Yaz aylarında artan orman yangınlarına müdahalenin çok hayati bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 8 bin 600 orman işçisinin kadrosuz olarak yılda sadece 8 ay 29 gün çalıştırıldığını belirterek Tarım ve Orman Bakanı’na hem bu işçilerin ne zaman kadroya alınacaklarını hem de yeni işçi alımını sordu.
Orman işçilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Tarım ve Orman Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde önemli konulara değindi, işçi haklarını sordu; İzmir Buca-Tınaztepe mevkiinde verimli ormanın bir kısmı feda edilerek 2012’de yapılan 80 yatak kapasiteli, son derece modern cihazlarla donatılan yangın personeli eğitim merkezinin ihtiyaca gerek yok gerekçesi ile 2019 yılında Dokuz Eylül Rektörlüğüne neden tahsis edildiğine yanıt istedi.
8 BİN 600 İŞÇİ NE ZAMAN KADROYA ALINACAK?
Orman işçilerinin çalışma koşullarının düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Beko, “En önemli varlıklarımız, ormanlarımız onlara emanet ve biz onların mutlu çalışanlar olmasını sağlamak zorundayız” dedi. Beko şunları söyledi: “Bulunduğu coğrafi konum ve iklim koşulları gereği orman yangınları ile mücadele ülkemiz için son derece önemlidir. Çünkü ülkemiz küresel iklim krizinden en çok etkilenecek bölgededir. Bu nedenle orman yangınları ile mücadele eden işçilerin 12 ay boyunca kadrolu olarak çalışmaları zorunluluktur. Yaz aylarında yangın diğer mevsimlerde damga, numarataj, ağaçlandırma, tohumlama gibi diğer ormancılık faaliyetlerini sürdüren orman işçilerinin 8 bin 600’ü her yıl 8 ay 29 gün çalışan sezonluk işçilerdir. Kadro bekleyen ve halen çalışan yaklaşık 8 bin 600 kadrosuz işçinin kadroya alınması planlanmakta mıdır? Ormanlarda 12 ay boyunca çalışacak kadrolu işçilerin gerekliliği çok açıktır. Bu nedenle de istihdamın arttırılması çok önemlidir. Kadrolu yeni işçi alımı düşünülmekte midir? Yeni işçi alımlarında orman köylülerine öncelik veriliyor mu? Orman işçilerinin haklarının iyileşmesine yönelik çalışma var mı? gibi sorularımıza cevap bekliyoruz.”
O BİNA NEDEN YAPILDI, NEDEN HEMEN VAZGEÇİLDİ?
Beko ayrıca İzmir Buca – Tınaztepe mevkiindeki yangın personeli eğitim merkezini de Bakan’a sordu. 2012 yılında bölgedeki verimli ormanın bir kısmının feda edilerek yapılan 80 yatak kapasiteli, son derece modern cihazlarla donatılan yangın personeli eğitim merkezinin ihtiyaca gerek yok gerekçesi ile 2019 yılında Dokuz Eylül Rektörlüğüne tahsis edildiğini hatırlatan Beko, “Bu tesise ihtiyaç olup olmadığına bu kadar kısa bir sürede nasıl karar verildiği şaşılacak bir durum. Önemli miktarda bütçe ayrılarak yapılan bu binanın yapılış sebebi nedir? Ormanlık alanda yapılaşma yapılarak orman kanununa göre bir suç işlenmiştir, bu suçun sorumlusu kimdir? Bunların da kamuoyu adına aydınlatılması için cevap bekliyoruz” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’nun 7 soruluk önergesi şöyle:
1. Orman işçisi sadece yangınla mücadele eden yangıncı konumunda olmayıp, yaz aylarında “yangıncı” diğer sezonda, damga, numarataj, ağaçlandırma, tohumlama, gibi diğer ormancılık faaliyetlerini sürdüren personel konumundadır. Görüldüğü gibi her türlü ormancılık faaliyetinin yaptırıldığı bu çalışanların büyük bir bölümü (8.600 kişi) her yıl 8 ay 29 gün çalışan geçici(sezonluk) işçilerdir. Bu çerçevede kadro bekleyen ve halen çalışan yaklaşık 8 bin 600 kadrosuz işçinin kadroya alınması planlanmakta mıdır?
2. Ormanlarda 12 ay boyunca çalışacak kadrolu işçilerin gerekliliği çok açıktır. Bu nedenle de istihdamın arttırılması çok önemlidir. 8 bin 600 kadrosuz işçinin kadroya alınmalarının ardından kadrolu yeni işçi alımı da düşünülmekte midir?
3. Yeni işçi alımlarında; orman işinin özelliği gereği yöreyi iyi tanıması, işe karşı göstereceği refleksler ve orman halk ilişkilerinin sağlanması bakımından 6831 saylı orman kanununa göre orman köylülerine öncelik verilmekte midir, alımlarda ne derece objektif kurallar uygulanmaktadır?
4. Orman işçileri yangına ilk ve etkili müdahale için büyük mücadeleler vermekte ve bu uğurda sıkça yaralanmakta ve ne yazık ki hayatlarını kaybetmektedirler. İşin örgütlenmesi ve çalışma ilişkilerinden kaynaklı riskler göz önüne alındığında, sektörde çalışma biçimlerinin ve sosyal güvence haklarının bir bütün olarak, “insana yakışır iş” anlayışı çerçevesinde düzenlenmesi gerekmektedir. Bu çerçevede orman işçilerinin haklarının iyileştirilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?
5. Yangın işçiliği, eğitim isteyen bir meslektir ve işçilerin bölgeyi tanımalarının önemi tartışılmazdır. Bu nedenle de işe alınanların ve halen çalışmakta olan işçilerin değişen şartlara uygun eğitim almaları için hangi adımlar atılmaktadır?
6. Orman yangınlarının kontrol altına alınmasında teknolojik imkânlardan üst seviyede yararlanılmasına rağmen, iş kazası ve meslek hastalıkları riski oldukça yüksektir. Fazla çalışmanın yaygınlığı da riskleri oldukça arttırmaktadır. Bu sektörde fazla çalışmanın ortadan kaldırılması bu nedenle çok önemlidir. İşin doğası rotasyon yöntemi ile işçilerin çalışmasını gerektirmektedir. Orman işçilerine dönük iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesine yönelik eğitimler verilmekte midir? Verilmekte ise hangi sıklıkta ve hangi araçlarla bu eğitimler sağlanmaktadır?
7. İzmir Buca – Tınaztepe mevkiinde verimli ormanın bir kısmı feda edilerek 2012’de yapılan 80 yatak kapasiteli, son derece modern cihazlarla donatılan yangın personeli eğitim merkezi ihtiyacına gerek yok gerekçesi ile 2019 yılında Dokuz Eylül Rektörlüğüne tahsis edilmiştir. Bu tesise ihtiyaç olup olmadığına bu kadar kısa bir sürede nasıl karar verilmiştir? Önemli miktarda bütçe ayrılarak yapılan bu binanın yapılış sebebi nedir? Ormanlık alanda yapılaşma yapılarak orman kanununa göre bir suç işlenmiştir, bu suçun sorumlusu kimdir? Bakanlığınız tarafından bu konuda hangi yasal işlemler yapılmıştır?