MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP İl Başkanı Yücel'den tartışmalı 'Urla planı' mesajı: Yapay gündem!
Politika
20 Ekim 2022 Perşembe 13:30

CHP İl Başkanı Yücel'den tartışmalı 'Urla planı' mesajı: Yapay gündem!

Urla İskele Mahallesi'ndeki Klazomenai Antik Kenti'ni de kapsayan alan, '3üncü derece arkeolojik SİT alanı' olarak tescil edilmesinden sonra daha önce Büyükşehir Meclisi’nde reddedilen imar planı değişikliği önergesi geçtiğimiz günlerde oy çokluğuyla kabul edilirken, AK Parti’den ‘arkeolojik alan imara açılıyor’ eleştirileri geldi. CHP İzmir İl Başkanı Yücel kararı Koruma Bölge Kurulu'nun verdiğine dikkat çekerken, ‘’Tartışma yaratılmak istenen gündem yapay bir gündem’’ dedi.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir'de Klazomenai Antik Kenti'nin içinde bulunduğu ve 3'üncü derece arkeolojik sit alanı bölgenin imar planları değişti. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 2018 yılındaki kararıyla '1'inci derece arkeolojik SİT alanından çıkartılıp, '3üncü derece arkeolojik SİT alanı' olarak tescil edildi. Bölgeye ilişkin vatandaşların imar planı değişikliği önergesi, daha önce İzmir Büyükşehir Meclisi'nde reddedildi. Reddedilen teklif, uzun süre ihtisas komisyonlarında kaldıktan sonra ikinci kez eylül ayı meclis toplantısında yeniden gündeme geldi. SİT alanı sınırları içindeki 34 bin metrekarelik alanda imar plan değişikliği önerisi Büyükşehir Belediyesi ekim ayı son oturumunda CHP ve İYİ Parti'nin oyları ile oy çokluğuyla kabul edildi.

Klazomenia Kazı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Erkan Ersoy, "Klazomenai'nin yapılaşmaya açılması iyi bir şey değil" açıklamasını yaparken İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Hızal, "CHP grubu, 2 milyon 800 bin metrekarelik tarihi sit alanı bölgesi içerisine kara delik açılması için onayı vermişlerdir" derken, Meclis Üyesi Boztepe ise, "10 ay önce ‘hayır’ dedikleri ima planına, hangi gerekçelerle 12 iyon kentinden biri olan Urla-Klazomenai antik kentinin parça parça imara açılmasına 'evet' dediler" diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı ve CHP Meclis Üyesi İrfan Önal ise vatandaşların Koruma Kurulu'na yaptıkları itirazlar sonrası bölgede kazı çalışması yapıldığını ve arkeolojik bulguların rastlanmaması nedeniyle SİT derecesinin düşürüldüğünü belirtti.

YAPAY TARTIŞMALAR!
Konu hakkında açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel kararı bakanlığa bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun aldığına vurgu yaparken, ‘’Tartışma yaratılmak istenen gündem yapay bir gündem’’ diyerek değerlendirdi.

Yücel şunları kaydetti:  Urla’daki konu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun bir kararı doğrultusunda başlayan bir süreç dolayısıyla oradaki tartışmalar yapay tartışmalar. 84 yılında yapılan bir plan var, kurulun vermiş olduğu bir karar var. Kurul bakanlığa bağlı olan bir kurul. Şu anda da yine kurulun kararı doğrultusunda SİT derecesinin düşürülmesi belediye meclisi bir işlem yapıyor. Yani bu işler devletin farklı kurumları arasında bir eş güdüm olur. Bakanlıktan gelen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan gelen bir yazının gereğini büyükşehir belediye meclisi yapar. Geçmişte yürürlükte olan bir plan var orada insanların kazanılmış hakları var Urla ile ilgili çıkarılmak istenen tartışma yaratılmak istenen gündem yapay bir gündem.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Fdmerl
 22 Ekim 2022 Cumartesi 11:35
34 bin metrekarelik alan tamamen rant amaclıdır halkın istifade edeceği fayda görecegi bir iş yapmak istiyorsanız 2 800 metrekarelik alanın tammını imara acmalısınız çünkü hepsinde gece kondu doldu imara açılırsa hiç değilse bölge mimarisine uygun projeler üretilirde çirkin gönrüntüden kurtulur bölge ve herkes fayda görür hemen herkesin kaçak yapıdan dolayı devam eden cezaları mahkemeleri var insanları bu sit zulmünden tamamen kurtarın belirli yerlere izin vermeniz bir kaç ensesi kalının ensesini daha da kalınlastırmaktır orada 100 -200 metrekare arsası olan sade vatandaş ne yapacak yıllardır sit kalksada basımızı sokacak bir ev yapsak diye bekleyenler var bekleyip kaçak yapanlar var bir işi yapıyorsanız tam yapın
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir