MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP'de Soyer'in mesajları sonrası kulisler hareketlendi: Kimlerin adı geçiyor?
Politika
14 Aralık 2022 Çarşamba 08:27

CHP'de Soyer'in mesajları sonrası kulisler hareketlendi: Kimlerin adı geçiyor?

CHP İzmir’de Soyer’in il yönetimiyle ‘yeni il başkanı’ gündemiyle gerçekleşen buluşmasında verdiği mesajlar yönetim içinde ve parti kamuoyunda “Yeni il başkanı atamayla gelecek, yönetimde revizyon olacak” şeklinde yorumlanırken, atama formülünde kulisler hareketlendi, görüşme trafiği hızlandı.

GERÇEKİZMİR – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Örgütü'nde bir numaralı gündem yeni il başkanının kim olacağı.

CHP'de milletvekili adayı olmak isteyen başkanlar ve parti yöneticileri için son istifa tarihi 26 Aralık olarak belirlenirken, 5 yıldır görevde olan İl Başkanı Deniz Yücel adaylık için istifa edecek.

Yücel sonrası için içeriden seçim ve atama formülü ile yönetimde revizyon iddiaları gündemdeki yerini korurken il başkanlığında kritik bir zirve gerçekleşti.

CHP İl Başkanı Yücel ve il yönetimi Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i ağırladı. Toplantıda yeni il başkanı konusu masaya yatırılırken, dışarıdan atama ve il yönetimi içinden seçim gündemleri masaya yatırıldı.

- CHP'DE KRİTİK ZİRVE, SOYER VE YÜCEL'DEN 'YENİ BAŞKAN' MESAJLARI... 

"İÇERİDEN OLSUN İSTERİM AMA…"
Soyer’in toplantıda şu mesajları verdiği öğrenildi: İçeriden olması yönünde arzunuzdan haberdarım. Aynı kanaatteyim. Haklı olarak il başkanının içinizden biri olmasını istiyorsunuz. Doğru. Emeğiniz var, uyumlu çalışıyorsunuz. İçinizden kim olursa çalışırım. Arzumuz niyetimiz bu ancak Genel Merkez karar verecek. Genel Başkanımızın, Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımızın nasıl bir tasarrufu olacağını bilmiyorum. Bana sorulursa bu düşüncelerimi Genel Merkez'e söylerim. Ama karar merci üst yönetimdir. Onlar nasıl uygun görürse buna ben, siz, hepimiz saygı göstermeliyiz. İçeriden mi olur, atama mı olur, hepinizi görevden mi alırlar, kısmi revizyon mu olur bilmiyorum. Buna Genel Merkez karar verecek ama hepimiz karara rıza göstermeliyiz. Bu görevleri aday olmak için yapmıyoruz. Beni bir daha aday yapmazlarsa partiye mi küseceğim. Hayır. Farklı bir seçenek olur revizyon olursa partiye mi küseceksiniz. Hayır. Genel Merkez süreç sonunda en doğru kararı verecektir.”

Soyer’in, yönetimden gelen “Bizim içimizden birinin il başkanı olması yönündeki isteğimizi Genel Merkeze iletir misiniz? Arkamızda olur musunuz? Ağabeylik yapar mısınız” talebine, “İl Başkanımız bu konuda gerekeni yapacaktır. Bu talebinizde gidip ısrarcı olamam. Sorarlarsa söylerim” yanıtını verdiği öğrenildi. Yücel’in de “Ben ilettim” dediği belirtildi.

"5 YIL GÖREV YAPTI, İYİ BİR HİKAYE BIRAKTI"
Soyer’in İl Başkanı Deniz Yücel’le Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra başlarda senkron sorunu yaşadıklarını ancak sonra çok uyumlu çalıştıklarını ifade ettiği ve “Deniz Başkan'ın emeği büyük. Yolu açık olsun. Destekliyorum. Hakkıdır. 5 yıl bu görevi yaptı ve iyi bir hikaye bıraktı” dediği öğrenildi.

‘ATAMA OLACAK’ DİYE YORUMLANDI
Soyer’in mesajlarında sık sık Genel Merkez’i işaret etmesi ve atama ile revizyon seçeneklerini de masaya koyması, toplantıda “Yönetim içinde göreve talip var mı?” sorusunun sorulmaması ve Yücel’in de basına yaptığı açıklamada tüzüğü hatırlatarak ‘dışarıdan olma ihtimalini’ de masaya koyması hem yönetim içinde hem de parti kamuoyunda “Yeni il başkanı atamayla gelecek, yönetimde revizyon olacak” şeklinde yorumlandı.

Edinilen bilgiye göre il yönetimi içinden birden fazla adayın olması, tek bir isimde uzlaşılamaması, 2 yılı aşkın süredir görevde olmaları, birkaç yedek üyenin olması, genel seçimlerden sonra kritik bir yerel seçimin daha olması, atanan başkanın birlikte çalışmak isteyeceği isimlerin olması sebepleriyle Genel Merkezde atama formülünün yanında yönetimde revizyon yapılması ciddi şekilde masada... Yönetim içinde kritik görevlerde olan bazı isimlerin revizyon olması halinde yeni yönetimde yer alabilecekleri iddia edildi.

AKTÖRLER GÖRÜŞME MESAİSİNDE
Öte yandan kulisler ve görüşme trafiği hızlandı. Atama formülünde koltuğun talipleri süreci yürüten aktörlerle görüşme mesailerini sürdürüyor.

Süreçte Soyer ve Yücel’le birlikte PM Üyeleri Rıfat Nalbantoğlu ve Ednan Arslan, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya konsensüs için istişareyi sürdürüyor.

KİMLERİN ADI GEÇİYOR?
Atama formülünde Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Sinan An ismi bir adım öne çıktığı iddia edildi. An’ın yaşı gereği ‘ağabey’ pozisyonunda olması, uzun süredir başkanlık için niyetini ortaya koyması, iş dünyasıyla bağı, önümüzdeki 2 seçimde adaylık düşünmemesi ve meclis üyesi olması nedeniyle Büyükşehir meclis grubuyla da yakınlığı gibi gerekçelerle atama formülünde öne çıktığı iddia edildi.

Atama formülünde yüksek sesle konuşulan diğer isimler Aytekin Tunus ve Şenol Aslanoğlu… Bu iki isim içinde süreci yürüten aktörlerin değerlendirmelerini sürdürdüğü öğrenildi. İkiliden Aytekin Tunus’un genel merkez görüşmelerinde epey bir yol aldığı iddia edildi. Aslanoğlu’nun ise Balçova Belediye Başkan Adaylığı niyetinde olması nedeniyle il başkanlığına sıcak bakmadığı ancak görevden kaçmayacağını dile getirdiği belirtildi.

Atama formülünde Altan İnanç, Erdal Karademir, Umut Tekin, Olgun Atila, Suat İstanbul ve Mehmet Ali Çalkaya isimleri de masada. Soyer gün içinde Karademir’in başkan olduğu Türkiye Parlamenterler Birliği İzmir Şubesi’nin düzenlediği konferansta konuşmacı olacak.

İl yönetimi içinden seçilmesi halinde ise Görkem Duman, Özcan Durmaz, Köksal Yıldırım ve Çağdaş Kaya isimleri konuşuluyor. Bu isimlerden Özcan Durmaz’ın milletvekilliği aday adaylığı için de istifa kararı alabileceği belirtildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir