CHP'li Polat: En büyük engel Hisarcıklıoğlu!
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı 2021 Yılı Bütçesi üzerine konuşmasında, gümrük müşavirlerinin oda olmasının önündeki en büyük engelin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olduğunu söyledi.
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı 2021 Yılı Bütçesi üzerine konuşmasında, gümrük müşavirlerinin oda olmasının önündeki en büyük engelin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olduğunu söyledi. CHP’li Polat ayrıca, insanların maske diye inlediği dönemde 13 milyon 927 bin 653 tane maske ihraç edildiğini ve karşılığında 12 milyon 109 bin 504 dolar gelir elde edildiğini belirterek, gelir elde eden firmaların kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini vurguladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı 2021 Yılı Bütçesi üzerine konuştu. Her cümlesini belgelerle destekleyen CHP’li Polat, gümrük müşavirlerinin oda olmasının önündeki en büyük engelin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olduğunu söyledi.
İnsanların maske diye inlediği dönemde 13 milyon 927 bin 653 tane maske ihraç edildiğini ve karşılığında 12 milyon 109 bin 504 dolar gelir elde edildiğini belirten Polat, gelir elde eden isimlerin kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini vurguladı.
Polat ayrıca, gıda ithalatında hem devletin kayıp yaşadığını hem de gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından da ciddi sıkıntılar ortaya çıktığını söyleyerek, ‘Hızlı Kargo Gümrük Müdürlüğü’ adı altında gümrük müdürlüklerinin oluşturulmasıyla sıkıntıların çözülebileceğini belirtti.
ODA OLMASINA ENGEL HİSARCIKLIOĞLU’DUR
Gümrük müşavirlerinin oda olmasının önündeki en büyük engelin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olduğunu söyleyen Polat, “Gümrük müşavirleri ve dernekleri, kanunlarla kurulmuş, Osmanlı'dan bu yana dış ticaretin önemli unsurlarından bir tanesidir. 100 bin kişinin üzerinde istihdam sağlarlar. 2000 yılında yürürlüğe giren 4458 sayılı Yasa'nın geçici 6'ncı maddesinde öngörülen kamu kurum niteliğinde meslek teşekkülü yani oda oluşturmalarıyla ilgili beklentileri vardır. Geçici 6'ncı madde yirmi yıldır kalıcı 6'ncı maddeye döndü. Fakat gümrük müşavirlerinin oda olmasının önündeki en büyük engelin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu olduğu görülüyor. Dönemin başbakanına, bakanına ve müsteşarlarına yazdığı yazıyla gümrük müşavirleri odasının kurulmasına engel oluyor. Yani kanunun amir hükmünden daha amir hâle gelmiş durumda. Yine 2011 yılında TOBB Başkanının gümrük müşavirleri dernek başkanlarının beşiyle yaptığı toplantıda kendilerine sigorta acenteleriyle birlikte bir oda teşekkül etmeleri gerektiğini aksi takdirde kendisi var olduğu sürece bunu yapmayacağını söylemiştir. Yani Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'nun insafına bırakılmış” dedi.
“HIZLI KARGO GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ” ÖNERİSİ
Devletin vergi kaybı olduğunu ve özellikle gıda ithalatında insan sağlığı açısından ciddi sıkıntılar ortaya çıktığını belirten Polat, “Gümrük müşavirleri dernek başkanlarının TOBB'daki toplantıda mesleklerini lojistikçilere ve hızlı kargoculara kaptıracaklarına dair önemli uyarılarda bulunmuşlar. Sonrasına baktığımızda, hızlı kargocuların kargo 2009/15481 sayılı talimatnamenin 126'ncı maddesinin dışında işlem yaptıklarını görmekteyiz. Yani o kanunla çizilmiş alanın dışına çıkıp belli ithalatları tıpkı gümrük müşavirleri gibi gümrüğe tabi olmaksızın yaptıklarını görmüşler. Burada devletin vergi kaybı olduğu gibi özellikle gıda ithalatlarında, gıda ürünlerinin belli kısımlarda ithal edilmesinde gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından da ciddi sıkıntılar ortaya çıkacaktır. Bununla ilgili önerimizse ‘Hızlı Kargo Gümrük Müdürlüğü’ adı altında gümrük müdürlüklerinin oluşturulması ve burada denetimlerin artırılarak devletin kaybının engellenmesidir” diye konuştu.
BAKAN DOĞRU BİLGİLENDİRİLMİYOR
"Temassız ticaret" uygulamasıyla özellikle dorse taşımacılığının tampon bölgelerde ve RoRolarda yapılmasıyla ilgili konuşan Polat, “Yaşadığım bir şeyden örnek vererek bunun doğru olmadığını, sizin doğru bilgilendirilmediğinizi söyleyeceğim. İzmir Alsancak'ta supalan sahasında 2 tır şoförüyle bir araya geldim; birisi Fransız, birisi Türk. Hırvatistan'dan geliyorlar, aynı firmaya yük getiriyorlar ve bunlar İzmir'e gelene kadar hiçbir sağlık kontrolüne tabi tutulmadan geldiler. Yine aynı dönemde, anılan dönemde, pandeminin İran'da en yoğun olduğu dönemde, İran'dan Türkiye'ye gelen tırlar İran Bazargan Kapı'ya girdikleri tarihten itibaren karantina süreçleri başladı. Yani beş gün kaldılarsa Türkiye'ye geldiklerinde dokuz gün karantinada bırakıldıktan sonra döndüler” dedi.
MASKE İHRACATI YAPANLAR AÇIKLANSIN!
Maskenin 4 Mart itibarıyla kayda bağlandığını söyleyen Polat, “4 Martta ne hikmetse maske ihracatı 5-6-7 Martta usul ve esasları belli olmadan yapıldı. Türkiye'de insanların maskeye erişiminin, devletin maskeyi yurttaşlarına eriştirmedeki sıkıntılarının yoğun olduğu, yani insanların maske diye inlediği dönemde Türkiye Cumhuriyeti 13 milyon 927 bin 653 tane maske ihraç etti, karşılığında da 12 milyon 109 bin 504 dolar para aldı. Bu firmaların kamuoyuna açıklanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
TÜRKİYE’YE GELEN ETİL ALKOLLERİN NE KADARI ANALİZ EDİLMİŞ?
Türkiye'de son dönemlerde sahte içkiden dolayı ölümleri çokça yaşandığı vurgulayan Polat, “Son dönemde, baktığımızda, 1 Ocaktan bugüne bakıldığında, 765 beyanname muhteviyatında etil alkol Türkiye'ye gelmiş. Bunlar 52 milyon 708 bin 975 litre. Bunlardan kaç tanesi içindeki metanol oranlarına bakılacak şekilde gümrüklerde analiz edilmiş? Eğer edilmeden geçtiyse ve bunlar kullanıldıysa bizlerin de sorumluluğu oluştuğunu söylüyorum” ifadelerini kullandı.