MENÜ
İzmir 23°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP Ekonomi Masası'ndan İzmir iş dünyasıyla zirve: Öztrak 4 ana hedefi açıkladı!
Politika
25 Ağustos 2022 Perşembe 12:12

CHP Ekonomi Masası'ndan İzmir iş dünyasıyla zirve: Öztrak 4 ana hedefi açıkladı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak başkanlığındaki Ekonomi Masası kentteki mesaisine iş dünyası buluşması ile devam etti. İzmir'in oda ve borsa başkanlarının da katıldığı zirvede konuşan Öztrak, kamucu yaklaşım vurgusu yaparken, partinin yeni ekonomi politikalarını detaylandırdı ve iyileşme için 4 ana hedefi açıkladı.
Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak başkanlığında kurulan ve kentlerde ekonominin bileşenlerinin nabzını tutan Ekonomi Masası Heyeti İzmir temaslarını sürdürüyor. 

CHP'nin Ekonomi Masası İzmir programının ikinci gününde kentin iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Swiss Otel'de gerçekleşen toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Ekonomi Masası heyeti ile CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve CHP İl Başkanı Deniz Yücel'in yanı sıra Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Yusuf Öztürk, CHP milletvekilleri ve İzmir iş dünyası temsilcileri katıldı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak toplantıda yaptığı konuşmada ülkede ve dünyada yaşanan ekonomik gelişmeleri aktarırken, partinin bu alandaki yeni politikalarını da detaylandırdı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı toplantıda sözlerine, "Ekonomi Masası 2018 yılında Genel Başkanımızın talimatı ile kuruldu. Son derece değerli arkadaşlarımız var. Bugün de burada oldukça kalabalık bir heyetle geldik İzmir’e... Neden? Çünkü yeni bir hikayeye ihtiyacımız var" diyerek başladı.



KAMUCU YAKLAŞIM MESAJI
Öztrak, "Küresel sistemde değerler ve ilkeler temelinde yeni bir ayrışma var. Eskide kalan bir Vaşington Mutabakatı var. 'Devlet adaleti sağlasın, sonra sırt üstü yatsın, geri kalanı piyasalar halleder' diyen yaklaşım. Şimdi Cornwall Mutabakatı var; o da  'O iş sadece piyasa ile olmuyor, belli alanlarda sıkıntılarımız oldu, kamu ve özel kesim arasında yeni bir diyalog biçimine ihtiyacımız var' diyor. Son olarak 13 Nisan 2020’de Hazine Bakanı konuşmasında serbest ancak güvenli ticaretten bahsetti. 'Dostu ve müttefiki önceleyen ticaret' diyor. Arz zincirlerinden bahsediyor. Ve en son yine ABD'de çip yasası çıkıyor. Neo-liberalizm piyasa her şeyi halledecekti, oradan kalkıyoruz sanayi politikası alanına doğru gitmeye başlıyoruz. Bu farklı bir dönüşüm. Sözünü ettiğimiz bazı iş insanlarımızın hoşuna gitmeyen kamucu yaklaşım gibi kavramlar dünyadaki tüm hükümetlerin gündemine girmeye başlıyor’’ dedi. 

"TÜRKİYE GÜVENİLMEZ ORTAK!"
Öztrak konuşmasının devamında Türkiye’nin dünyada güvenilmez bir ortak haline geldiğini söyledi. 
Öztrak, "Küresel Merkez Bankaları artık faiz artırma sürecine giriyorlar. Bizim neden yeni bir hikayeye ihtiyacımız var? 2013’ten itibaren baktığımızda biz kendimize benzeyen ekonomilerden kopmaya başladık. Bunun arkasında da büyüme modelinin tıkanması var. Nasıl bir büyüme modeli vardı? Aslında bizim 2001’deki krizden sonra gündeme getirdiğimiz güçlü ekonomiye geçiş programı vardı. Dünyada para o kadar bollaştı ki sürdürülmeye çalışıldı ama sonuçta ortaya sürekli bozulan dış dengeyi yüksek enflasyon, kapsayıcı olmayan büyüme süreciyle karşı karşıya kaldık. Bugün geldiğimiz noktada hükümet sadece bu modeli bildiği için para kesilmesine rağmen vatandaşların dövizleri var onunla sürdürürüm yaklaşımı içinde ama bu da olmuyor. Ekonomi artık müdahaleci ekonomik yapı ile karşı karşıya kalıyoruz. Geldiğimiz nokta şu mevcut durumu savunabilmek için ülkede paramızı pul ettiler. Türkiye’yi Avrupa’nın bir milyoncu marketi haline getirdiler. İşbu hale gelmişken birileri 8, 80’den büyüktür hikayesi anlatıyor. Avrupa’daki enflasyon Türkiye’den daha vahimmiş. Çaresizliğin hangi boyutlara ulaştığını ortaya koyuyor. Ekonomik krizin yanında devlette yönetim krizi var. Kurumlar yıprandı. Kural kalmadı, günlük kararlarla ekonomi idare edilir hale geldi. Tek kişilik hükümet sisteminde ülke de giderek güvenilmez bir ortak haline geliyor. Bir başka gösterge özellikle iş insanları var burada, ülkeye gelen yatırımlarda ortaya çıkıyor. CHIPS yasası çerçevesinde INTEL yatırımlar yapacak dünyada bunu açıkladı bize ilişkin hiçbir şey yok. Güvenmiyorlar, güvenli yatırım ortamını göremiyorlar. Kural yok hukuk yok ama kral var. Sorunlara rağmen Türkiye’nin çok üstünlükleri de var. 22 milyon dolarlık pazara erişim imkanı var. Yeter ki elimizdeki üstünlüklerimizi kullanalım. Genç nüfusumuzu kullanalım yeter ki. Türkiye’nin Avrupa’nın üretim üssü olması işten bile değil’’ diye konuştu. 

