MENÜ
İzmir 14°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP'li Yücel'in İstanbul Sözleşmesi başvurusunda çarpıcı mütalaa!
Politika
26 Mayıs 2022 Perşembe 13:06

CHP'li Yücel'in İstanbul Sözleşmesi başvurusunda çarpıcı mütalaa!

İstanbul Sözleşmesi konusunda İzmir'de önemli bir gelişme yaşandı. CHP İl Başkanı Yücel'in 20 Mart 2021 tarihinde, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının Anayasaya aykırı olduğu ve iptali gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına yönelik verdiği dilekçe hakkında, Danıştay Savcılığı mütalaasında "Sözleşmeden Cumhurbaşkanı kararı ile çıkılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır" açıklamasına yer verdi.

Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çıkması sonrası tartışmalar sürüyor. 

İstanbul Sözleşmesi konusunda İzmir'de önemli bir gelişme yaşandı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in 20 Mart 2021 tarihinde, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının Anayasaya aykırı olduğu ve iptali gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına yönelik verdiği dilekçe hakkında, Danıştay Savcılığı mütalaasını hazırladı.

Savcılık mütalaasında "Bu düzenleme ile Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi kanunlaşmıştır. Bu nedenle 6284 sayılı Kanun’un 2. maddesi yürürlükte iken Sözleşme’den Cumhurbaşkanı kararı ile çıkılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır" açıklamasına yer verdi.

Mütalaanın sonunda da, Cumhurbaşkanlığı kararının iptal edilmesi görüşüne yer verilerek, "Açıklanan nedenlerle dava konusu edilen Cumhurbaşkanı kararının iptali ve 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ilgili hükmünün Anayasa Mahkemesine itiraz yolu ile taşınması gerektiği düşünülmektedir" görüşü ifade edildi.

CHP İzmir İl Başkanı Yücel de konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Mücadelemiz sürüyor. Danıştay Savcısı’ndan İstanbul Sözleşmesi için umut veren görüş. “Sözleşmeden Cumhurbaşkanlığı kararı ile çıkılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” Hukuk insanları yasalara göre karar verir veya görüş belirtirse, baskı altına alınmaz, Hukuk dışına çıkmaya zorlanmazsa, İstanbul Sözleşmesi hem yaşar hem yaşatır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir