CHP'li Mahir Polat “Bölge halkı orman köylüsü olarak tarif edebileceğimiz vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Hayvancılıkla geçimini sağlayan bölge halkının büyük bir kısmının iş yoğunluğu sabah saatlerindedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan taşımalı eğitim sistemi ile öğrenciler evlerinden alınmakta ve aynı zamanda öğrencilerimiz okullarda öğle yemeği de yiyebilmektedir. Ancak bu sistemin Kozak Bölgesi’nde kaldırılması ile en yakını 4, en uzağı yaklaşık 20 km uzaklıkta olan ve toplu taşıma hizmeti bulunmayan okullara ulaşımı zorlaştırmakta, öğrencilerin ve velilerin mağduriyet yaşamasına sebep olmaktadır. Taşımalı eğitim kapsamından çıkarılan gelişme çağındaki öğrenciler aynı zamanda öğle yemeği hizmeti alamadıkları için beslenmeleri yetersiz kalmaktadır. Öğrencilerimizin mağduriyeti bir an önce giderilmelidir.” dedi.
“YÜZBİNLERCE GENÇ ÖĞRETMEN ATAMA BEKLERKEN İLÇE VE KÖYLERDE ÖĞRETMEN YETERSİZLİĞİ İLE MİLYONLARCA ÖĞRENCİ TAŞINIYOR!”
Polat “Ülkemizde yüzbinlerce öğretmen atama beklerken köy okullarının birer birer kapanması öğrencileri, velileri ve öğretmenlerimizi mağdur etmektedir. İlçe ve köylerdeki öğretmen, eğitmen ve okul eksikliği ile taşımalı eğitim sistemi kapsamında milyonlarca öğrenci bağlı oldukları köy ve ilçelerden kilometrelerce uzaktaki okullara taşınmaktadır. Ancak Kozak Bölgesi gibi bazı bölgeler taşımalı eğitim kapsamında yer almasına rağmen daha sonra hiçbir sebep belirtilmeksizin bu sistemden çıkarılmaktadır. Üniversite açmakla övünen hükümet söz konusu köy okulları ve öğretmen atamaları olunca sınıfta kalmaktadır.” ifadelerinde bulundu.
“KOZAK YAYLASI HALKI CEZALANDIRILIYOR!”
Polat “Bölge halkının bir başka geçim kaynağı olan çam fıstığında meydana gelen ve sebebi ‘’henüz belirlenemeyen’’ bir hastalıktan kaynaklı rekolte düşüklüğü yaşanması bölge halkının gelirini kötü etkilemiştir. Bu hususta daha önce soru önergesi, araştırma önergesi ve kanun teklifi vermeme rağmen, halkın bu mağduriyeti görmezden gelinmektedir. Zaten çam fıstığı üretiminde yaşanan sorunlarla mücadele eden bölge halkı aynı zamanda taşımalı eğitim sisteminin kaldırılması ile de mağdur edilmektedir.” dedi.
Polat soru önergesinde;
-Yerel eğitim politikaları uygulanırken hangi kriterler göz önüne alınmaktadır? Bölge koşulları ve yerel halkın sosyo-ekonomik durumu dikkate alınmakta mıdır?
-Türkiye’de ve İzmir’de hangi ilçe ve köylerde öğle yemeğinin verildiği taşımalı eğitim sistemi uygulanmaktadır? Bu uygulamadan yararlanan ilçe ve köyler hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
-İlçe ve köy okullarında öğle yemeğinin verildiği taşımalı eğitim sisteminin iyileştirilmesi yönünde Bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalıma var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
-Öğle yemeğinin verildiği taşımalı eğitim sisteminin bu yıl Kozak Bölgesi’nde uygulamadan kaldırılmasının sebebi nedir?
-2016-2017, 2017-2018, 2018-2019 eğitim öğretim yıllarında İzmir ili Bergama İlçesi Kozak Bölgesi’nde taşımalı eğitim alan öğrenci sayısı kaçtır?
-2016-2017, 2017-2018, 2018-2019 eğitim öğretim yıllarında İzmir ili ve ilçelerine ne kadar taşıma ödeneği gönderilmiştir?
-Son beş yılda yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle taşımalı eğitim modeli ile hizmet gören ancak daha sonra kapanan köy okulu sayısı kaçtır?
sorularına yer verdi.