EKONOMİDE İYİLEŞME İÇİN 4 HEDEF!
CHP Genel Başkan Yardımcısı konuşmasında partisinin ekonomide gelişim için ulaşmak istediği 4 hedefi açıkladı. Öztrak şunları söyledi: Yeni bir strateji dedik. Bu stratejinin kullandığımız uluslararası ilke ve değerleri Paris İklim Anlaşması ve Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi... Neden stratejimize yeni nesil diyoruz? Geleneksel büyüme stratejilerinde özgürlükler, kurumlar ve kurallar ikincil önemde. Yeni nesil stratejilere baktığımızda özgürlükler, kurumlar ve kurallar sistemin ana yapıtaşları. Geleneksek stratejide kapsayıcılık büyümenin sonucu, yeni nesil stratejide kapsayıcılık büyümeye katkı sağlıyor. '4 hedefi gerçekleştirmemiz lazım diyoruz' biz de bunların ışığında. Birincisi hukuk devleti ve parlamenter sistemin inşası... 'Bunun ekonomi ile ne ilgisi var?' diye sorduğunuz zaman buralarda yapacağımız işler milli gelir artışımızı hızlandıracak. İkinci olarak ekonomide rekabetçi ve üretim odaklı yapıya geçişin sağlanması. Üçüncü hedefimiz kapsayıcı, güçlü, adil bir sosyal devletin inşası. Dördüncü hedef kalıcı refah için sürdürülebilirlik buradaki hedef daha çok çevre ile ilgili’’ dedi.

"TÜRKİYE GÜVEN BUNALIMI YAŞIYOR!"
Öztrak iş dünyasına yaptığı sunumda yüksek enflasyonun arkasında Türkiye’nin yaşadığı güven bunalımının olduğunun altını çizdi. Öztrak, "Bugün yüksek enflasyondan bahsediyoruz bütün bunların arkasında ne var diye baktığımızda Türkiye bugün bir güven bunalımı yaşıyor. Enflasyonu düşürmek için ne yapmak lazım? Şu andaki mevcut yönetimle güven bunalımı aşamazsınız, tek kişilik sistemle de güven bunalımını aşamazsınız. İlk ayak bu yönetimin ve sistemin değişmesi gerekiyor. Bu seçimde milletimiz bu tercihi yapacak. Beklentilerde değişim yaşanacaktır. Bunu sürdürülebilir makro ekonomik sistemlerle desteklemeniz lazım. Maliye politikasının büyümeye odaklanması lazım. Uluslararası çaba koyabilirsek bunun yanına örneğin Avrupa Birliği üyeliği gibi. Bu başlangıcı yaptığımız andan itibaren belirsizlik azalıyor güven artıyor. Bunu sağladığımız andan itibaren istikrar döngüsü çalışmaya başlıyor. Kur baskısı hafifliyor, enflasyonda düşüş başlıyor ve dolarizasyonda da düşüşü görüyoruz. İstikrar döngüsünü güçlendirdikten sonra kaliteli yatırım ve büyüme ortamına geçmemiz lazım. Dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm de yatırım meselesinde ağırlıklı hale geliyor. Sonuç istihdam artıyor, gelir dağılımında adalet artıyor ve Türkiye kısır döngüyü kırıp insan odaklı kalkınma sürecine giriyor. Türkiye çok kısa bir süre sonra bu döviz çokluğunda ne yapacağız diye düşünme noktasına gelebilir" dedi. 



YÜCEL: ÜLKEMİZİ AYDINLIĞA ÇIKARMAK İÇİN… 
Buluşmada kısa bir konuşma yapan CHP İzmir İl Başkanı Yücel ise, "Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Ekonomik krizin hayat pahalılığının işsizliğin yükü her geçen gün artıyor. Umudu büyütmek ülkemizi bu karanlık günlerden aydınlığa çıkarmak için örgütlerimiz, milletvekillerimiz ve genel merkezimiz ile çalışıyoruz. Kendimize aklı ve bilimi rehber edinirsek dürüst, liyakat sahibi kadrolarla bu ülkenin hiçbir sorunu yok. Genel Başkan Yardımcımız Faik Öztrak’ın başkanlığında her biri kendi alanında liyakatlı isimlerden oluşan Ekonomi Masası Türkiye’nin dört bir yanına giderek parti programımızı anlatıyor’’ ifadelerini kullandı. 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir