CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Aliağa’daki zehirlenmeyle ilgili rafineriye yemek hizmeti sunan firmaları mercek altına aldı.
Adalet Komisyonu’nda görüşülecek olan OHAL düzenlemesiyle nedeniyle Ankara’da bulunan ve zehirlenen işçilerin durumuyla ilgili CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz’dan bilgi alan Kılıç, Star Rafinerisi şantiyesinde çalışan işçilerin daha önce de benzer şikâyetlerde bulunduğuna ve eylem yaptığına dikkat çekerek yemek firmalarıyla ilgili siyasi bağlantıları ve iddiaları Meclis gündemine taşıdı.
Rafineriye yemek hizmeti veren firmaların mahkemelerde FETÖ / PDY ilişkilerine konu edildiğini ve kayyumlarla yönetildiğini belirten Kılıç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: İzmir'in Aliağa ilçesindeki Star Rafinerisi şantiyesinde çalışan yaklaşık 700 işçi, 17 Temmuz akşamı yedikleri yemek sonrası gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılmış, bunlardan 400’üne ayakta müdahale yapılırken, 200’ün üzerinde işçi ise serum tedavisiyle birlikte gözlem altına alınmıştır. Halen hastanede gözlem altında bulunan işçilerden durumu ağır olan kimsenin bulunmaması sevindirici olmakla beraber, savcılık kitlesel zehirlenmeyle ilgili soruşturma başlatmıştır. Öte yandan yemek firması yetkilileri ise “Zehirlenmenin yemekhanede değil, şantiyede yenilen yemeklerden kaynaklandığını ve kendilerinin şantiyede çalışan firmaların sadece bir bölümüne hizmet verdiklerini” belirtmiş, şikâyetlerin bir bölümünün psikolojik olduğunu öne sürerek sorumluluk üstlenmekten kaçınacak bir yaklaşım içine girmişlerdir.
Bu bağlamda;
1. Türkiye’nin en büyük sanayi tesislerinden birisi olan Petkim’de işçilerin sağlığını doğrudan ilgilendiren işleri yürüten şirketler ve alt taşeron firmalar hangileridir? Bu firmaların kuruluş tarihleri, ortaklık yapıları nasıldır?
2. İlgili bakanlıklar bu şirketlerin çalışma koşullarını ve hizmetlerini hangi kriterlere göre ve hangi aralıklarla denetlemektedir?
3. Sürekli gündeme gelen ve işçilerin mağdur olmasına neden olan yemek şirketleri arasında bulunduğu bilinen Akyıldız Gıda AŞ’nin kuruluş yapılanmasında ve ortaklık oluşumunda kimler bulunmaktadır? Bu şirket Petkim’de hizmet verirken işi hangi firmalardan almış, hangi koşulları yerine getirmiştir?
4. Akyıldız Gıda AŞ ile Seçsan Gıda Pazarlama AŞ şirketleri arasında yemek temini açısından ne gibi bir ortaklık bulunmaktadır? Bu şirketlerin mahkemelerde birbirlerine FETÖ/PYD ilişkileri üzerinden şikâyetleri bulunmaktayken atanan kayyumlarda kimler yer almıştır?
5. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan’ın AKP Gümüşhane eski Milletvekili olan kardeşi Sabri Varan’ın Akyıldız Gıda A.Ş ile ortaklığı var mıdır? Bu şirket Petkim’e hizmet verirken hangi şirketlerle ortak / konsorsiyum oluşturmuştur?
6. Aliağa Star Rafinerisinde neredeyse periyodik olarak yaşanan zehirlenme vakalarıyla ilgili şimdiye kadar hangi işlemler yapılmıştır? Rafineriye yemek veren firmalar ve gıda temin edilen şirketlerle ilgili denetimler en son ne zaman yapılmıştır? Geçmişte yapılan denetimler sonucu firmaya yönelik herhangi bir kusur tespiti yapılmış mıdır? Bu bağlamda herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?
7. Star Rafinerisinde çalışan işçilerin daha önceleri de kötü yemekler nedeniyle sık sık rahatsızlandıkları ve yönetime bildirmelerine rağmen şikâyetlerinin dikkate alınmaması üzerine 2 ay önce eylem yaptıkları göz önüne alınırsa rafineri yöneticileriyle de ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır?
8. Ülkemizin özellikle sanayi bölgelerinde sık sık meydana gelen gıda kaynaklı zehirlenmeler bağlamında iş ve işçi sağlığı konusunda alınan önlemler ve yapılan denetimler yeterli midir? Bu konuda yeni politikalar oluşturulacak mıdır?”