CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak Adnan Menderes Havalimanı’yla ilgili verilen sözlerin yerine getirilmesi için hükümete seslendi.
Adnan Menderes Havalimanı’nın gerek altyapı gerekse üst yapı yatırımlarıyla örnek bir havalimanı olduğunu ve ülkemizin ikinci aktarma merkezi olmayı hak ettiğini vurgulayan Yiğit, hükümete ve milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmasında şunlara değindi:
Çağlar boyunca çeşitli kültürlere ev sahipliği yapan İzmir, tarihi ve doğal zenginliğini ekonomi ve ticaretle bütünleştirerek yalnızca bölgenin değil ülkemizin de en önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. TÜİK verilerine göre İzmir’in 2017 yılı ihracatı, 2016 yılına göre yüzde 11 artış göstererek, 9 milyar 256 milyon dolara yükselmiştir. Bu rakamla İzmir, 2017 yılında değer bazında en fazla ihracat yapılan iller sıralamasında İstanbul ve Bursa’dan sonra üçüncü sırada yer almıştır. Öte yandan ülkemizin 2017 yılında 157 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiği göz önüne alındığında, gümrük verilerine göre İzmir, 19,5 milyar dolar ihracatla Türkiye ihracatına yüzde 12,4 katkı koymuştur. Burada coğrafyasından kaynaklanan avantajları, stratejik konumu, Akdeniz’in en büyük limanlarından birine sahip olması ve havaalanıyla İzmir, ülkemizin dışa açılan en önemli kapısı konumundadır. Bu anlamda Adnan Menderes Havaalanına yapılan yatırımları takdirle karşıladığımı belirtmek istiyorum. Siyasiler olarak bizler de üzerimize düşeni yapmalı ve bu yatırımları, bu potansiyeli ekonomiye, sağlığa, turizme ve ticarete dönüştürecek adımlar atmalı, Adnan Menderes Havalimanı’nın tam kapasite çalışması için gerekli düzenlemeleri yaşama geçirmeliyiz. Biz Cumhuriyet Halk Partili Milletvekilleri olarak konuyla ilgili çeşitli girişimlerde bulunduk, önergeler hazırladık.
Her defasında İzmir’le ilgili ayrı bir çalışma yapılacağı ve yurtdışı uçuşlarında daha etkin hale getirileceği söylendi. Hatta bizden önce de 2012 yılında İzmir İş dünyasının tam destekle getirdiği öneriyi yine o dönemde Bakan olan Sayın Binali Yıldırım “Yeni havalimanı yapmaktaki amacımız İzmir’i ikinci aktarma merkezi haline getirmektir, dolayısıyla bu fikri destekliyorum” diyerek yanıtlamıştı. Ancak bütün bunlara rağmen yıllık 30 milyon yolcu kapasitesine sahip Adnan Menderes Havalimanı ancak 3’te bir oranında çalışmakta ve yıllık yolcu ortalaması 10 – 12 milyon civarında gerçekleşmektedir. İstanbul ise mevcut iki havalimanı ile havayolu taşımacılığında kapasitesini doldurmuştur. Nitekim yapımı devam eden 3 üncü havalimanıyla da İstanbul’un dolayısıyla da Türkiye’nin bu hava trafiği yoğunluğunun hafifletilmesi amaçlanmaktadır. Oysa İzmir hazır beklemektedir. İzmir sahip olduğu fazla kapasite nedeniyle, bazı aktarmaların İstanbul’dan yapılması yerine İzmir’den doğrudan yurt dışına gönderilmesi mümkündür. İzmir merkezli uçuşlar doğrudan yatırımların yanı sıra kültür ve sağlık turizmi açısından da bölgeyi farklı bir cazibe ve çekim merkezine dönüştürecektir. Ayrıca İzmir gerek coğrafi konumu, gerekse altyapı anlamında uygunluğu ile havayolları için aktarma merkezi olmaya oldukça müsait bir yapıya sahiptir. Böylelikle hem ticaret hem de turizm alanında ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacaktır. Konuyu hükümetin takdirine sunuyor, İzmirliler olarak verilen sözlerin biran önce yerine getirilmesini bekliyoruz.