Yaklaşık 10 yıl öncesine dayanan Aliağa’da yat ve teknelerin yapımı, bakımları ve diğer ihtiyaçların temini için yapılmak istenen ‘Çaltılıdere Yat İmalat Yeri Projesi’nin yapımı, bu karar gerekçe gösterilerek, başladı. CHP'li Bakan, “Bu proje; yarattıkları fiili duruma hukuki kılıf uydurmalarının bir örneğidir” dedi.
İzmir’in Aliağa ilçesi sınırları içerisinde yer alan yaklaşık 91 hektar büyüklüğündeki Çaltılıdere sulak alanı, 2017 yılında oy çokluğuyla alınan bir karar ile sulak alan olmaktan çıkarıldı.
Yaklaşık 10 yıl öncesine dayanan Aliağa’da yat ve teknelerin yapımı, bakımları ve diğer ihtiyaçların temini için yapılmak istenen ‘Çaltılıdere Yat İmalat Yeri Projesi’nin yapımı, bu karar gerekçe gösterilerek, başladı.
TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, “10 yıldır buraya bu projeyi yapmak istiyorlar. Hukuki dayanağını oluşturup harekete geçtiler. Önce sulak alanı hukuksuzca ‘sulak alan’ olmaktan çıkardılar. Ardından bu bölgede yapılmak istenen proje için harekete geçtiler. Bu proje; yarattıkları fiili duruma hukuki kılıf uydurmalarının bir örneğidir” dedi.
BAKANLIĞI GÖREVE ÇAĞIRIYORUM!
CHP’li Bakan, “İki yıl içinde alınan alelacele kararlarla sulak alan olmaktan çıkarılan bölgeyi yapılaşmaya açtılar, ardından proje için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı aldılar. Tüm doğa dernekleri, bu konuda uzman akademisyenler, bölgenin sulak alan olduğu konusunda hem fikir. Onlarca kuşa ev sahipliği yapan, sulak alan olan bu bölgede ÇED gereklidir. Bakanlığı göreve çağırıyorum” diye konuştu.
SULAK ALANLARIN DOĞAL YAPILARININ VE EKOLOJİK DENGELERİNİN KORUNMASI ESASTIR!
Sulak alanların korunmasının kanuni bir zorunluluk olduğunu belirten Bakan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sulak alanın resmi olarak tanımlandığı mevzuat kapsamında yer alan Kara Avcılığı Kanunu’nun 4. maddesinde ‘Av ve yaban hayvanlarının beslenmesine, barınmasına, üremesine ve korunmasına imkân veren doğal yaşama ortamları zehirlenemez, sulak alanlar kirletilemez, kurutulamaz ve bunların doğal yapıları değiştirilemez’ hükmü bulunuyor. Bu hüküm, Çevre Kanunu ile birlikte sulak alanların korunması bakımından yasal anlamda çok kuvvetli bir düzenlemeye sahip. Biyolojik çeşitliliği barındıran en önemli ekosistemlerden biri olan sulak alanların korunmasının gerekli olduğu, sulak alanların koruma ve kullanım esaslarını belirleyen planlama aşamasında ilgili diğer kurumlarla birlikte çalışılması gerektiği kanunlarımızla ortaya koyulmuştur. Özellikle Çevre Kanunu’nun 9. maddesi sulak alanların sigortasıdır. İlan edilmiş Ramsar Alanları’nın gerek çevre düzeni planlarında gerek ilgili diğer fiziki planlarda korunan alan olarak gösterilmesi de kanunen zorunludur. Sulak alanların doğal yapılarının ve ekolojik dengelerinin korunması esastır. Sulak alanların doldurulması ve kurutulması yolu ile arazi kazanılamaz.”
YATIRIM 150 MİLYON EURO!
Çaltılıdere Yat ve Tekne İmalat Tesisi projesini yapacak olan İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK)’in resmi internet sitesinde; Aliağa’nın Çaltılıdere köyü mevkii Hacı Ahmet Koyu’nda, 200 dönümlük yerin yat inşa ve çekek alanı olarak belirlendiği, projenin 3.5 yıl içinde biteceğinin planlandığı, yatırım bedelinin 150 milyon Euro, proje alanının ise 1.2 milyon metrekare olduğu duyuruldu.
1 MİLYON 200 BİN METREKARE PROJE ALANINA CAMİ, FUTBOL SAHASI…
YATEK, proje duyurusunda “En az 86 adet imalathane inşa edilecek olup, 15.000 kişi istihdam edilecektir. Çalışan ve çevre halkının hizmetine sunulmak üzere tekne bağlama yerleri, cami, futbol sahası, oyun parkı proje kapsamında inşa edilecektir” ifadelerini kullandı.
“HİÇBİR ENGELİMİZ YOK, DOLGU PROJELERİMİZ ONAYLANDI”
Bölgede mühendislerin konaklayacağı prefabrik binaların yapımına başlanan projenin üç yıl içerisinde tamamlanacağı söyleyen YATEK Yönetim Kurulu Üyesi Aslan Bilgi ise, “Bürolarımız için yapılan çalışmalara başladık. Buraya portatif bürolar yapacağız. Mühendis arkadaşlar ile sorumlu arkadaşlar burada kalacaklar. Bütün gün sahada olacaklar. Onunla alakalı bir beton çalışması yapılacak. Üzerine de prefabrikler getirilip konulacak. Mayıs gibi dolguya başlayacağız. Bin 200 dönüm alan doldurulacak. Dolgu çalışmaları bir yıl sürecek. Dolgu otursun diye beklenecek. Daha sonra üst yapı çalışmalarına başlanacak. Üç yıl içerisinde de burayı çalışır hale getireceğiz. Bütün yasal işlemleri, prosedürleri bitirdik. Şu an hiçbir engelimiz yok. Dolgu projelerimiz onaylandı” bilgilerini kamuoyuyla paylaştı.