Türkiye’de faaliyette olan balık çiftlikleri ile ilgili detayları meclis gündemine getiren TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, faaliyetteki balık çiftliklerinin sayısını, ‘ÇED olumlu’ raporu almadan faaliyette olan balık çiftlikleri ile yasadaki boşluklardan yararlanarak denetimden kurtuldukları iddia edilen balık çiftliklerine ilişkin iddiaları sorarak; balık çiftliklerinin denetimine ilişkin veriler ile doğa ve ekosisteme verdikleri zararın önlenmesine ilişkin çalışmalara dikkat çekti.
DENETİMSİZLİK İDDİALARI
Balık çiftlikleri; hassas alan tespit raporu, sediment tipi ve yapısı alanın topografik özellikleri, bentik analizler, bölgede kirletici kaynakların genel değerlendirmesi, stok yoğunluğu, çiftlikler arası uzaklık, ağ derinliği, hassas ekosistemlere uzaklık ve doğal ekosisteme uygunluk gibi birçok konuda yapılan değerlendirmelerden sonra ‘ÇED olumlu’ raporu alarak faaliyete geçiyor.
?Muğla’nın Bodrum ve Milas ile Aydın’ın Didim ilçesi sınırlarındaki Mandalya Körfezi’ndeki balık çiftliği firmalarının birden çok şirket kurarak üretimlerini belli sınırın altında gösterdikleri ve yasadaki boşluklardan yararlanarak denetimden kurtuldukları iddia ediliyor.
DOĞAYA ZARARI
Bodrum’un Gündoğan, Göltürkbükü, Güvencinlik ile Milas’ın Boğaziçi ve Kıyıkışlacık mahallelerinin açıklarında faaliyet gösteren balık çiftliklerdeki atıkların ters akıntı ve rüzgar etkisiyle sahil, plaj ve turistik koylara ulaştığı için endişe yaratıyor. Ruhsatsız kurulduğu iddia edilen çiftlik balıkçılarının kullandıkları balık yemleri ve dezenfekte ilaçların denizin ekosistemini bozduğu belirtiliyor. Öte yandan bölgedeki mavi bayraklı sahillerin sayısının ise balık çiftliklerinin verdiği kirlilik nedeniyle iyice azaldığı ifade ediliyor.
CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ MURAT BAKAN SORDU:
1) Bodrum ve Mandalya Körfezi’nde balık çiftliklerinin neden oldukları kirliliğe çözüm olarak Bakanlığınızın ne gibi çalışmalar yürütmektedir?
2) Türkiye’de faaliyette olan toplam kaç balık çiftliği vardır? Bunların tamamı ruhsatlı mıdır?
3) Ruhsatsız olduğu iddia edilen balık çiftlikleri vardır. Bu iddialar doğru mudur? Ruhsatsız olduğu iddia edilen balık çiftliklerine yönelik bugüne kadar uygulanan denetimler kapsamında ruhsatsız kaç balık çiftliği tespit edilmiştir ve hangi yaptırımlar uygulanmıştır?
4) ‘ÇED olumlu’ raporu almadan faaliyette olan kaç balık çiftliği vardır? Yasadaki boşluklardan yararlanarak denetimden kurtuldukları iddia edilen balık çiftlikleri faaliyetlerini hangi hukuki gerekçeye dayanarak sürdürmektedir? Bu çiftlikler ve firmalar tespit edilmiş ve haklarında işlem başlatılmış mıdır?
5) Ekosistemi korumak için Bakanlığınız tarafından denetimler sıklaştırılmak suretiyle hangi caydırıcı yaptırımlar uygulanmıştır ve/veya uygulanacaktır?