MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP İzmir’de ‘yeni başkan’ hareketliliği: İşte kulislerde son durum!
Politika
5 Aralık 2022 Pazartesi 08:24

CHP İzmir’de ‘yeni başkan’ hareketliliği: İşte kulislerde son durum!

CHP’de adaylık için istifa takvimi bugün (5 Aralık) itibariyle işlemeye başladı. İzmir’de 1 numaralı gündem maddesi İl Başkanı Yücel’in adaylık istifası sonrası yeni başkanın kim olacağı... İl yönetiminde hareketlilik yaşanırken, kritik bir kahvaltı buluşması yaşanacak. Öte yandan atama formülü ağırlık kazanırken, aktörler isim konusunda görüşme trafiğinde...

GERÇEKİZMİR - Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) aday adaylarının yol haritasını çizecek genelge geçtiğimiz günlerde örgütlere gönderilmişti.

Milletvekili aday adayı olmak isteyen il başkanları, il yönetim kurulu üyeleri, ilçe başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, belde başkanlarının görevlerinden istifa etmeleri için istenen süre bugün (5 Aralık) itibariyle başladı. 

Genelgede istifalar sonrası Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’nın bilgisi olmadan seçim veya atama yapılmayacağı vurgulanmıştı.

26 Aralık’a kadar sürecek adaylık istifası sürecinde gözler İzmir İl Örgütü’nde olacak.

YÜCEL’E VİZE ÇIKTI
Ocak 2018’den bu yana il başkanlığı koltuğunda oturan İl Başkanı Deniz Yücel’in milletvekilliği adaylığı için istifasına kesin gözüyle bakılıyor. Yücel’e  Genel Merkez’den istifa için vize çıktı.

O TARİHTEN SONRA BIRAKACAK
Yücel’in 17-18 Aralık’ta Tarım Zirvesi için İzmir’e gelecek olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu il başkanı olarak son kez ağırladıktan sonraki 2-3 gün içinde istifa edeceği öğrenildi. Yücel’in istifası ile birlikte boşalacak olan il başkanlığı için kulisler epey bir hareketli...


YÜCEL VE YÖNETİM KAHVALTIDA BULUŞUYOR

İl yönetim kurulunun son toplantısında il yöneticileri tüzüğü işaret ederek yönetim içinden bir başkan seçilmesi yönünde mesajlar verdi.  Deniz Yücel’in de “Hakkınızı koruruz” mesajı verdiği il yönetimi dışarıdan atamaya sıcak bakmıyor.  İl Başkanı Deniz Yücel ve il yönetiminin Salı günü kahvaltılı bir toplantı yapacağı öğrenildi. Buluşmada sürecin daha detaylı bir şekilde masaya yatırılması planlanıyor.

YÖNETİM İSİM ÖNERECEK
Öte yandan il yönetimi içinde bir grup yönetici kendi içlerinden bir isim noktasında uzlaşma sağlamak için çalışma yapıyor. Bu yöneticilerin içlerinden birinin  Genel Merkez’e öneri olarak sunulmasını savunuyor. Bu doğrultuda yönetim içinde Çağdaş Kaya ve Çetin Özdemir isimlerinden birinin İl Başkanı Deniz Yücel’e ve Genel Merkez’e ‘başkan adayımız’ diye önerilmesi bekleniyor. İl Başkanı Deniz Yücel’in süreç içinde il yönetiminden Leman Tunus ve Görkem Duman isimlerine sıcak baktığı ancak yönetim içinden bu iki isme karşı çatlak sesler çıktığı iddia edildi.

AKTÖRLER GÖRÜŞME TRAFİĞİNDE
Bu arada süreci götüren aktörlerin ‘dışarıdan atama’ noktasında hemfikir oldukları öğrenildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İl Başkanı Deniz Yücel İzmir Milletvekilleri Ednan Arslan, Mahir Polat, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin arasında fikir alışverişi sürerken, bu isimlerin Genel Merkez’le de görüşme trafiği hız kazandı. Büyükşehir cephesinde İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya da süreçte aktif rol üstleniyor. Bu isimlerin il başkanlığı noktasında uzlaşı ile süreci noktalamak istedikleri öğrenildi.

SOYER BELİRLEYİCİ OLACAK
Geçtiğimiz kongrede siyasi ekibinin ‘aday çıkaralım’ baskısına rağmen Genel Merkez’in destek verdiği Deniz Yücel’e karşı aday çıkarmayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bu süreçte belirleyici olması ve ‘hayır’ diyeceği bir ismin atanmaması bekleniyor.



MASADA O İSİMLER VAR
Büyükşehir cephesinde İl Eski Başkan Yardımcısı Altan İnanç ve S.S. İş İnsanları Örnekköy Yapı Kooperatifi Başkanı Şenol Aslanoğlu isimleri listenin en tepesinde yer aldıkları iddia ediliyor. Arslan, Polat, Batur ve Engin’in ise Altan İnanç ismine karşı çıktıkları öğrenildi. Aslanoğlu’nun ise yerel seçimlerde Balçova Belediye Başkanlığı düşüncesinde olduğu ve il başkanlığına sıcak bakmadığı ileri sürüldü. 

Arslan, Batur ve Engin’in süreçte Büyükşehir Meclis Üyesi Sinan An, İzmir Eski Milletvekili Erdal Karademir ve Bornova Belediyesi Eski Başkanı Olgun Atila isimlerini masaya getirdikleri öğrenildi.  An ve Atila uzun süredir çalışmalarını sürdürürken; Atila, Soyer’le makamında 2 kez baş başa görüşmüştü.



DİKKAT ÇEKEN KONFERANS

İsmi il başkanlığı kulislerine düştükten sonra Batur ve Engin’in ayrı ayrı ziyaret ettiği Erdal Karademir’in başkan olduğu Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şubesi’nin düzenleyeceği konferansa konuşmacı olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in de katılacak olması dikkat çekti.


TEKİN İÇİN UZLAŞI ARAYIŞI
Konsensüs arayışı konusunda kulislere Parti Meclisi(PM) Eski Üyesi ve Gaziemir İlçe Eski Başkanı Umut Tekin ile Balçova Belediyesi Eski Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ismi de düştü. Tekin’in uzun yıllardır İzmir Örgütü içinde aktif rol üstlenmesi, örgüt içinde sevilmesi ve önümüzdeki süreçte vekillik ve belediye başkanlığı düşünmemesi nedenleriyle il başkanlığı için süreci yöneten aktörlere önerildiği öğrenildi. Çalkaya’nın ise hem örgütü tanıması hem de yerel yöneticilikteki tecrübesiyle bazı isimler tarafından önerildiği ancak eşi Fatma Çalkaya’nın Balçova Belediye Başkanı olmasının handikap yarattığı öğrenildi.

ÖZKAN MÜDAHİL DEĞİL AMA…
Geçtiğimiz kongre sürecinde Yücel’e destek veren Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın sürece müdahil olmadığı ve herhangi bir isim için çalışma yapmadığı iddia edildi. Özkan’a yakın kaynaklar tarafından, Özkan’ın geçtiğimiz yıllarda parti içi yarışlarda karşı karşıya geldiği Büyükşehir Eski Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yakın bir ismin il başkanlığına atanma durumunun oluşması halinde Genel Merkez nezdinde sürece müdahil olacağı öne sürüldü.

Bir önceki kongrede Yücel’e rakip olan geçtiğimiz kongrede ise Yücel’e destek veren Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün ise yönetim içinden başkan seçimine sıcak baktığı öğrenildi. Gümrükçü’nün dışarıdan atama olması halinde  ise adayın ilçe örgütlerinin de dinlenerek konsensüsle  belirlenmesini savunduğu iddia edildi.

Öte yandan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Bedri Serter de süreci yakından takip ediyor.

İl yönetiminde Fulya Alçay milletvekilliği için istifa ederken, Özcan Durmaz ve Şener Akdemir’in de adaylık için istifa kararı alabileceği iddia edildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir