Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Sözcüsü ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, komisyon olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.
Gerçekleştirmeyi planladıkları projelerde özellikle kadına karşı şiddetle mücadeleyi önleme konusuna ağırlık verdiklerinin altını çizen Kökkılınç, toplumsal cinsiyet eşitliği noktasında da farkındalık yaratmak için hayata geçirecekleri uygulamaları detaylandırdı. Kökkılınç, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin uzlaşı içerisinde hareket ettiğini de vurguladı.
KAMU SPOTLARI ÇALIŞMASI
Önümüzdeki 5 yılı kapsayacak şekilde, hem kadına şiddete karşı mücadelede, hem de toplumsal cinsiyet eşitliği noktasında; toplu ulaşım merkezlerinde, parklarda, cazibe alanlarında, toplumun karşısına çıkacak şekilde kamu spotları ile farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirten Kökkılınç, “Kadın ve erkeğin toplumda eşit olduğu, eşit haklara sahip olduğu, fırsat eşitliğine sahip olması gerektiği noktasında bu kamu spotlarını kullanacağız. Ayrıca bu alandaki çalışmalarımızı yansıtacak büyükşehir belediyemize ait logonun yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliğini yansıtacak bir logo kullanacağız. Gelecek aydan itibaren kamu spotlarını şehrimizde görmeye başlayacağız” dedi.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARIYLA İŞBİRLİĞİ
Kadına karşı şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği noktasında çalışmak üzere sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılmasıyla ilgili büyükşehir belediye meclisinde karar aldıklarını dile getiren Kökkılınç, “Bu konuda sivil toplum örgütlerinden pek çok proje teklifi gelmeye başladı. Önümüzdeki günlerde bunların protokollerini yapacağız. Bu protokoller çerçevesinde projeleri uygulamaya başlayacağız. İlk yapacağımız protokollerden biri, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile olacak. Büyükşehir belediyemiz ile partner olacak, birlikte projeleri hayata geçireceğiz. Büyükşehir Belediye Meclisi İhtisas Komisyonu olarak, Türkiye Aile Planlamaları Vakfı’nın atölye çalışmalarına katıldık. Onlar da kadına, erkeğe, ergene cinsel bilgileri ve gelişimi içeren bir eğitim verecekler. Bu, mahallelerde, bir takım kamu kurumlarında olacak. Valiliği de partner olarak alacağız, okul aile birliklerinde çocuklara, gençlere yönelik bilgilendirme eğitimleri olacak. Gelecek ay bunların da startını vereceğiz” diye konuştu.
KADINA KARŞI ŞİDDET MÜCADELESİNİ BM’YE TAŞIMAK İSTİYORUZ
Geçtiğimiz günlerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu olarak CHP’li Eski Meclis Üyesi ve Aktivist Muharrem Dayanç ile birlikte bir toplantı yaptıklarını aktaran Kökkılınç, kadına karşı şiddetle mücadele konusunda Adana Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ortak bir çalışma yürütmeyi planladıklarını belirtti. Kökkılınç, “Buna, Milletvekillerini, sivil toplum kuruluşlarının ve meslek odalarının kadın çalışma gruplarını da davet edeceğiz ve hep birlikte bir atölye çalışması yapacağız. Burada yerel yönetimler ile ilgili hangi yasal düzenlemeleri yapmak lazım, parlamentoda hangi yasal düzenlemelere ihtiyaç var, birlikte bu konuda neler yapabiliriz, böyle bir çalıştay yapıp, bunu da Birleşmiş Milletler’e (BM) taşımak istiyoruz. Bu sadece bizim ülkemizin sorunu değil, evrensel bir sorun… Bunun BM bünyesinde tartışılacak bir konu olmasını istiyoruz. Aralık ayının ilk haftasına kadar bu projeyi tamamlamayı hedefliyoruz. Eminim çok ses getirecek bir çalışma olacak” açıklamasında bulundu.
ULAŞIM DAİRE BAŞKANLIĞI KAPSAMINDA ÇALIŞANLARA EĞİTİM VERİLECEK
Kökkılınç şöyle devam etti:””İzmir Büyükşehir Belediyesi personeline toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eğitimleri verelim dedik. Taksi şoförlerine de bu eğitimi verelim dedik. Taksi şoförleri ehliyet belgeleri büyükşehrin de içinde olduğu bir süreç. Dolayısıyla bu belge verilirken onlar da bu eğitimden geçsin istedik. Bunun da meclis kararı yeni kesinleşti. Bu eğitimi almayana belge verilmeyecek. Önümüzdeki ay itibariyle, Ulaşım Daire Başkanlığı kapsamında çalışan bütün personele bu eğitim verilecek.”
EVLENECEK ÇİFTLER İÇİN EĞİTİM ÖNERGESİ
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı oturumunda vereceği önergeyle ilgili açıklamalarda bulunan Kökkılınç, “Kadın ve erkek evlilik için belediye başkanlığına müracaat ediyor. Nikah kıymak için de tüm evrakları da belediyeler topluyor. Dolayısıyla bunlara bir ilave yapabiliriz. Evlenecek olan çiftler, çok kısa süreli bir eğitimden geçmeli. Bu eğitimin içeriğinde; öfke kontrolü, aile içi iletişim, evliliğe bağlı medeni haklar konusunda bilgilendirme, şiddet vakası yaşanması halinde cezai yaptırımlarının neler olacağı, mal rejimi gibi konular olmalı. Bu konuda bence tüm ilçe belediyeleri evlenecek olan çiftlere kısa bir eğitim vermeli, ondan sonra nikah akdi için gün vermeli diye düşünüyorum. İlk meclis toplantımızda bu noktada bir önerge vereceğim. Bu genişletilebilir. Örneğin belediye olarak, meclis kararıyla işletme ruhsatı verdiğimiz işletmelerde de personele bu eğitimlerin verilmesini şart koşabiliriz. Bu eğitimler konusunda çalışan sivil toplum örgütleri var. Biz bu sivil toplum örgütleriyle yapacağımız işbirlikleri ile bu eğitimlerin verilmesini sağlayabiliriz” dedi.
İZMİR BU DÖNEM UZLAŞI İÇERİSİNDE HİZMET GÖRECEK
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin uzlaşıyla hareket ettiğine de vurgu yapan CHP’li Kökkılınç, “Tunç başkanımızın çok uzlaşmacı bir tavrı var, kente en geniş anlamda hizmet etmek istiyor. Belediyelerin tek başına yapabildikleri var, yapamadıkları var. Bazı yatırımlarda bakanlıkların onayı gerekiyor. Dolayısıyla biz burada şehrin önünün açılması için birlikte çalışmayı arzu ediyoruz. Belediyeler ve bakanlıklar aslında pek çok noktada birbirine bağlanmış durumda. Bu da karşılıklı uzlaşmacı bir diyalog gerektiriyor. Biz bu diyalog kapısını açık tutmak istedik, aynı yaklaşım diğer partilerde de var. Bu dönem sanırım İzmir, uyumlu ve uzlaşı içerisinde bir hizmet görecek” diye konuştu.