Ziyarete Saraybosna Devlet Üniversitesi’nden Profesör Hazım Basic, Profesör Şahidin Kaçar, Dünya Boşnaklar Kongresi Genel Sekreteri Profesör Almasına İzmirli, İç Sarajevo Novi Grad Bakan Yardımcısı Profesör Taib Selam, Sarajevo ve Travnik Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Profesörü Husein Zeko, İkra Fond Başkanı Profesör Samajo Haliloviç ve Bosna Kültür Akademisi Sanat ekibi eşlik etti.
TBMM’de gerçekleşen kabulde konuşan CHP’li Beko, öncelikle Bosna Hersek’te yaşanan katliamı hatırlatarak, “Avrupa’nın göbeğinde binlerce insan katledildi. Ben bu insanlara tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. Saygı, sevgi ve özlemle onları anıyorum” diyerek şöyle devam etti:
“Bosna Hersek’te yaşanan bu katliamı her zaman kınadık ve kınamaya da devam ediyoruz. Biz 6 ay önce İzmir’de Bosna Hersek’de katledilen yurttaşlarımızı anmak ve bu arkadaşlarımızı katledenleri lanetlemek için Konak’da bir basın açıklaması yapmıştık. Bunu Balkan Göçmenleri Derneği organize etmişti. Belediye başkanlarımız da katıldı. Bundan sonra da bu tür yapılacak olan etkinliklerde milletvekili olarak yer almaya devam edeceğim.
Ben de sizin devlet gününüzü kutluyorum. Türkiye’de yaklaşık 81 milyon insan var. Çok evrelerden geçen bir ülkeyiz. Ortadoğu da, Balkanlarda, Avrupa’da ve dünyada var olmak istiyorsak, yok olmak istemiyorsak, mutlaka ama mutlaka Mustafa Kemal’in altını kalın harflerle çizdiği yurtta barış dünyada barış ilkesi çerçevesinde, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olmak için hep beraber mücadele etmeliyiz. İki ülke arasında ekonomik anlamda ve de eğitim, sağlık, kültür, turizm ve ulaşım konusunda ortaklaşa bir işbirliği yapmalıyız. 21. Yüzyılda bilim, teknik, teknoloji ve AR-GE çalışmaları konusunda da birbirimizin ihtiyaçları doğrultusunda karşılıklı destek olmalıyız” dedi.
“AYNI TOPRAKLARIN ÇOCUKLARIYIZ”
Sendika başkanlığı yaptığı dönemlerde pek çok uluslararası toplantıya katıldığını ve burada da kendisi gibi Balkan topraklarında doğmuş insanlarla karşılaştığını ifade eden CHP’li Beko, “Bizler; her ne kadar ulusal kurtuluş savaşı sonrası sınırlarımız çizilmiş olsa bile; aynı toprakların insanıyız. Kalbimiz birlikte, yüreğimiz beraber. Balkanlarda yaşayan Boşnaklar, Arnavutlar, Makedonlar, Kosovalılar var. Oralarda yaşayan ne kadar etnik gruplar varsa aynısı Türkiye’de var. Türkiye bir mozaik. Balkanlarda yaşanan ulusların bir kısmı da ülkemizde yaşıyorlar. Burada barış içerisinde, kardeşlik içerisinde yaşama becerisini göstermeye çalışıyoruz” diyerek şunları söyledi:
“Bizde güzel bir söz var; bölüşürsek tok oluruz. Bölünürsek yok oluruz. Birleşirsek var oluruz. Şimdilerde her zamandan çok, birliğe beraberliği, kardeşliğe, arkadaşlığa ihtiyaç duyduğumuz bir dönemi yaşıyoruz. Balkanlardan söz edilince, Spartaküs, Büyük İskender, Şeyh Bedrettin, Mustafa Kemal, Yahya Kemal Beyatlı, Nazım Hikmet ve Mehmet Akif Ersoy gibi bu topraklarda önemli insanlar yetişmiş. Bana göre bunları her zaman bir araya geldiğimizde anmak ve onlardan feyz almak doğru olur diye düşünüyorum.”