Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27.Dönem Milletvekilliği seçimlerinin ardından patlak veren olağanüstü kurultay tartışmasında önemli bir gelişme yaşandı.
CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce'nin partiden 8 puan fazla oy almasıyla fitili ateşlenen tartışma yine İnce'nin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na aile yemeğinde yaptığı 'Ben genel başkan olayım, sen onursal başkan ol' teklifini kamuoyuyla paylaşmasıyla tavan yapmıştı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da 'acil değişim' çıkışıyla damga vurduğu süreçte CHP Yönetimi kritik MYK toplantısı sonrası gündemde kurultay olmadığını açıkladı.
Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve parti yönetiminin kararlı tavrı sonrası muhalifler harekete geçti. Süreçte kritik bir gelişme yaşandı.
Pazartesi gününden itibaren 15 gün içerisinde toplanması gereken olağanüstü kurultay konusunda noter kanalıyla Genel Merkez’e iletilecek imzalar için hazırlanan “Beyanname ve Talepneme” ortaya çıktı.
Düzgünhaber'de yer alan habere göre pazartesi gününden itibaren 81 ilde kongre delegelerinin noter aracılığıyla imza vereceği Beyanname’de, “Cumhuriyet Halk Partisi Kurultayı’nın (Büyük Kongresi’nin) Siyasi Partiler Kanunu’nun 14/6 maddesinin ve Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğü’nün 48’inci Maddesinin 1-4 ve 5. fıkraları uyarınca GÜVENOYU ve SEÇİM Maddeleri konularak aşağıdaki yazılı gündem ve olağanüstü toplanmasını, NOTER onaylı imzalarımızla talep ediyoruz” denildi.
HEPSİ İÇİN GÜVENOYU
CHP’li muhaliflerin talep ettiği olağanüstü kurultay çağrısında partinin bütün yetkili organları için ‘güvenoyulaması’ talebinde bulunulması dikkat çekti.
İŞTE O OLAĞANÜSTÜ KURULTAY GÜNDEMİ
1-Açılış
2- Saygı duruşu ve İstiklal Marşı
3-Kurultay Başkanlık Kurulu Seçimi
4-Genel Başkanın açılış konuşması
5- Olağanüstü Kurultay çağrısı yapan delegeler adına bir konuşma yapılması
6-GÜVENOYU (Tüm organlar için)
7- Genel Başkan Seçimi
8- Parti Meclisi üyeleri (60) ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri seçimi
9- Kapanış
ÇAĞRIYA GEREKÇE TÜZÜĞÜN O MADDELERİ
OLAĞANÜSTÜ KURULTAY
Madde-48
(1) Genel Başkan; doğrudan ya da Parti Meclisinin kararı ya da kurultay üye tamsayısının beşte birinin on beş günlük süre içinde noterden onaylı imzaları ile yaptıkları başvuru üzerine olağanüstü kurultayı toplantıya çağırır.
(2) Birden fazla çağrının bulunması halinde, Genel Başkan bu çağrılar birleştirebilir. Birleştirilerek yapılan olağanüstü kurultay çağrısının gündeminde, her çağrının gündemi ayrı ayrı yer alır ve ayrı ayrı oylanır.
(3) Üye tamsayısının beşte birinin talebiyle kurultayın olağanüstü toplantıya çağrılabilmesi için imzaların, on beşinci günün bitiminden itibaren yedi gün içerisinde Genel Başkanlığa teslim edilmiş olması gerekir. On beşinci günün bitiminden sonra imza çekilmesi hüküm ve sonuç doğurmaz.
(4) Olağanüstü kurultayın gündemi, isteyenlerce düzenlenir. Üyelerin başvurusunun aynı (ortak) gündemle yapılması gerekir. Olağanüstü kurultayda gündemden başka bir konu görüşülemez. Seçim yapılamaz. Ancak Genel Başkan gündeme seçim maddesi koyabilir.
(5) Olağanüstü kurultay isteminde bulunan kurultay üyelerinin sayısı üye tamsayısının salt çoğunluğunu sağlıyor ise gündeme, güvenoyu ve seçim maddesi konulabilir.
(6) Olağanüstü kurultay, en az on beş (15) gün önce ilgililere duyurulmak koşuluyla en geç kırk beş (45) gün içinde yapılır. (Düzgünhaber)