Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Özcan Purçu, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü için yayımladığı mesajda şu ifadeleri kullandı:
"Romanlar yüzlerce yıl önce çeşitli nedenlerle kendi vatanlarından ayrılarak, Avrupa topraklarına gelmeleriyle birlikte onlara yönelik olarak başlayan ırkçılık ve ayrımcılık, Balkan Savaşı’ndan başlayarak, Birinci ve II. Dünya Savaşı’nda doruk noktasına ulaşmıştır.
Irkçılık ve ayrımcılık, özellikle Nazi Almanya’sında doruğa ulaştığında yüz binlerce Roman Nazilerin ölüm kamplarında 3 Ağustos 1944 tarihinde bir gün içinde can vermiştir. Kurtulanlar ise Avrupa’nın dört bir yanına dağılmışlardır.
8 Nisan Dünya Romanlar Gününün kabul edilişi
Bu büyük felaketten sonra Romanlar pek çok platformda bir araya gelmişlerdir. 8 Nisan 1971`de, ayrımcılıkla mücadelede işbirliğini teşvik etmek, Romanların sorunlarını tartışmak üzere Uluslararası Roman Kongresi farklı ülkelerden gelen Romanlarla Londra’da ilk kez toplanmıştır.1990 yılında düzenlenen 4. Uluslararası Roman Kongresi’nde de 8 Nisan tarihi "Dünya Romanlar Günü” olarak kabul edilmiş ve. 2. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından soykırıma uğrayan, sayısı tam olarak bilinmeyen Romanların anısına dünyanın her yerinde yaşayan Romanlara ithaf edilmiştir.
O günden bu yana her yıl 8 Nisan Dünya Romanlar günü, Romanların ayrımcılığa karşı mücadelesini şekillendirmekte ve bu doğrultuda; “Barış, refah ve dayanışma için birlik!” anlayışıyla kutlanmaktadır.
8 Nisan, Romanların yaşadığı sorunlara dikkat çekmektir!
Bu günün amacı; Romanların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek, toplumun önyargılarının giderilmesine vesile olmak, farkındalık yaratmaktır.
Romanlar, son yüzyılda yerleşik hayata geçmeye çalışan, yeryüzünün kadim halklarındandır. Yerleşik toplumlardan farklı bir yaşam tarzına sahip, dünyanın birçok ülkesinde yaşayan, yüzlerce yıldır göçebelikle yarı-göçebelik arasında bir denge kurmaya çalışan, fakirliklerine, yoksulluklarına, bütün sıkıtlılarına rağmen, dünyanın gülen yüzü, renkli kültürü, en neşeli bir o kadarda hüzünlü insanlarıdır.
Adaleti, eşit yurttaşlığı, hiç kimsenin kimliğinden, yaşam tarzından, inancından dolayı ötekileştirilmediği bir Türkiye bizim umudumuz ve geleceğimizdir. Bende bir Roman Milletvekili olarak yapmış olduğum bu onurlu görevde Roman halkının sesi olmaya ve onların hakkını korumaya devam edeceğim.
Bu vesileyle Yaşadıkları coğrafyayı renkli kültürleriyle canlandıran, kültürel zenginlikleriyle katkılar sağlayan ülkemizdeki ve tüm dünyadaki Romanların
8 Nisan dünya Romanlar günümüzü kutluyorum."