca RES sahası üzerinden veya sahaya yakın kesimlerde ilkbahar kuş göç döneminde geçişler sergileyen bazı göçmen formların mevcudiyetinin belirlendiği de yer aldı. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir