MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP Bayraklı seçimini yaptı, 2 adaylı yarışı kim kazandı?
Politika
11 Ağustos 2023 Cuma 08:48

CHP Bayraklı seçimini yaptı, 2 adaylı yarışı kim kazandı?

CHP Bayraklı Örgütü yeni başkanını seçmek için sandık başına gitti. Sandıkta mevcut İlçe Başkanı Gültekin ile muhalefetin adayı Odabaş yarıştı. Seçimi 289 oy alan Gültekin kazanırken, Odabaş 97 oyda kaldı.

Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - Cumhuriyet Halk Partisi (İzmir) Örgütü'nde ilçe kongre mesaisi tam gaz devam ediyor. 

Haftanın son mesai gününde 3 ilçe örgütü sandık başına giderek yeni başkanını seçti. CHP Bayraklı Kongresi Havuz Kafe'de gerçekleştirildi. 

Kongrede Belediye Başkanı Serdar Sandal'ın da desteğini alan mevcut Başkanı Didem Gültekin ile muhalefet cephesinin adayı Mutlu Odabaş yarıştı. 

Sandıkta mevcut İlçe Başkanı Gültekin ile muhalefetin adayı Odabaş yarıştı. Seçimi 289 oy alan Gültekin kazanırken, Odabaş 97 oyda kaldı.

Seçim sonunda Gültekin'in listesinden ilçe yönetim kurulu ve il delegeliğine seçilen isimler de belli oldu. 



GÜLTEKİN VE SANDAL'DAN BİRLİK MESAJLARI 
CHP Bayraklı'da başkan seçilen Gültekin seçim zaferi sonrası konuşmasında, "Tevecühünüzden ötürü teşekkür ediyorum. 1 yıllık süreçte ve bundan sonra Mutlu Ağabeyimizle omuz omuza çalışacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerini kullandı. 

Seçimi kaybeden Odabaş da "Kaybeden de biziz kazanan da biziz" mesajını verdi. 

Bayraklı Belediye Başkanı Sandal ise, "Burada kendi belediye başkanına, ilçe başkanına laf söyleyenler yok. Biz Mutlu Kardeşimle buradayız, bundan sonra da birlikte olacağız. Mutlu CHP'nin evladı. 400 kişinin en çalışkanlarından bir tanesi" diye konuştu. 

EN YÜKSEK OYU BAŞKAN SANDAL ALDI
Kongrenin en dikkat çeken sonucu ise Bayraklı Belediyesi Başkanı Serdar Sandal’ın aldığı oy oranı oldu. Her iki listede de il delegeleri arasında gösterilen Başkan Serdar Sandal, geçerli oyların 376’sını alarak rekora imza attı. 

KAYBEDEN LİSTE 
Kongrede seçimi kaybeden listede ise şu isimler yer alıyordu: 



KONGREDE NELER YAŞANDI? 

CHP Bayraklı Kongresi'ne Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, adaylar mevcut İlçe Başkanı Gültekin ve Odabaş'ın yanı sıra CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda partili katıldı. Kongrenin divan başkanı CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç yaptı.



KİM/NE MESAJ VERDİ? 

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Öztunç divan başkanlığını yaptığı kongrede partideki değişim tartışmaları ekseninde çarpıcı mesajlara imza attı.

- Öztunç'tan İzmir'deki kongrede çarpıcı çıkış: 'Adayım' diyemiyorsan, karnında konuşmayacaksın!

Aslanoğlu'ndan 'değişim' çıkışı ve '30 ilçe' iddiası! 
Kongrede CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da bir konuşma yaptı. CHP İl Başkanı Aslanoğlu, ‘"28 Mayıs seçimlerinden sonra hemen sonra AKP yalakaları topyekün bir savaş açtı. Belediyelerimize var olan baskıların artırmaya başladılar. Partimize diğer muhalif partilere her yerde görebileceğiniz bir baskı düzeni ile karşı karşıyayız. Bizi yıldırmaya çalışıyorlar ama yılmayacağız. CHP dimdik ayaktadır.  Bu kongrelerde bizlerden ayrışma bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacağız. Kimse birbirimize düşmemiz beklemesin. Bu ülkenin CHP’ye ihtiyacı var. CHP bir demokrasi şemsiyesidir. Darda olanın, zorda olanın adalet bekleyenin altında toplandığı demokrasi şemsiyesidir CHP. Toplum bize umut olarak bakıyor. Kurtuluşun adresi olarak bakıyor. Kendi aramızda ayrışma lüksümüz yok. Koltuk ya da farklı bir gerekçe ile partimizi tartışmaya CHP’nin korkusuz neferlerini bulacaktır. Bu kongrelerden sadece ilçe başkanı ve delegeler çıkarmak değil derdimiz ülkenin yarınlarını garanti altına olacak yeni kadroları oluşturmaktır. 9 Eylül ile 16 Eylül arasında 100. Yıl etkinlikleri düzenleyeceğiz. Bugün de parti içi demokrasimizi işleteceğiz’’ dedi.

Aslanoğlu şöyle devam etti: Birileri uzun süredir partimize ayar vermeye çalışıyor. CHP’nin geleceğini nasıl olacağımıza CHP üyeleri karar verir, delegeler karar verir. Değişimi diline dolayarak partimize genele başkanımıza hakaret eden yandaş kanallar bizim adımıza karar veremez. Seçim zamanı suya sabuna dokunmamış olanlar karar veremez. Kaos yaşansa da ben bir koltuk kapsam diyenler bizim adımıza karar veremez. İşi gücü dedikodu olanlar bizim adımıza karar veremez. Bu partinin geleceğine partinin öz evlatları karar verir. Bu ülkeye baharlar getirme şansını yakalamıştık maalesef olmadı. Biz bunların yalanları ile sahte kasetleri ile Cumhurbaşkanı’nın iftiraları baş etmekte zorlandık olmadı. Suçu kasetlere, yalana dolana atmayacağız tabi ki özeleştiri yapacağız. Neleri eksik yaptık bunları konuşacağız. Bunları konuşacağımız yer internet, gazeteler değildir. Bugün kürsü sizin. Partimizin nasıl değişmesi gerektiğini düşünüyorsanız kürsü sizlerin.CHP İl Başkanı sözlerini, "Yarından itibaren bu salonda olan herkes kimi desteklemiş olursa yarın sabah hep birlikte sokak sokak yerel seçimler için çalışmaya başlayacağız. Bundan kuşkum yok. 30 ilçenin 30’unu ve büyükşehir tekrar kazanacağız. 30 ilçenin 30’unda ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde CHP bayrağını dalgalandırmaya devam edeceğiz" diyerek tamamladı.  

Polat: 7 dönem herşeyi yapacaksın, değişim kelimesinin arkasına saklanacaksın! 
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat da kongrede yaptığı konuşmada partideki değişim tartışması üzerinden çarpıcı mesajlar verdi. CHP İzmir Milletvekili Polat, "Beraber mahallelerde yürüdük sizlerle. Didem Gültekin ile birlikte çalıştık. Benim açımdan çok saygın birisi Ali Öztunç... Genel Başkan Yardımcımız oldu. Söylediği her şeyin altına ve değişim tartışmaları için söylediği her şeyin altına imza atarak başlamak istiyorum. Değişim hayatın özünde var. Partimiz de değişiyor. Helalleşme kültürünü büyütmek isteyen bir CHP var. Smyrna’da söylüyorum değişimi isteyen gençler olursa anlayabiliyorum, kadınlar olursa anlarım partimizde 7 dönem, 5 dönem her şeyi yapacaksınız değişim kelimesinin arkasına sığınacaksınız. Bu değişimi gençler kadınlar isteyecek. Bu partiye yön veren bir insan olmadım ben. Değişim taleplerini çok mantıklı bulmuyorum. Genel Başkan neyi eksik yaptı? Hangimiz daha çok şey yaptık genel başkandan? Değişim tartışmalarının adı altında mazot 40 TL olmuş. Bu ülkede gelecek görmedikleri için gençler yurt dışına gidiyor. Kendi içimizde tartışarak bir yere varamayız. Hepimiz çalışmaya mahkumuz ama pek parti tüzüğümüzü anlamamış açıklamalar da oldu. Kongre delegesi olan herkesin görevini bilir. Seçimlerimizin esasları bellidir.  

Polat sözlerini şöyle tamamladı: 2 değerli aday arkadaşımız var. İlçe başkanlığının emrindeyim her zaman ifada ettim. Belediye başkanlarımıza çokça haksızlık yapılıyor. İzmir’in hakkını savunmakla görevliyim. Sizin parti içinde hakkınızı da savunmak zorundayım. Benim bu örgütteki il görevim mahalle temsilciliğiydi. Bornova Belediye Başkanı ile zaman zaman ayrı düşebilirim. Onunla da çalışma yaptım. Serdar Başkan ile de çalışma yaptım. Kimsenin gitmediği mahallelere götürdüler beni. 

Susmuş'tan 'baskı' çıkışı: Tarih tekerrür etti 
Kongrede konuşan CHP İlçe Eski Başkanı Pınar Susmuş'un hedefinde ise Bayraklı Belediye Başkanı Sandal vardı. Susmuş, "CHP kongreleri parti tarihimiz açısından büyük öneme sahiptir. Günlerce delege seçimleri için uğraşırız. Çünkü demokrasiyi hakim kılmak bu partinin geleneklerinde vardır. Şimdiye kadar sınırlı sayıda kongre gerçekleştirdik. Bugüne kadar 6 ilçe başkanı görev yapma onuruna erişti. 'Tarih tekerrürden ibarettir' sözü Bayraklı’da tecelli etti. 2019 yılında gerçekleşen ilçe kongresinde ilçe delegelerimiz yerel yönetim tarafından, belediye başkanımız tarafından tek tek çağrılarak baskı ve etki altına alınmaya çalışıldı. Bu kongrede aynı olaylarla karşı karşı karşıyayız. Çok zorlu bir genel seçim geçirmiş partimizin zafer bu kadar yakın olduğu bir dönemde bu heyecanı göstermemiş örgütlerimiz maalesef şu anda eski heyecanı görmediğimi üzülerek beyan etmek istiyorum. Kongre seçimleri partililerimiz iş, aş bulma kapısı haline getirilmemelidir. Bununla ilgili çalışma yapan yerel yöneticiler ciddi biçimde uyarılmalı. 2019’da gerçekleşen kongrede ilçe başkanı seçildim. 2 yıl görevi sürdürdüm. Büyük baskı altında bu görevi sürdürdüm. Yarısından az yönetici kardeşim ile görevimi sürdürdüm. İlçe yöneticilerim belediye binasında siyaset yapmayı tercih ettiler. 2 yıla yakın bir süre sonra o istifalar cepten çıktı. İl binasının önünde açıklamalar yapıldı ve ilçe başkanlığı görevimiz sona erdirildi" dedi. 

ADAYLAR DELEGEYE NE MESAJ VERDİ? 



Odabaş: Korkmayın, oyunuzu kullanın! 
Adaylardan kürsüye çıkan ilk isim Odabaş oldu. Odabaş kongre konuşmasında Mutlu Odabaş, "CHP bağımsızlık aşkıdır. CHP’li olmak demek halkı yoksulluktan kurtarmak için kendini adamak demektir. Devrimci olmak demektir. Umuda heyecana ve kararlı bir mücadeleye ihtiyaç var. Uzunca zamandır iktidar olmadık. Yoksul kalan bizleriz. Bizler her şeye rağmen umudunu koruyan herkes için güzel bir dünya düşleyenleriz. Biz yapacağız. Siyaset yapma biçimini değiştirmekle işe başlamamız gerektiğini düşünüyorum. AKP’ye oy veren yurttaşlarımıza bıkmadan neden CHP’ye oy vermeleri gerektiğini bir bir anlatmamız gerekmektedir. CHP iktidar olabilmesi için seçmenin tercih değiştirmesi gerekmekte. Yapılacak tek bir şey var sevgi diliyle CHP’yi tek başına iktidar yapmak. Delegeler sesleniyorum; Korkmayın ve o sandığa gidin oyunuzu kullanın. Biz kazandığımız zaman CHP kazanacak. Didem Gültekin kardeşime başarılar diliyorum" ifadelerine yer verdi. 



Gültekin: Başkanla hesaplarını benim üzerimden tamamlamak isteyenlerle kavga ederim! 

CHP Bayraklı İlçe Başkanı Gültekin ise aday olduğu kongrede yaptığı konuşmada şunları kaydetti: Bayraklı Örgütü'ne minnettarım. Birçok şeyler söylendi ama bir konuya temas etmek istiyorum. Burada gençler üzerinden bir pay çıkartmak isteyenler keşke gençleri mahalle seçimlerinde delegasyonda sahiplenseydik. Polise karşı, AKP’lilere, ülkücü faşistler karşı sahiplenseydik gençleri... Herkes adına gençleri seviyorum ve onlardan özür dilemek istiyorum. Ben de gençlik kollarından geliyorum. CHP’nin en onurlu görevlerinde bulundum. Çünkü partimizin üyesi her şeyin üzerindedir. 'Tartışma kültürü başarıyı getirir' dedik. Tartışmalar kavga görüntüsü verilmiş olsa da örgütümüzün dinamiği burada gelmektedir. Fikir birlikteliği sağlayacağız ama oturup konuşamıyorsak orada demokrasiden bahsederiz. Koltuğa oturmadan önce medyada yazılıp çizilen tartışılan bir örgüt algısı vardı işin rengi böyle değildi. Bunun böyle olmadığını gördük. İlçe Örgütümüz için eleştiriler yapıldı. Bayraklı Örgütü her zaman dinamizmi ile beni hayran bırakmıştır. İliklerime kadar Bayraklılı olduğumu hissediyorum. 'Buradan değil, dışardan devşirme' cümlesini iade ediyorum. 'Kızcağız' diye bir kadının aşağılanmasına müsaade etmem. İlçe başkanlığı sürecinde 1,5 yıllık süreç geçirdik. CHP’de ne istediği bilen haksızlığa uğradığını düşünen sade üyeden en üst seviye yönetici arkadaşlarımız tartışmalar yürüttüler. Bundan memnuniyet duydum. Zaman zaman kavga etmek zorunda kalmadık mı? Kaldık. Belediye Başkanımızla kavga etmediğim için başkan ile hesabı olanlar benim üzerimden hesaplarını tamamlamak isteyenlerle elbette kavga ederim. Delege seçimlerinde yarışan üyeden her kademede bu tartışmalar vardır. Başkanımızla ilgili dedikodu yapanlarla kavga ederim. AKP’lilere karşı 'Yargılanacaksınız' diyen hesap soran bir adamı bütün örgüt sahiplenmelidir. Sokağa çıkmayan ve bahanelerle hiçbir çalışmaya katılmayan kenarda köşede kavgacı ilçe başkanı algısı yaratmaya çalışanlara güler geçerim. Bu örgüt yalanı ve gerçeği ayırt eder. Biz seçimlerde partimizin iktidar olması için çabalarken alın terimizi yok sayan, bir tek kapı çalmayan, işi gücü dedikodu yapmak olan, partimizi tartışmaya açan bu sözde partililerle kavga ederim. Mutlu Odabaş benim abimdir. CHP’liyim ben mevki ve makamlar geçicidir. Şahsıma yapılan eleştirilere saygım sonsuz. Yanlışlarım için sizlerin huzurunda özür diliyorum. Benim de bir ailem var ama kendimi bildiğim günden bugüne CHP önceliğim oldu. CHP söz konusu olduğumda kendi kişisel ikbalimden tereddütsüz vazgeçerim. Belediye başkanımızla hesaplaşmak için siyasi kariyerlerini hesaplayan bunun için şahsımı bahane ederek benimle kavga etmek isteyen arkadaşlar bilsinler ki kendi kişisel menfaatini düşünenlerle kavga etmeye devam edeceğim. Kemal Kılıçdaroğlu’nun yoluna taş koyanlarla kavga etmeye devam edeceğim... 



TANSİYONU YÜKSELTEN 2 KONUŞMA
Öte yandan kongrede söz alan delege Bülent Ermiş ve CHP YDK Eski Üyesi Murat Öncel'in konuşmaları kısa süreli gerginliğe neden oldu. Ermiş'in "Mahalle delegelerinin saygınlığı kalmadı" çıkışına Divan Başkanı Öztunç'tan, "Delegelerin saygınlığı kalmadı diyemezsiniz, kabul etmiyorum" yanıtı geldi. Ermiş de Öztunç'un sözlerine "Sizi eleştirmiyorum, burası İzmir, Kahramanmaraş değil" yanıtını verdi. Atışmada son sözü söyleyen Öztunç, "Bülent Bey’in konuşmasını eleştirmedim, O da eleştirmedi. Ben CHP’nin milletvekili olarak CHP’nin değil mahalle temsilerinin her bir üyesinin saygınlığı olduğunu söylemek zorundayım. Burası Maraş değil, İzmir biliyorum. İzmir’de siyaset yapmak kolay, gel de Maraş’ta yap da göreyim seni” diye konuştu. 

Kongrede söz alan CHP YDK Eski Üyesi Murat Öncel süreçte Başkan Sandal ile sandığa tek adayla gidilmesi için görüşme yaptığını, Mutlu Odabaş ve Levent Ölçer isimlerini önerdiğini ifade ederek, "Bütün örgütü kucaklayalım, bir adayla seçimi bitirelim dedim. 'Hayır, Didem olacak' dedi. Yahu bu kızcağıza yazık değil mi? Bu kız buraya ekmeğini kazanmaya gelmiş" dedi. Divan Başkanı Öztunç bu sözlerin ardından Öncel'e müdahale etti ve "Bu kızcağız, Didem, Serdar gibi ifadeler yakışmıyor. Didem dediğiniz şuan hala CHP Bayraklı İlçe Başkanı, Serdar dediğiniz Bayraklı Belediye Başkanı" diye konuştu. Öncel salondan alkış alan konuşmanın ardından sözleri ve hitabı nedeniyle muhataplarından özür diledi. 

Öncel'e yanıt vermek için kürsüye çıkan Başkan Sandal ise şunları kaydetti: Bu tür polemikler doğru işler değil. Düşünün arkadaşım geçmiş dönem YDK üyesi... Elini cebine atarak birilerine dersler vermek istiyordu. Bir kısmı yani meclis üyeliği kısmı şakalaştığımız bir şeydir.  Benim partime olan duruşumu yok sayarak bir ithamda bulunmak farklı bir işin işareti. Geçen seçim sürecinde Tunç Başkanımıza gittim, ‘Sayın başkanım 4 tane adayımız var’ dedim. Bülent Bey arıyor, Tunç Başkanımızı 'Ben personelinizim, aday olmak istiyorum’ diyor. O da 'Uygun görmüyorum' diyor. Tunç Başkan nedenini de şöyle açıklıyor: Ben ilçe başkanı ile konuştuğumda siyasi bir aktörle konuşmak isterim personelimle değil. İkinci nokta geçmişte bunun bir çok negatif örneğini yaşadık. İlçe başkanı-belediye başkanı ile polemiğe girdiğinde sanki Büyükşehir’in talimatı ile oluyormuş gibi ilçe belediyesi ile büyükşehir arasında sorun oluyordu. Ben de bu 4 arkadaşımı söyledim. Tamamı adayımız olabilirdi. Tek arkadaşımızın olmasına karar verdik. Buradan siyasi polemik çıkarmak adına ‘Başka adam yok mu?’ demek hiç sana yakışmadı. Bir başkan ya da partili birinin aday gösterilmesi için arkadaşların aday olması lazım. Aday olan arkadaşlara oy vereceksiniz. İki tane pırıl pırıl arkadaşımız var. Kim olursa bizim başımızın üzerinde yeri var. Örgüte bir talimat vermiş miyim? Örgüte şunu yap demiş miyim? Mutlu olursa da her talimatında üzerimize düşeni yaparız. Beni eleştiren arkadaşlarımızı 400 arkadaşımızı sahalarda gördünüz mü? Kendi örgütünü yok saymak ne demek. Ben kendimi size emanet ediyorum" dedi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 S.Nazik Işık
 19 Ağustos 2023 Cumartesi 16:39
Bayraklı, Karabağlar gibi Ak Partinin alırım umuduyla ilçe yaptığı bir ilçe. Çok şükür 2009’dan bu yana Belediyede CHPli başkanlarımız var, Meclisinde de çoğunluk CHP’de. Didem kardeşim Pınar kardeşimden sonra ikinci kadın başkan. Bu da az bulunur bir özellik. Didem başkana ve tüm seçilen arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Böyle bir ilçede, kongre haberinde, hele de deprem geçirmiş bu ilçede, sadece parti içi konuların haber yapılması ise üzücü.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir