CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir özelinde test, hasta, yoğun bakım, entübe hasta sayısından tedavi edilen hasta, hayatını kaybeden hasta, Kovid-19 teşhisi konulan sağlık çalışanı sayısına kadar Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'ya İzmir’in korana tablosunu sordu.
AK Parti iktidarının ekonomik endişelerle 1 Haziran sonrası epidemiyolojinin yol göstericiliğinden yoksun bir şekilde; kontrolsüz olarak açılma süreci başlatması ile Kovid-19 salgınının ne yazık ki kontrol edilemez bir noktaya doğru ilerlediğini dile getiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, birçok ilde salgının hızla yayıldığını, İzmir özelinde durumun ne olduğunu Sağlık Bakanı’na soru önergesi ile sordu.
Vaka artışının hızlı olduğu illerde KOVID-19 hastalarının hastanelerde, özellikle de yoğun bakım servislerinde yer bulamadıkları haberlerinin endişe verici olduğunu belirten Beko, İzmir’de de halkın tam olarak bilinçlenmesi gerektiğini, çalışan kesimin çok tedirgin olduğunu ifade etti.
İŞÇİ SINIFI HASTALIĞI HALİNE GETİRMEDEN ÖNLEMLER ALINMALI!
İzmir ve civar illerde yaygın olarak faaliyet gösteren fabrikalarda, organize sanayi bölgelerinde ve küçük işletmelerde Kovid-19 vakalarında artış olduğu iddiasının doğru olup olmadığına soru önergesinde yer veren CHP’li Beko, “Öyleyse bu bölgelerde hangi önlemler alınmaktadır? İzmir’de vaka sayısı, kaybedilen hasta sayısı, test sayısı, tedavi edilen hasta sayısı nedir? Bunların kamuoyuyla paylaşılması insanların daha temkinli olmasını sağlayacaktır. Ortaya atılan rakamlarla bu sürecin doğru yönetilemediği ortadadır. Bölgesel tedbirlerin alınması, fabrikaların, organize sanayi bölgelerinin yoğun olduğu illerde daha etkin yöntemlerle çalışılması kaçınılmaz bir gerçektir. İşçi ve çalışanların iş yerlerine korkarak gittiği bir üretim şekli kabul edilemez. Pandemiyi işçi sınıfı hastalığı haline getirmeden gerekli rakamların ortaya çıkarılması ve patronların gerekli önlemleri alması gerekmektedir” açıklamalarını yaptı.
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Sağlık Bakanı’na şu soruları yöneltti:
1. İzmir ili ve ilçelerinde günde ortalama kaç kişiye Kovid-19 testi yapılmaktadır?
2. İzmir ili ve ilçelerinde Kovid-19 tanı- teşhisli kaç hasta bulunmaktadır? Yine İzmir ilinde yoğun bakım ve entübe hasta sayısı kaçtır?
3. Hastanede ve evde tedavi edilen hastaların ayrı ayrı sayısı kaçtır?
4- Evde Hasta İzlemi yapılan, hastaneye yatış gerekmediği düşünülen kesin KOVID-19 vakaları, semptomlar düzelene kadar uygun tedavi başlanarak evde takip edilmektedir. Ancak İzmir’de 5 gündür filyasyon ekipleri antiviral ilaçlar temin edilemediği için evde bakılan pozitif hastalara ilaç verememektedir. İlaçta yaşanan sıkıntının nedeni nedir? Bu durumda hastaların tedavisi aksamış olmuyor mu?
5. İzmir ili ve ilçelerinde salgının başlangıcından bugüne Korona virüs (Kovid-19) şüphesiyle veya teşhisli kaç hasta yaşamını kaybetmiştir?
6. İzmir genelinde kaç filyasyon ekibi çalışmalarını sürdürmektedir? Bu ekipler içinde Kovid-19 teşhisli kişi sayısı kaçtır?
7. İzmir’de Kovid-19 teşhisi konulan sağlık emekçisi sayısı kaçtır?
8. İzmir ve civar illerdeki fabrikalarda, organize sanayi bölgelerinde ve küçük işletmelerde Kovid-19 vakalarında artış olduğu iddiası doğru mudur? Öyleyse bu bölgelerde hangi önlemler alınmaktadır?