Gizem TABAN / GERÇEKİZMİR - CHP’de yerel seçim hareketliliği devam ederken, partinin kalesi olarak nitelendirilen İzmir’de aday adaylarının açıklamaları peş peşe geliyor. İzmir’de aday adayı yoğunluğunun yaşandığı ilçelerden biri olan Çiğli’de, belediye başkanlığına talip olan isimlerden biri de Cemal Doğan…
CHP Çiğli Belediye Başkan Aday Adaylığı için dosya veren Doğan, bugün saat 11.00’da Çiğli’de bir otelde düzenlediği kahvaltıda basın mensupları ile bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Doğan, aday adaylığı ve yerel seçim sürecine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
Gazetecilerin sorularını yanıtlamadan önce kendini tanıtan Doğan şunları söyledi:
1974 yılında Mersin’de doğdum. İlk ve ortaöğretimimi Mersin’de tamamladım. Gençlik yıllarından itibaren iş hayatına adım attım ve profesyonel olarak judo ile uğraştım. İş hayatına sokaklardan başladım, birçok farklı sektörde çalıştım. Bu deneyimler hem iş hayatımda hem de siyasi hayatımda çok işime yaradı. Sokakta insana nasıl dokunacağımızı öğrendik. Gaziantep Üniversitesi İnşaat Mühendislik Bölümünden mezun olduktan sonra Mersin Üniversitesi’nde 2 dönem akademisyenlik görevinde bulundum. Ardından İstanbul’a taşındım ve kısa süre şantiyelerde çalıştıktan sonra inşaat sektöründe büyük firmalarda çeşitli kademelerde görev aldım. İş hayatı sürecinde yöneticilik ilgili birçok eğitim aldım. 2010 yılında kendi Mühendislik Firmamı kurdum. Cumhuriyet Halk Partisi’ne katılarak aktif siyasete mahalle başkanlığı ile başladım. Sonrasında örgütten sorumlu ilçe başkan yardımcılığı ve Başakşehir belediye meclis üyesi olarak siyasi hayatıma devam ettim. Meclis üyeliği sürecinde imar ve bütçe komisyonlarında görev aldım. Yaklaşık 7-8 ay önce Çiğli’ye yerleştim ve CHP Çiğli Belediye Başkanlığı Aday Adayı oldum.
Doğan, iş ve siyasi yaşamını anlattıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
SORU&CEVAP
Neden Çiğli’den aday adayı oldunuz?
Ben İzmir’e ve Çiğli’ye yabancı değilim. Yaklaşık 2 yıldır bu bölgede iş yapıyorum. Çiğli’ye çok gelip giden, ilçeyi bilen biriyim. Bundan 2 buçuk yıl önce gerek partili arkadaşlarım gerek Çiğli’li arkadaşlarım burada siyaset yapmamı söylediğinde çok sıcak bakmamıştım. Bir yıl önce bu teklif geldiğinde de aday adayı olacaksak çalışmalara başlayalım dedik ve 7-8 ay önce çalışmalara başladık. 8 ay önce Çiğli’ye geldik gerekli görüşmeleri yaptık ama sahaya çıkmadık. Çünkü Çiğli’yi yeterince tanımadan, ilçe halkını yeterince analiz etmeden, sokakları, mahalleleri, dernekleri gezmeden aday adayıyım demek komik olurdu. Ekibimizle birlikte öncelikle Çiğli’nin dokusunu araştırdık, buradaki eksikleri gördük. Çiğli’nin hak ettiği değeri görmediğini düşünüyoruz. Benim hazırladığım hiçbir proje hayali değil hepsinin örnekleri var. Aday olduğumuzda da bu projelere tek başımıza karar vermeyeceğiz hep birlikte karar vereceğiz. Çiğli’de ve Türkiye’de bahsedilen bir belediye başkanı olmak istiyorum. Kendimi bu kapasitede gördüğüme inanıyorum, şimdiye kadar edindiğim deneyimlerimi buraya aktardığımda başarının kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Çiğli’yi değiştirmek istiyorum, daha konforlu daha yaşanılabilir bir Çiğli yaratmak istiyorum.
İthal aday eleştirileri devam ediyor mu?
Tüm eleştirilere saygı duyuyorum ancak zaten ithal aday gibi bir durum yok. Ankara’da parti büyüklerimizle yaptığım görüşmede de aday adayı olmamın benim demokratik hakkım olduğu ve ithal adaylık gibi bir durum söz konusu olmadığın görüşü bildirildi. Yurtdışından gelen arkadaşımız Milletvekili, belediye başkanı olabiliyor benim ithal aday olmam gibi bir durum yok. Bunu söyleyenler şu noktada haklı beni tanımıyorlar, ama biz kendimi anlatıyoruz o samimi diyalogu yakalıyoruz bizi tanıyınca zaten önyargıları gidiyor. Şunu da belirteyim ; aday gösterildiğim takdirde Çiğli’de yüzde 60 oy alırım.
Aday belirleme yöntemi konusunda çoğu ilçede ön seçim talebi var. Sizin bu konudaki fikriniz nedir ?
Delege değil üyeler bazında ön seçim isterim. Çünkü burada dengeler değişti. Burada benim bir şansım var, ben hiçbir grubun aday adayı değilim. Herkese eşit mesafede olduğum için şansım var. Belediye başkanı olduğumda kendi partililerime nasıl davranıyorsam herkese öyle davranacağım, sonuçta ben tüm Çiğli’nin başkanı olacağım. Ben o boşluğu doldurduğum için, insanlara dokunduğumuz için ister istemez gündemdeyiz. O yüzden hangi yöntem olursa olsun varım. Kim aday gösterilirse gösterilirsin arkasında duracağım. Benim parti kültürüm bunu gerektirir.
Çiğli’deki eksikler neler?
Öncelikle bir kent meydanı olmalı. Hazineye bağlı 162 bin metrekare atıl arazi va, bu araziyle çok güzel bir kent meydanı yapılabilir. Bir başka eksik de istihdam… Bu noktada Çiğli’de çok fazla iş adamımız var onlara gideceğiz ortak projeler üreteceğiz, istihdamı arttıracağız. Bütçe kullanımı çok önemli, yüzde 30’una el koyulan bir dönemdeyiz. O yüzden üretim ekonomisine dayalı bir sistem geliştireceğiz.
Projeleriniz neler?
Kent konseyi kuracağız, bu konseyde her görüşten arkadaşımız olacak hep birlikte karar alacağız. Herkesin belediye başkanı olacağız. Sıkıntılı gençlerimiz için bir rehabilitasyon merkezi kuracağız. Çöp sorununu kazanca çevireceğiz, bunun yurt dışında örnekleri var. Gençler ve kadınlarla ilgili projeler daha ön plana çıkacak. Benim en büyük hayalim Çiğli’ye bir Vakıf Üniversitesi kurmak. Dar gelirli ailelerin cenazesinde yanında olmak için çay, çorba dağıtacak bir taziye arabası, bir de sabah işe gidenlere çorba dağıtacak araba olur. Kadınlarımızla ilgili doğum paketi, kadınların üretime katılması ve kendi bütçesine katkıda bulunması için meslek kursları, üretici kadın pazarı projelerimiz var. Öncelikli projelerim kent meydanı ve harmandalı çöplüğü olacak. Çiğli’yi hak ettiği yere ulaştıracak, marka bir kent haline getirecek projeler ürettik.