İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger; doğal SİT alanlarının, zeytinlik dahil tarım ve mera alanlarının da yer aldığı Urla ilçesinden Alaçatı ve Ildır’a uzanan 120 milyon metrekarelik alanı kapsayan ve “Çeşme Turizm Projesi” olarak bilinen proje ile ilgili, “İzmir’e level atlatacak” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Vali Köşger’e yanıt verdi.
“Level atlatacak’ dediği projenin Danıştay, yürütmesini durdurdu. Yargı kararlarını hiçe sayan Vali, atari oyunu terimleri kullanıyor. Ancak, devlet yönetmek atari oyununa benzemez, doğa ile kumar oynanmaz” değerlendirmesini yapan Öztunç’un yazılı açıklaması şöyle:
“Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu İzmir'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmak istenen Çeşme Turizm Projesinin yürütmesinin durdurma kararı verdi. Vali, ilde Devletin ve Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Yani, Sayın Vali, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının uygulanmasından hukuken sorumludur. Kendisi devlet katında level atlamak için, yargı kararını hiç sayan açıklamalar yapıyor. Valiye görevlerini hatırlatmak zorunda kalmak çok acı. Maalesef, ülkemizde hukukun üstünlüğü ilkesinin geldiği sınır budur.
“PROJENİN, 52 MİLYON 500 BİN METREKARESİ ORMAN ALANI, PROJEDE BURALAR DA ÖZEL MÜLKİYET OLACAK”
Arkeolojik Sit Alanlarının, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı İçme-Kullanma Suyu Havzasının, Kesin Korunacak Hassas Alanlar, Nitelikli Doğal Koruma Alanları ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanlarından oluşan, doğal sit alanlarının, Akdeniz Foku yaşam alanları gibi alanların ve çeşitli ekosistemlerin bulunduğu bir alandan söz ediyoruz. Proje 12 bin 17 hektarlık alana yapılacak. Projenin, 52 milyon 500 bin metrekaresi orman alanı, 6 milyon metrekaresi mera alanı, 1 milyon metrekaresi zeytinlik ve nitelikli tarım alanı, 3 milyon metrekaresi doğal sit alanı. 5 bin 250 hektarı (52 milyon 500 bin m2) tescilli orman alanında ağaçlar kesilerek 12 adet golf sahası yapılacak. Golf sahası yapılacak alanların arasında Alaçatı Gölobası da var. Burası Türkiye natura 2000 habitatları arasında korunması öncelikli alanlardan biri. Yapılacak turizm bölgesinin 42 kilometresi kıyı, 20 milyon metrekaresi deniz yüzeyi. Sadece kıyılar değil 20 milyon metrekaresi deniz alanı ve içindeki adalara da hiç kimse giremeyecek. Çünkü projeye göre buralar da özel mülkiyet olacak.
“ÇEŞME PROJESİ DEMOKRASİ SORUNUDUR”
Bu mesele rant sorunu olduğu kadar, demokrasi sorunudur. Merkezden, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerin, yurttaşların fikrini almadan, yerel yönetim kuruluşlarının yetkisini çiğneyerek ben yaptım oldum mantığıyla alınmış bir karardır. Bu projeye yöre halkı, yerel yönetimler, İzmirliler karşı çıkıyor. Birileri rant elde edecek, para kazanacak, 5’li çete daha da zenginleşecek diye İzmir’in, Çeşme’nin talan edilmesine sessiz kalmayacağız." (ANKA)