Hükümetin kriz sözcüğüne bile tahammül edemediğini ama vatandaşın ekonomisinin çöktüğünü, enflasyonun dizginlenemediğini, yapılan borçların ve alınan kredilerin ödenemediğini, bunun en somut örneğinin ise konkordatolar olduğunu belirten Kılıç, konuyla ilgili önerge hazırlayarak TBMM Başkanlığına sundu.
CHP’li vekil Kılıç tarafından hazırlanan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istenen önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi:
“Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve para piyasalarında yaşanan dalgalanmalar sonucu konkordato (iflas anlaşması) ilan eden şirket ve firma sayısında büyük artışlar yaşanmakta ve her geçen gün bu şirketlere yenileri eklenmektedir. Reel sektörde özellikle nisan ayından beri yaşanan konkordatolar yalnızca konkordato ilan eden firma ya da şirketi değil, yan sanayisi ve tedarikçileriyle birlikte, hacimlerinden çok daha büyük etki alanı yaratmakta ve işsizlik başta olmak üzere bir çok olumsuzluğa da neden olmaktadır. Artan faizler ve yaşanan devalüasyonun yanı sıra alım gücünün de sürekli azalması nedeniyle anlaşmalı iflasların daha da artacağı gerçeği göz önüne alındığında bir an önce önlem alınması gerekmektedir. Bu bağlamda;
1. Türk Lirası'nın yılbaşından bu yana ABD Doları ve Euro karşısında yüzde 40 değer kaybetmesinin reel sektöre, üretime ve tüketime yansıması nasıl olmuştur?
2. Para piyasalarındaki dalgalanmanın ülke ekonomisine getirdiği yük ne kadardır? Son bir yılda ülkemizin ve şirketlerin dış borç durumu nasıl bir seyir izlemiştir?
3. Reel sektörde özellikle nisan ayından beri yaşanmakta olan ve her geçen gün sayısı artan konkordato ilan eden firma ve şirket sayısı halen kaçtır? Konkordato ilan eden firma ve şirketlerin illere göre dağılımı nasıldır?
4. Konkordato ilan eden şirket ve firmalardan çıkartılan işçi sayısı ne kadardır? Bu işçilerin özlük hakları ve ekonomik anlamda mağduriyet yaşamaması için hangi önlemler alınmaktadır?
5. Özellikle son dönemde hız kazanan anlaşmalı iflasın nedeni sadece ekonomide yaşanan gelişmeler midir? Siyasi ve hukuki gelişmelerin de bu konkordatolara etkisi var mıdır?
6. Devalüasyon, enflasyon ve işsizlik yüzünden satın alma gücünün düşmesi, maliyetlerin ve faizlerin yükselmesi nedeniyle olası yeni iflaslara ve konkordatolara karşı önlem alınması yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır?”