CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, okul servislerinde yaşanan kazalar ve üzücü olaylar sonrası çıkartılan yönetmeliğin üzerinden bir yıl geçmeden yapılan değişiklikleri hazırladığı önergeyle TBMM gündemine taşıdı.
Yürürlük tarihi bir yıl ertelenen değişikliklerin çocukların can güvenliği açısından çok önemli olduğunu ve çocuklarını servise emanet eden ailelerde endişe yarattığını belirten Kılıç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlandırılmasını istediği önergesinde şu ifadelere ve sorulara yer verdi:
?“Geçen yıl İzmir’in Çiğli ilçesinde okul servisinde unutulduğu için yaşamını yitiren Alperen Sakin’den sonra “Okul Servis Araçları Yönetmeliği” hazırlanmış ve özellikle can güvenliğine yönelik önlemlerin 3 Eylül 2018’e kadar tamamlanması zorunlu kılınmıştı. Ancak yeni eğitim ve öğretim dönemi daha başlamadan okul servis araçları yönetmeliğinde değişikliğe gidilmiş ve bazı maddelerin yürürlük tarihleri 1’er yıl ertelenmiştir. Bakanlığınızca yapılan değişikliklerle okul servis araçlarında her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat ile her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem bulundurma, iç ve dış kamera sistemi ve en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı zorunluluklarıyla ilgili süre 3 Eylül 2018’den 3 Eylül 2019'a kadar uzatılmıştır. Aynı değişiklikle fabrika çıkışında üzerinde mevzuata uygun renkli cam olan araçlar için getirilen “İç mekânı” gösteren beyaz cam zorunluluğuna ait süre de bir yıl ertelenmiş ve son gün olarak 3 Eylül 2020 olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda;
1. Ülkemizde halen okul servisi hizmeti sunan ne kadar araç vardır? Son 10 yıl itibarıyla yıllar bazında okul servislerinin karıştığı kaç kaza meydana gelmiştir? Bu kazalar sonucu kaç kişi yaşamını yitirmiş, kaç kişi yaralanmıştır?
2. Geçen yıl İzmir’in Çiğli İlçesinde okul servisinde unutulduğu için yaşamını yitiren Alperen Sakin’den sonra çıkarılan yönetmelik doğrultusunda okul servis araçlarının tamamında denetim yapılmış mıdır?
3. Yapılan denetimler sonucu halen servis hizmeti sunan araçların ne kadarı yönetmeliğe uygundur? Yönetmeliğe uygun olmayan araçlarla ilgili hangi önlemler alınmıştır?
4. Okul servis araçları yönetmeliğinde özellikle can güvenliğine yönelik önlemlerin 3 Eylül 2018’e, servis aracının iç mekânını gösteren beyaz cam uygulamasının da 2019’a kadar zorunlu kılınmasına karşın, bakanlığınızca yapılan değişiklikle bu tarihlerin birer yıl uzatılmasının gerekçesi nedir?
5. Yönetmelikte belirlenen zorunlulukların 3 Eylül 2019 ve 2020 tarihlerine kadar uzatılması nedeniyle bu süreçte meydana gelecek kazalardan ve ertelenen maddelere bağlı yaşanacak olası can kayıpları ile yaralanmalardan kim sorumlu olacaktır?
6. Yürürlük tarihi birer yıl ertelenen zorunluluklara bağlı nedenlerden dolayı meydana gelecek olası kazalara karşı etkin bir denetim sistemi uygulanacak mıdır? Bu doğrultuda hangi adımlar atılacaktır?”